Jump to content

zaštitna mjera - upit


OVAN

Preporučene objave

Molim iskusne forumaše da odgovore na ovu pravnu zavrzlamu.

 

Hrvatski državljanin, koji posjeduje važeću vozačku dozvolu strane države (npr.Austrije) vrati se u RH i tu živi, s time da svaki mjesec ode u Austriju po mirovinu.

U RH počini prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola (1,3 g/kg) te u redovnoj prekršajnoj proceduri dobije nalog s novčanom kaznom i zaštitnu mjeru zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole u trajanju od 9 mjeseci. Na navedni nalog uloži žalbu prekršajnom sudu i 2 dana nakon toga zatraži zamjenu vozačke (strane) za vozačku RH.

 

Zanima me da li ako se vozačka strana zamjeni za vozačku RH ostaje zaštitna mjera (iako glasi zabrana korištenja INOZEMNE vozačke dozvole) ili će na taj način izbjeći zaštitnu mjeru.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaštitna mjera ne može se propisati kao zabrana korištenja inozemne vozačke dozvole, nego jednostavno kao zabrana upravljanja.

 

Po zamjeni vozačke dozvole, preostali rok zabrane koji nije izdržan, bit će upisan u evidenciji tog vozača.

 

Postupak je jednak kao osobi koja upravlja pod uticajem alkohola, a još nije položila vozački ispit, te po dobivanju vozačke dozvole se zaštitne mjere mogu primjenjivati.

 

Teoretski ide tako, ali greške su svakako moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

međutim, ZSPC-om je propisano da se stranim državljanima izriče zabrana korištenja inozemne vozačke dozvole, a nikako zaština mjera zabrane upravljanja nekom ktg.

Postoje primjeri visokog prekršajnog suda gdje su potvrđeni navodi iz prekršajnih naloga policije, a gdje je policija primjenila upravo zaštitnu mjeru zabrane korištenja inozemne VD, s time da je visoki PS smanjio vrijeme trajanja zaštitne mjere, ali nije to primjenio samo na određenu ktg. To se odnosi na stvarno strane državljane.

 

Moje pitanje se odnosilo na hrvatske državljane koji imaju važeću VD neke strane države.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 298. ZSPC-a govori da se osobi koja počini prometni prekršaj koristeći inozemnu vozačku dozvolu umjesto zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom MOŽE (znači i ne mora) primijeniti zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske.

 

Dalje, ZSPC predviđa naknadnu primjenu zaštitne mjere samo ako je osoba prekršaj počinila upravljajući prije stjecanja prava na upravljanje, a ne ako je osoba naknadno ishodovala HR vozačku dozvolu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija