Jump to content

Turističko zemljiste-vlasnistvo privatno


majdaa

Preporučene objave

dakle... svjesna sam da je Zakon u postupku donošenja, ali ipak molim za bilo kakav info ili mišljenje, eventualni inside infos su također više nego dobrodošli.

Obitelj ima u vlasništvu zemljište (nesagrađeno!) koje je prostornim planom svrstano u T1 zonu (namjena hoteli i pripadajući sadržaji), s obrazloženjem da država na taj način štiti osobito lijepa područja, u tom smislu. E sad, u tom zemljištu nema ništa "osobito lijepo" niti "osobito vrijedno" u odnosu na susjednu građevinsku ili također susjednu poljoprivrednu zonu.

Prijedlog zakona samo paušalno kroz definiciju turis.zemljišta u smislu Zakona nabraja i ta "osobita područja" koja su prostornim planovima uvrštena u T zone. I to je to. Dalje se načelno govori samo o neraščičćenim imovinsko-pravnim odnosima na turist. zemljištu na kojem su izgrađeni hoteli, kampovi... te kako država gubi novce zbog toga itd.. te se takvi i slični argumenti konstantno ponavljaju kao razlog za donošenje zakona. Također se ograničava pravo vlasništva, ako ništa državnim pravom na prvokup.

Molim vas jel ima netko pametan/kreativan/informiran da mi objasni što u toj priči rade naša privatna obiteljska neizgrađena zemljišta, te zašto se o njima u pravilu šuti?

Po kojem su to kriteriju hotelska zemljišta?

Što nam takva ograničenja vlasničkih prava u budućnosti mogu donijeti? Izvlaštenja? Pod kakvim uvjetima? Jeli to uopće sve skupa ustavno? (počevši od prostornih planova nadalje)

Nema šanse da je to napravljeno slučajno, to je jasno. Eh, da ne zaboravim, vidim da se radi na utvrđivanju granica pom.javnog dobra paralelno, usred sezone ono geodeti šeću...

Može li to biti u konačnici za nas dobro ili loše? Imate li kakav savjet?

Ja svakako imam par ideja u glavi, ali želim čuti stručna mišljenja, i unaprijed se zahvaljujem.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, budite sretni da vam je zemljište proglašeno građevnim, a ne poljoprivrednim. Tako vrijedi bar stotinu puta više!

 

O konkretnom slučaju ne znam ništa, pa ne mogu komentirati zašto je za neko zemljište data specifična namjena.

 

Vi na tom zemljištu možete sami izgraditi sadržaje turističke namjene, ili npr. naći suinvestitora.

 

Izvlaštenje u vašem slučaju nije vjerojatno, ali čak i kad bi do toga došlo, dužni su platiti realnu, tržnu cijenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

ok, zakon je sad već u proceduri... dosta se bure diže oko njega. pretpostavlja se (s pravom, primjera već ima koliko hoćete kako koncesionari "treniraju strogoću"-recimo Medveja u blizini Opatije), da obični građani teško da će u budućnosti tek tako moći do nekada javnih plaža.

Međutim iz prijedloga zakona meni zaista nije razvidno ništa pretjerano vezano uz privatne vlasnike osim da država dobiva pravo prvokupa. Što to u praksi znači? Da te nitko ne može natjerati na prodaju? Da u slučaju da ipak želiš prodavati, država ima pravo prvokupa? to zadnje je jasno. Ali, pošto se ne razumijem baš u prvokup... hipotetski ako imam drugog kupca za dobru cijenu, nudim prvo državi za istu ili višu? Ili država prakticirajući svoje pravo prvokupa može nekako rušiti tu cijenu? Ako da, kako?

Fala, pozdrav!

p.s. zanima me što pravnici općenito misle o ovom zakonu, a također i obični građani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija