Jump to content

Doškolovanje i alimentacija


zabrinuti_tata

Preporučene objave

Do kada moram plaćati alimentaciju za sina? Ima 19,5 godina, prošle je godine završio trogodišnju srednju školu (ponavljao je razred). Budući da je prošlo godinu dana od završetka redovnog školovanja tražio sam prestanak plaćanja alimentacije, uputio sam sudu tužbu za prekid alimentacije prije dva mjeseca, još nisam dobio odgovor…. Zatim je početkom ove godine sin završio usavršavanje za web dizajnera u Pučkom otvorenom učilištu a sada je odlučio da bi u istom učilištu išao na doškolovanje u 4. razred neke srednje škole. Da li se usavršavanje i doškolovanje u Pučkom učilištu (nastava se izvodi instruktivno-konzultativno) smatra redovnim školovanjem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko mi ne odgovora? Možda će pomoći neke dodatne informacije. Sin je jedva završio trogodišnji zanat uz ponavljanje jednog razreda i malo je nedostajalo za isključenje iz škole zbog neopravdanih izostanaka. Već godinu dana ne radi ništa korisno (kafići, spavanje do podne, koketiranje s drogom, povremeno alkohol…). odbio je par poslova koje sam mu mogao pronaći. Sada već ima dva SSS zanimanja, pa bi nastavio ''školovanje'' i za treće, četvrto… Njemu odgovara ovaj stil života a majci odgovara da što duže prima alimentaciju. A ja smatram da je za njegovo dobro da što prije krene raditi i da stekne radne navike jer on na žalost nije ''vunerkind''.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obveza uzdržavanja djeteta traje do 18-ete godine,odnosno dok se nalazi na redovnom školovanju i još godinu dana nakon toga ako ne može pronaći posao.

Kako je vaš sin završio redovno školovanje i stekao određeno zvanje,a prošla je i godina dana nakon toga, vaša tužba je opravdana.

On se može doškolovavati i uz rad ako za to ima želju,ali je svoje zvanje stekao i traba tražiti posao u struci ili neki drugi.

Na sudu trebate dokazati kada je s redovnim školovanjem prestao,odnosno kada je isto završilo, te istaknuti da ste i godinu nakon toga izvršavali svoju obvezu uzdržavanja te tražiti da sud utvrdi prestanak obveze uzdržavanja danom podnošenja tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ovo što ste napisali i meni izgleda logično. Napravio sam sve kako ste napisali, podnio tužbu radi prestanka obveze uzdržavanja uz dokaz - priloženu potvrdu škole o završetku školovanja. Bivša supruga mi je javila da je podnijela žalbu na moju tužbu, traži nastavak uzdržavanja jer po njenom usavršavanje za web dizajnera je redovno školovanje i traži od suda nastavak uzdržavanja do jeseni kada će sin upisati doškolovanje u 4. razred neke srednje škole pa će tada opet ''imati status redovnog školovanja''. Čudno je to da je supruga dobila neku obavijest ili informaciju iz suda a ja nisam dobio niti rješenje – presudu niti poziv na eventualnu raspravu. Brine me to što se radi o sudu u manjem mjestu koje sam napustio a gdje bivša supruga živi i poznaje neke osobe u sudu (administrativno osoblje i suce) i čini mi se da po privatnoj liniji meni nastoje ''krojiti pravdu''. Može li ona dobiti nešto od suda a da i ja kao tužitelj to ne dobijem i kome se obratiti sa sumnjom da se u ovom sudu neke stvari rade mimo službenih i zakonom utvrđenih pravila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija