Jump to content

ovrha na plaći


Lanaz

Preporučene objave

Molim pomoć ako je netko imao ovakovu situaciju u praksi!

 

Poslodavac je počeo vršiti ustegu 1/3 mjesečne plaće ovršenika prema pravomoćnom rješenju o ovrsi, sukladno odredbi čl. 149. Ovršnog zakona (NN 67/08).

 

Međutim, po proteku određenog vremena poslodavac je zaustavio ustegu na plaći, uz obrazloženje da mu je u međuvremenu dostavljena sudska odluka kojom je ovršenik dao u drugom sudskom postupku,kasnije pokrenutom, suglasnost da mu se na plaći vrši ustega za zakonsko uzdržavanje djeteta (administrativna zabrana)u visini koja niti približno ne doseže 3/4 plaće - koliko se može ustezati za zakonsko uzdržavanje djeteta.

 

Odredbama Ovršnog zakona nije nigdje regulirano da se kvalificirane tražbine - konkretno zakonsko uzdržavanje za dijete namiruju prioritetno u odnosu na nekvalificirane (ovrhovoditeljeva tražbina je nekvalificirana).

 

Međutim, odredbom čl. 27. Zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona (NN 107/07)je određeno da se ovrha na plaći roditelja za uzdržavanje djeteta provodi prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina na plaći neovisno o vremenu njihova nastanka.

 

Stoga mene zanima da li bi ovrhovoditelj svejedno imao pravo na razliku koja preostane nakon što se zapljeni određeni iznos na koji je ovršenik - roditelj pristao i 1/4 dijela plaće koja se ovršeniku ne smije ustezati, time da taj zapljenjeni iznos ne prelazi 1/3 plaće ovršenika koju bi poslodavac inače ustezao radi namirenja tražbine ovrhovoditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

pozdrav,

uzdržavanje ima prioritet kod naplate ispred svih ovrha, i može ići do 1/2 primanja, a preostala isplata ovisi o visini plače, dali je niža ili viša od prosječne plače( mislim da je prosjećna plača 5.100 kuna, ali u svakom slućaju bi ti trebalo ostati 1.800 kuna.

 

pričekaj i drugi da ti odgovore, jer ovo je samo moje mišljenje, jer nisam pravnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija