Jump to content

problem oko posvojenja


nebojic

Preporučene objave

Evo imamo pitanje,ja i supruga smo se odlučili na posvojenje, i prošli sve što se treba proći i javili su nam da imaju curicu koju mozemo usvojiti.

Uredno smo predali sve potrebne papire i receno nam je da moramo čekati da djetetova skrbnica potpiše suglasnost i to pošalje na sud,nakon mjesec dana smo nazvali da vidimo šta se dešava sa postupkom te nam je gospodja socijalna radnica rekla kako je skrbnica zaboravila poslat papire i da moramo čekati tri tjedna jer je gospodična na godišnjem i nije dostupna,u medjuvremenu smo saznali da curica koju želimo posvojiti (koja ima vec 2 godine) nema zdravstveno,skrbnica koja je to trebala obraditi nije se udostojila.U medjuvremenu smo tražili da promjene skrbnicu i sad kada smo bili u socijalnom su nam rekli da sud mora natjerati oca (koji nikad nije priznao to dijete i nikada se nije pojavio kada su ga zvali) da ide na testiranje da prizna ili da se odrekne djeteta a stvar je u tome da kada su nas zvali na razgovor rekli su da su papiri čisti da je majka lišena roditeljske skrbi a otac nikada nije dolazio na pozive da prizna dijete,rekli su papiri su ok i dijete bi trebali dobiti za mjesec i pol dana,ali medjutim se desila ta njihova glupost,mi smo svaki drugi dan kod malene,jako smo se vezali sa njom i oslovlja nas sa mama i tata i svaki put kada idemo kući ona je tužna,a i mi.

Šta mi sada tu možemo napraviti,rekli su da ako se sada biološki otac predomisli naravno ne možemo ju dobiti a to bi nam slomilo srce.

Da li postoji nekakav zakon koji bi mogao pomoci u nasem slučaju,takodjer nam je rečeno u domu da ako roditelji ne posjete dijete 6 mjeseci gube roditeljska prava a kod male nije nitko bio više od godinu dana,i sada odjednom socijalno forsira da se biološkog oca "natjera" na testiranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez

odgovarajuće roditeljske skrbi koji posvojiteljima omogućuje roditeljstvo

Posvojenje je regulirano Obiteljskim zakonom (čl.123-čl.146),pa bi bilo dobro da se o tome informirate detaljnije – obiteljski_zakon_2009.pdfOVDJE

Postupak posvojenja provodi isključivo CZSS.

 

Ako je majka djeteta lišena prava na roditeljsku skrb njen pristanak na posvojenje nije potreban(čl.130 ObZ-a).

Iz vašeg posta razumljivo je da osoba koja može biti biološki otac djetea nije dijete priznala pred nadležnim matičarem ili CZSS.

Utvrđivanje očinstva provodi sud,a ne CZSS.To zna biti dugotrajan postupak u kojem se po potrebi koriste i trenutna dostignuća medicinske struke kako bi sud mogao donijet ispravnu odluku.

Djete je sada vjerojatno smješteno u dom za nezbrinutu djecu,jer je majci oduzeto pravo na roditeljsku skrb,a otac je nepoznat (može se sumnjati na bilo koga ali dok se očinstvo ne dokaže u sudskom postupku stanje je takvo kakvo je trenutno).

 

Za ostvarenje posvojenja svakao tražite mišljenje i savjet pravne službe tog CZSS,jer se zakonom propisana procedura mora poštivati.

Očito je da socijalna radnica s kojom komunicirate ne poznaje istu.

Ukoliko bude potrebno možete se obratiti i Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Imamo novo pitanje ako netko zna,naime u medjuvremenu je otac koji je naveden od strane majke potpisao da pristaje da se dijete posvoji,e sad gospodja socijalna radnica ne zna dali 30 dana što treba proći nakon njegovog potpisa ili se tih 30 dana broji od upisa u djetetov rodni list.

i još nešto čuo sam od jedne gospodje da ako nakon potpisa roditelja on sam ode kod javnog bilježnika i izjavi da je svojevoljno odlučio se na to i da se neće predomišljati niti buniti da to odmah stupa na snagu i da može krenuti proces posvojenja a to mi je potvrdila i jedna socijalna radnica iz drugoga centra,pa ako netko zna neka pomaže.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 137.

(3) Pristanak se daje na zapisnik, a ovjereni prijepis zapisnika uručuje se roditelju.

(4) Roditelj može odustati od pristanka na posvojenje u roku od trideset dana od potpisivanja zapisnika iz stavka 3. ovoga članka.

Članak 138.

(1) Roditelj koji je pristao da dijete posvoje njemu nepoznati posvojitelji nakon isteka roka iz članka 137. stavka 4. nije stranka u postupku posvojenja.

 

Dakle, ne bi im trebalo biti nejasno od kada teče rok od 30 dana.

 

Doduše, malo je nejasno kako su mislili preskočiti:

Čl. 131.

(1) Za posvojenje djeteta pod skrbništvom potrebno je mišljenje djetetova skrbnika, osim ako pristanak daje maloljetni roditelj.

(2) Ako je skrbnik osoba zaposlena u centru za socijalnu skrb, pristanak za posvojenje daje skrbnik za poseban slučaj imenovan prema članku 172. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija