Jump to content

za koga važe kolektivni ugovori?


osica

Preporučene objave

radimo u privatnoj firmi, d.O.o.; djelatnost: trgovina

 

Da li automatski i za nas vrijede stavke kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine? Ili to potpisuju samo određena trgovačka društva kao npr. veliki trg. lanci i sl.

 

Naime, znam da Zakon o radu propisuje minimum prava za radnika , i na radnika se uvjek primjenjuje ono pravo koje je povoljnije za njega ukoliko je nekim drugim aktom drugačije određeno.

Budući da u firmi imamo i interni Pravilnik o radu, da li se prilikom ostvarivanja svojih prava radnici mogu pozivati i na kolektivni ugovor ili on, da bi vrijedio za nas, mora biti de facto potpisan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira da li je poslodavac koji obavlja djelatnost trgovine potpisnik kolektivnog ugovora,te bez obzira koliko ima zaposlenih radnika obavezan je primjenjivati kolektivni ugovor za trgovinu.

 

Kao što ste i sami naveli,ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu,pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija