Jump to content

Koji ugovor


kiki25

Preporučene objave

Poštovanje!

U nedovršenu kuću mojih roditelja supruga i ja uložili smo znatna sredstva u proteklih pet godina i u gornjoj polovici te kuće imamo stan koji nije etažiran . Nakon smrti majke, kuća nije bila u ostavinskoj jer je otac bio upisan kao jedini vlasnik te sestra i ja nismo tražili nikakav dio. Kroz izvjesno vrijeme otac svojevoljno zbog lošeg odnosa kćeri prema njemu , kuću u kojoj supruga i ja živimo zajedno sa njime i u koju smo do sada uložili minimalno oko 60 % sredstava od ukupne vrijednosti te nekretnine, a ulažemo i dalje ,sklapa sa mnom darovni ugovor . U tom ugovoru je stavljena jedna napomena : "Daroprimatelj se obvezuje darovatelja dohraniti, uzdržavati, pružiti mu zdravstvenu njegu i nesmetano uživanje u polovini zgrade-zgrada je nedovršena". Tih zahtjeva oca se doista istinski i pridržavamo te on nema nikakve pritužbe na nas. Ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika , izvršen je upis , dobio sam porezno rješenje i u gruntovnim knjigama imam vlasništvo 1/1 bez tereta već skoro dvije godine. Očev se odnos sa kćeri vremenom još i dublje zaoštrio te on želi biti siguran , a dakako supruga i ja , da ona nakon njegove smrti ne može nikako imati pravo nasljedstva ni na jednom dijelu te kuće.Drugih nasljednika nema. Da li smo u tom slučaju dobro postupili sklopivši darovni ugovor ili bi možda trebali nešto drugo , n pr. doživotni ili dosmrtni ugovor ? Što savjetujete?

Hvala na trudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jako je dobro postavljen naziv tvoje poruke - "koji ugovor".

 

Jer to je i pitanje na koje moraš dobiti odgovor. Nije bitno kako ste Vi i Vaš otac naslovili vaš ugovor. Mogli ste ga nazvati i ugovor o organiziranju putovanja oko svijeta. BITAN JE SADRŽAJ, a po tvom kratkom opisu upravo se radi o UGOVORU O DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU (članak 586 - 588 Zakona o obveznim odnosima) i u tom svijetlu morate promatrati Vaš ugovorni odnos.

 

ALI (!!!)

 

To je dvostranoobvezan, NAPLATAN i strogo formalan obvezno pravni posao. Ovdije obratite pažnju na dvije stvari - NAPLATAN znači da nije darovanje, i ne može doći do uračunavanja kod izračuna nužnog dijela kod otac umre i otovri se njegovo nasljedstvo - kuća ili što ste već stavili u ugovor neće biti dijelom ostavinske mase! Paziti ovo - strogo formalan - to znači da mora biti sklopljen ili solemnizacijom pred javnim bilježnikom ili u formi sudskog zapisnika (ovjeren od suca). SAMO OVJERA POTPISA NIJE DOVOLJNA.

 

Dipl.iur.!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija