Jump to content

Zemljiste - u 1/7 upisan čovjek umro 1925., kako to riješiti?


Augenblick

Preporučene objave

Postovani...

 

razmisljam o kupnji zemljista, no jedina cinjenica koja mi stvara problem je sto je u 1/7 kao vlasnik upisana osoba umrla 1925. i koja, koliko je poznato, nije ostavila nasljednike.

 

Ostalih 6/7 je u vlasnistvu potencijalnog prodavatelja stečeno naslijeđivanjem i faktički posjed postoji na cijelom zemljištu vec godinama.

 

ova 1/7 je vjerojatno nekad davno stecena vanknjizno, ali o tome ne postoje nikakvi tragovi.

 

Dakle pitanje je, da li se upustiti u kupnju takve neketnine?

 

Takodjer, pretpostavljam da bi se upis nad ovom preostalom 1/7 trebao traziti na temelju dosjelosti, pa je drugo pitanje o kakvom se tu tocno postupku radi i koliko je to dugotrajno (radi se o _relativno_ sređenom i ažurnom ZK odjelu)?

 

Zahvaljujem na pomoci,

 

AuB.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Osoba koja je umrla 1925.godine vjerojatno je imala nasljednike i u času smrti imovina prelazi na nasljednike , koji su vanknjižni vlasnici. Da bi se uknjižili kao vlasnici moraju imati :-rješenje o nasljeđivanju , ukoliko ostavitelj nije imao nasljednika tada je imovina prešla u vlasništvo općine ukoliko nije pravnim poslom s ostaviotelja prešla na recimo sadašnjeg posjednika koji želi prodati tu nekretninu .

 

Tu je važno vidjeti tko je registriran kao posjednik u katastru.

Nekretnina se može kupiti od vanknjižnog vlasnika ,koji Vam mora dokazati da je u zakonitom posjedu te nekretnine i, tada ustajete tužbom za utvrđenje prava vlasništva kupnjom od vanknjižnog vlasnika koji to zemljište koristi najmanje dvadeset godina i registriran je kao posjednik u katastru .

 

Svaki slučaj je specifičan i naprijed iznijeto je samo orijentaciona informacija ,no jedno je sigurno ide se tužbom na utvrđenje prava vlasništva .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači, praksa je prilično neujednačena što se toga tiče...

 

naime, u ZK odjelu su bili prilično nejasni, spominjali su potrebu faktičnog posjeda duljeg od godinu dana i da nakon toga to rješava sudska komisija...ali su isto tako spominjali i institut dosjelosti što mi nikako ne ide jedno s drugim...

 

naime, problem je u tome što nema traga nikakvog pravnog posla niti ičeg drugog što bi dokazivalo vanknjizno vlasništvo...dakle ako kupim zemljiste kupiti cu ustvari 6/7 a za ostatak se moram nekako pobrinuti...a vjerujem da sve to skupa nece trajati manje od nekoliko godina...

 

hvala na pomoci u svakom slucaju...

 

AuB.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Augenblick je napisao:

 

ova 1/7 je vjerojatno nekad davno stecena vanknjizno, ali o tome ne postoje nikakvi tragovi.

 

 

 

da, šta ste htjeli s time reći - stećena vanknjižno.

 

kakvo je stanje upisa u katastru. da li je tamo upisan današnji faktički posjednik ili upis glasi kao u zemljišnoj knjizi.

 

ako je u katastru upisan današnji faktički posjednik, on bi najlakše sredio upis u gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mala nespretnost u izražavanju - isprika...

 

Dakle, radi se o tome da je u 1/7 upisan čovjek koji je umro prije skoro 100 godina, a vjerojatno je tu sedminu nekad davno od njega kupio neki prednik sadašnjeg vlasnika (koji je upisan u ostalih 6/7) ali taj upis nikad nije proveden.

 

dakle, 1/7 je sporna jer postoji upis prava vlasništva još iz pretprošlog stoljeća, a o osobi u čiju je korist to upisano nema nikakvih tragova osim da je umrla 1925.

 

Što se katastra i posjedovnice tiče, tamo nigdje nema upisane te osobe već su godinama kao posjednici upisane osobe koji su prednici sadašnjeg vlasnika.

 

E sad, po onome što sam saznao, to će se rješavati putem pojedinačnog ispravnog postupka pri čemu sudska komisija održava ročište in situ i objavljuje u narodnim novinama poziv svima zainteresiranim stranama da se jave, a ukoliko se to ne dogodi upis se briše...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija