Jump to content

alimentacija


ljiljana016

Preporučene objave

Prema izmjenama Obiteljskog zakona od 2007 (N.N. 107/07)godine po članku 26,a koji se odnosi na članak 232..važečeg obiteljskog zakona

 

 

 

(4) Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom. Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,

– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,

– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće.«

 

 

 

Prosječna mjesečna neto plaća isplaćena u razdoblju od siječnja do listopada prošle godine u Hrvatskoj je, po podacima Fine, iznosila 4.920 kuna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konkretnije, za ovu godinu, podaci o minimalnim novčanim iznosima potrebnim za mjesečno uzdržavanje djeteta objavljeni sukladno navedenom članku (NN 37/09) kažu da je iznos koji je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom za najstariju dobnu skupinu 1190,00kn.

 

Minimalan iznos nije beziznimno najmanji koji se određuje, obzirom da manji može biti ako roditelj ima obavezu uzdržavanja više djece ili ako dijete ima vlastiti prihod. Dakle, iznos bi bio okviran, a može biti i do 50% manji (pa i manje od toga u slučaju vlastitog prihoda djeteta), ali i veći ovisno o potrebama i mogućnostima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
:-? Ovako: Imam dijete od 1 ipo godinu, sama se skrbim o njemu, primam djecji doplatak od 249,00kn. Kada su se predavali papiri za djecji zivila sam u u izvanbracnoj zajednici sa djetetovim ocem,a tjedan dana nakon vise nismo bili zajedno, posjedujem sudsko rjesenje da dijete zivi sa mnom, alimentacija po dogovoru. I sad, s obzirom da je obracun za iznos djecjeg doplatka bio temeljen na mojim i ocevim primanjima, a ta je sitacija promijenjena u toj tekucoj godini, tjedan dana nakon sto smo predali papire, zanima me da li je moguce ista poduzeti glede toga ili moramo cijelu godinu primati djecji doplatak kao da zivimo sa dvije place, a sama odgajam dijete?Moja placa sada je 3000 kn ili manje (ovisno o broju radnih sati).
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako primate doplatak za dijete u iznosu 249,45kn, ukupni dohodak po članu kućanstva je bio između 16,33%- 33,66% proračunske osnovice (543,14-1.119,53kn).

U skupinu za veći iznos dječjeg doplatka (299,34kn) se prema onom što ste iznijeli po svoj prilici ne uklapate (do 543,14kn po članu)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija