Jump to content

lažna prijava za prijetnju i potreba za moralnom satisfakcijom


Merlin

Preporučene objave

Osoba x duguje mi određenu sumu novaca; kroz 2 god. tu i tamo bih poslala koji mejl ili sms u nadi da će se javiti, ali nada, niente. Koncem 2008. odlučim se za zadnji pokušaj. Šaljem pristojan mejl u kojem ju obavještavam da mi je neki novac posudio šogor te da sam njen dug "prebacila" na njega. Btw. opet ostavljam mogućnost vraćanja na rate, otpisujem već plaćene bankovne kamate,itd. Kad ju je nazvao rekla mu je da je sve vratila na što joj je on rekao (cit.) " čuj, nemojmo se zaje***, ne možeš život graditi na lažima.". I to je bilo sve.

 

Nakon toga, osoba podnosi protiv mene prijavu za prijetnju u kojoj navodi da joj je šogor rekao "da ju mrzim, da ću je uništiti, da se ona boji za svoj posao, itd. što nije istina (šogor je pristojan lik, kao i ja). U siječnju o.g. oboje smo dali izjavu na policiji (iako njega nisu zvali inzistirao je da dade svoj iskaz).

 

Znam kakvo je naše pravosuđe i da je ovo presitan case (i sam dug od 15.000 kn plus cca 4000 kn kta na minus za 2,5 godine koje sam već platila pa tako i ta njena lažna prijava za prijetnju). Ipak, mislim da bih trebala učiniti nešto, barem zbog moralne satisfakcije jer, nije li perverzno da dužnik, ne samo što ne vraća lovu, nego još on tuži vjerovnika i onda se TAJ mora braniti??!!

 

Što se same love tiče, uplaćivala sam joj u više navrata direkt u Diners (original računi su kod mene, ali naravno, na njeno ime); jedino što imam je njen odgovor na moj mejl u kojem sam, na njenu molbu, jer su računi bili kod mene, napravila izračun duga, gdje ona kaže: „hvala ti, draga prijateljice, ovime si sve rekla o sebi“ (naime, spočitnula sam joj što je išla operirati kapke umjesto da prvo riješi dugove, itd..) dok. sam izračun duga nije komentirala. No, da skratim: od love sam se već oprostila, nemam papir, imam svjedoke, no svejedno, sve skupa bi to trajalo a i koštalo, a kao freelancer nemam baš love za advokate. Btw. osoba je direktorica prodaje jednog hotela u Zagrebu i može bez problema uzeti dobrog lawyera i pojesti me „za gablec“ :)).

 

Iz nekih postova ovdje, shvatila sam da moram sama otići u DO i provjeriti koji je status te prijave. Prošlo je više od 5 mjeseci od davanja iskaza na policiji pa je valjda to riješeno?

 

Osim prijave za neosnovanu prijavu o prijetnji mogu li joj nakalemiti još koju prijavu (npr. za klevetu i kolika novčana kazna bi toj osobi mogla biti odrezana? Pa nek' barem nešto uplati u državni proračun :))

 

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne ožete joj ništa za "lažnu" prijavu jer po zakonu takve prijave nisu kažnjive, već samo lažne prijave za djela za koja se progon vrši po lsužbenioj dužnosti (za prijetnju se progon vrši po prijedlogu oštećenika)

 

Dakle ako je ona tražila da se XY kazneno goni, onda bi moglo biti kaznenog postupka, ali ni ne mora. Ovisi o ocjeni državnog odvjetništva.

 

Ako Vam "prijateljica" nije vratila ni kune, onda Vi nju možete prijaviti za kazeno djelo prevare iz čl.224.

 

Ako je "prija" vratila dio novca, onda ništa od te prijave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti, Utjerivaču, na odgovoru.

 

Btw. neki dan sretnem poznanika, lawyera, kaže mi da ima case gdje su dvije best friends podigle veći kredit u Austriji i dogovorile da će ga zajedno vraćati (jedna je nositelj); in the meantime, ova druga je prestala vraćati a kako nemaju pismeni trag tog internog aranžmana, ova prva će izgubiti case; rekao mi je da sud, u pravilu, ako nema "papirnati dokaz" presuđuje na način da taj koji je lovu dao garant puši. I još ovo: parničenje se proteglo na skoro 9 godina i sad je u završnoj fazi.

 

Glede "papirnatog dokaza" bi li možda njen odgovor na moj mejl bio neki dokaz (jer ona niti niječe moj izračun, niti ga potvrđuje nego se ljuti na moje komentare)?

 

Jedan poznati lawyer, do kojeg sam slučano došla, nudi mi ovu varijantu: da netko od mojih frendova odigra svjedoka, da smo se zajedno našli i da je pred njim/njom rekla da će vratiti kad će moći, itd. Blesavo mi je lagati, a opet, da budem iskrena, voljela bih je nagaziti, natjerati da mora uzeti lawyera i plaćati ga (to će je najviše kosnuti, hehe) jer je ispala zbilja zadnje smeće. A lovu, taman da i dobijem case, bih dobila za xy godina (vidi gornji case)a dotle tko živ tko mrtav :))

 

Nisam pametna, what to do :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik koji Vam je to savjetovao bi trebao razmisliti o svojim savjetima jer bi onog tko će lažno svjedočiti mogao dobro nasanjkati, a time i Vas.

 

Inače mail može služiti kao dokaz. Čuvajte ga.

 

Ljudu često pribjegavaju tome da pristojno razgovaraju sa dužnikom da on dade izjavu da je dužan. Malo se smire strasti, a onda na sud

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hehe, joj kad bi samo znao koji je to odvjetnik, ali ne smim reć'..

 

anyway, neću na to ići, ne da mi se muljat'a osim toga, palo mi je i ovo na pamet:

 

a) zastara za privatna potraživanja je 3 godine, a moj mejl s njenim odgovorom je iz travnja 2006. (zato je taj lawyer i predložio tu opciju s (lažnim) svjedokom).

 

b) u studenom, 2008. u tel. razgovoru sa šogijem osoba je izjavila da je vratila sav novac; prema tome, ne bi li početak zastare zapraff trebalo računat' od dana saznanja da osoba NE ŽELI vratit ostatak lovice(nakon čega btw. ona podiže i tu prijavu za, šatro, prijetnju)?

 

meni se to čini logično. jer, cijelo vrijeme do tada (do tog telef. razgovora 2008. ) ja sam se nadala da ćemo se dogovorit ko' ljudi, tu i tamo bih bacila koji mejl, nudila joj vraćanje u stopedeset rata, itd. osoba se nije javljala, ali nije niti negirala taj dug, sve do 2008.

 

P.S. taj dio nisam stigla reći tom lawyeru - jer smo cijeli case pretresali više neobavezno i usput - ali, naravno, budem; zanima me samo jesam li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Vezano uz moj slučaj privatnog duga; rekao si mi da je zastara potraživanja 3 god. i da čuvam taj jedini mejl iz travnja, 2006. u kojem joj navodim iznos ostatka duga. Cura mi je odgovorila nešto bez veze, nije komentirala dug.

 

Tek u studenom 2008. u tel. razgovoru sa šogijem izjavljuje da mi je sve vratila. Ne bi li onda početak zastare trebao teći od tog datuma, budući sam se do tada nadala da će mi ipak vratiti? Zato sam joj i slala tu i tamo mejlove na koje nije odgovarala ali nije ni negirala dug, sve do konca 2008.

 

Ajd, please, javi mi. Thx.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam nigdje rekao da je zastara potraživanja za Vaš dug 3 godine. Ne znam gdje ste to pročitali, ali ja sigurno nisam napisao to.

 

Opći zastarni rok je 5 godina, a iz podataka koje ste mi vi dali, taj rok bi se trebao primjenivati na Vas (jer kako sam shvatio samo ste pozajmili novac toj osobi da vrati u nekom roku?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Hi Utjerivaču...

 

opet ja. eto, konačno sam se ipak odlučila probat utjerati taj dug (imam sad, naime, jedno "jače" advokatsko ime koji se ponudio).

 

 

Dakle, kao prvo, u pravu si, zastara je 5 a ne 3 godine.

 

Kao drugo: rado bih čula tvoje mišljenje o ovome: da li bi se zastara računala od dana saznanja da osoba ne želi vratit preostali dug (rekla je da mi je sve vratila) jer, u mojem slučaju, nije bilo nekog konkretnog roka za povrat.

 

Hvala unaprijed.

 

btw. vjerujem da bi tvoj odgovor mogao biti instructive za slične slučajeve, a sigurno ih ima, kada npr. prijatelji posude neku lovicu, ne utvrde neki rok, nego ono, kad možeš i kako možeš, a onda se prijatelj jednog dana "sjeti" da je on sve vratio samo je taj koji je posudio, to "zaboravio" :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Okej, ako sam dobro shvatila, u slučaju kad nije dogovoren fixni datum povrata, postupak se može pokrenuti unutar pet godina od dana posudbe i/ili od dana kad je dužnik izjavio da s njegove strane nema više nikakvih dugovanja?

 

konkretno in my case: osoba je obaviještena mejlom o iznosu preostalog duga u travnju 2006. (ona nit potvrdi nit ne niječe, nego šalje reply s porukom koja nema veze s izračunom), nakon toga ništa, a u studenom, 2008. osoba izjavljuje (preko treće osobe) da više ništa ne duguje.

 

dakle, ako pak računamo od 4 mj. 2006. onda bi zastara bila travanj 2011. right? a ak računamo od konca 2008. kad je rekla da nema što više vraćati, onda je zastara studeni, 2013.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

hi utjerivaču zakona,

 

ondak, šta s tim rokom zastare, pls. see my last post of 1.11.

sad se spremam definitivno kod lawyera i rado bih da dođem s konkretnim "znanjem"...ono, da ne gubim vrijeme, da mi on ne objašnjava, je zastara od tad i tad, nije zastara, blabla..

 

ako je to pet godina (bez obzira računamo li od dana kad sam dotičnoj "podnijela račun" (travanj 2006.) to bi značilo da moram požurit, jel tak?

ako računamo od dana kad sam shvatila da mi ne kani vratiti ostatak (konac 2008.)onda bih još imala vremena?

 

sorry što davim, ali eto, s obzirom na naše pravosuđe, teško mi se (bilo) uopće odlučit da idem u to, ali ipak ne bih htjela da se netko samo tako lišo izvuče a ja ispadnem zadnja budala. to mi teško pada (više od gubitka lovice :))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ok. Hvala na odgovoru. Vjerujem da je to sad zadnje na tu temu.

Sutra idem kod lawyera - za neke druge pravne posliće - pa nosim i draft pisma dužniku sa zamolbom da mi vrati više tu lovicu a ak neće idemo na sud. možda se i preseče' jer je lawyer zvučno ime pa plati, a ak ne, bar ću joj pokvarit Božić :-D:-)

 

anyway, javim ishod...thx.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija