Jump to content

Ostavinsko ročište


blisszg

Preporučene objave

Poštovani !

 

U prvom nasljednom redu bračni drug , potomci usvojenici i priznata djeca i njihovi potomci svi moraju biti pozvani bez obzira što je jedan pokrenuo ostavinsku.

 

Isto se to odnosi kada su u pitanju drugi nasljedni redovi -tj kada nema nasljednika u prvom nasljednom redu već u slijedećim .

 

Niti jedan nasljednik ne smije biti zatajen .

Svi moraju dobiti pozive na ročište za glavnu raspravu .Na pripremnom ročištu ne moraju biti svi jer se tek utvrđuje tko je nasljednik ,onaj koji zna za nasljednika mora to istinito i iskazati .

 

Iako su svi dobili poziv ne moraju svi biti i prisutni ni na glavnoj raspravi, u tom slučaju ,će JB ili sud uzeti da oni koji nisu prisutni a dobili su poziv da prihvaćaju zakonsko naslijeđe .

 

Rješenje s ostavinske postaje pravomoćno tek kada ga prime

svio nasljednici i ne podnesu žalbu u otvorenom roku .

 

U konkretnom slučaju nema podataka na temelju kojih bi se mogao preporučiti pravni lijek .

 

Osim načelno da imate pravo prigovora na rješenje kao osoba koja ima pravni interes ,jer nije primila poziv za glavnu raspravu ukoliko spadate u nasljednike .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ne možete se "žaliti na ročište". To ne postoji.

Ono što možete i trebate je saznati za kada je ročište zakazano (to znači točan dan i sat) i jednostavno se tamo tada pojaviti. To imate pravo i ne može vam to nitko sprječavati. To je odmah učinkovito jer se skraćuje vrijeme utvrđivanja jesu li vas prijavili, te vrijeme da vas se pozove na novo ročište.(Zbog vas će se ono ionako morati zakazati)

Ako znate kod kojeg se tijela vodi postupak (sud ili bilježnik) osim što možete fizički doći kao i svi ostali nasljednici (nema veze što niste primili poziv), možete i poslati preporučeno svoje točne i potpune podatke, adresu, navesti da ste i vi nasljednik, ukratko navesti srodstvo s ostaviteljem , navesti da zahtijevate da vas se pozove na ročište s ostalim nasljednicima.

Ako pak ne možete prisusvovati ročištu možete poslati direktno tijelu koje vodi postupak svoju ovjerenu nasljedničku izjavu i zahtijevati da vam se dostavi Rješenje o nasljeđivanju na koje ćete imati i pravo prigovora.

Tako ćete provjeriti jeste li uključeni među nasljednike. Ako niste onda naravno prigovor i onda ćete dokazivati tko ste ostavitelju i onda će se postupk morati ponoviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija