Jump to content

Oduzimanje poslovne sposobnosti


Dredd

Preporučene objave

Poštovani, molim savjet u vezi jako delikatnog problema. Ukoliko nemate neki konkretan odgovor, možda samo adresu na koju se možda može obratiti.

 

Naime, prijateljica mi ima problem sa majkom koja je postala patološki lažac i koja nerazumno rasipa novac i cijelu obitelj baca u dugove koje oni moraju podmirivati koliko mogu, jer im je kuća u majčinom vlasništvu. Ovo trošenje je zaista nerazumno, jer se kupuju stvari koje već posjeduje, zadužuje bez razloga itd., dok cijelo vrijeme tvrdi da je sve u redu i da problema nema. Na bilo kakav spomen toga, od majke im slijede samo laži koje su često jednostavno poricanje stvarnosti, čak i kad je suočena s fizičkim dokazima.

 

Svjestan sam da je oduzimanje poslovni sposobnosti krajnje ozbiljna stvar, no moje pitanje je ima li uopće nade u ovom slučaju da se nekoj instanci dokaže da je takvo ponašanje potpuno nerazumno, te na tu osnovu ono spriječi? Ili obitelji slijedi gubitak kuće i ostale imovine...

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda ovo može pomoći:

 

Udruga Svitanje, Bolnička 32, Zagreb

 

01 301 09 69 ili

099 22 7 33 91

 

Riječ je stvarno o jednoj delikatnoj stvari.izvanparničnom postupku lišavanju poslovne sposobnosti koje može biti potpuno ili djelomično, te također uz sudjelovanje nadležnog centra za soc. skrb.

No da bi sud konačno odlučio da li nekom oduzeti posl. sposobnost, odnosno da se osoba nije sposobna brinuti samostalno o svojim pravima i obvezama, potrebno je provesti psihijatrijsko vještačenje, koje se onda u takvom postupku i određuje te se sud prvenstveno veže na takvo mišljenje i odluku vještaka.

Također, ukoliko se osoba proglasi poslovno nesposobnom, dodjeljuje joj se skrbnik, najčešče iz redova obitelji, uz nadzor centra za soc. skrb, koji onda može i raspolagati i upravljati imovinom takve osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda pomogne, odredbe obiteljskog zakona:

 

3. Postupak za lišenje i vraćanje poslovne sposobnosti

 

Članak 324.

(1) Postupak za lišenje poslovne sposobnosti može pokrenuti sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog centra za socijalnu skrb, bračnog druga osobe o kojoj se provodi postupak, njezinih krvnih srodnika u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi do drugog stupnja.

(2) Postupak za vraćanje poslovne sposobnosti pokrenut će sud po službenoj dužnosti ili osobe iz stavka 1. ovoga članka ili skrbnik uz odobrenje centra za socijalnu skrb ili osoba o kojoj će se voditi postupak vraćanja poslovne sposobnosti.

Članak 325.

(1) U prijedlogu za pokretanje postupka treba navesti činjenice na kojima se temelji prijedlog i predložiti dokaze kojima se utvrđuju te činjenice.

(2) Sud može pozvati podnositelje prijedloga da podnesu pisani nalaz i mišljenje liječnika ili drugu ispravu koja upućuje da se osoba iz članka 159. stavka 1. ovoga Zakona nije sposobna brinuti o osobnim potrebama, pravima i interesima ili da ona ugrožava prava i interese drugih osoba.

Članak 326.

(1) Sud će pozvati na ročište osobu koja je podnijela prijedlog za pokretanje postupka, osobu o kojoj se provodi postupak, njezinog skrbnika i centar za socijalnu skrb.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka i centar za socijalnu skrb mogu u tijeku postupka sudjelovati pri izvođenju dokaza i raspravi o rezultatima cjelokupnog postupka.

(3) Sud će nastojati saslušati osobu o kojoj se provodi postupak. Ako se ta osoba nalazi u psihijatrijskoj ustanovi ili je smještena u socijalnu ustanovu, saslušat će se u pravilu u toj ustanovi.

(4) Sud može odustati od pozivanja i saslušavanja osobe o kojoj se provodi postupak, ako bi to za nju moglo biti štetno ili ako saslušanje nije moguće s obzirom na njezino mentalno oštećenje i zdravstveno stanje.

Članak 327.

(1) Osobu o kojoj se provodi postupak za lišenje poslovne sposobnosti treba, po nalogu suda, pregledati liječnik koji će o rezultatima pregleda dati pisani nalaz i mišljenje.

(2) Sud može odustati od liječničkog pregleda ako je osoba koju bi trebalo pregledati već po odluci suda smještena u psihijatrijsku ustanovu i ako iz izvješća te ustanove proizlazi da ju je potrebno lišiti poslovne sposobnosti.

(3) Sud može odrediti da se osoba koju treba pregledati privremeno, najdulje za vrijeme od tri mjeseca, smjesti u psihijatrijsku ustanovu, ako je to po mišljenju liječnika potrebno radi ocjene njezinoga psihičkog stanja i ako to nije štetno za njezino zdravlje.

 

 

 

 

Članak 328.

(1) Ako utvrdi da neku osobu treba djelomice lišiti poslovne sposobnosti zbog zloporabe sredstava ovisnosti, sud može zastati s postupkom i odgoditi donošenje odluke, ako se ta osoba podvrgla liječenju u zdravstvenoj ustanovi.

(2) Sud može tijekom postupka upozoriti osobu koju treba djelomice lišiti poslovne sposobnosti na mogućnost odgađanja donošenja odluke, ako se podvrgne liječenju u zdravstvenoj ustanovi.

(3) Vrijeme na koje se odgađa donošenje odluke ne može biti kraće od šest mjeseci ni dulje od godinu dana, ali sud može opozvati svoju odluku, ako osoba koju treba lišiti poslovne sposobnosti napusti ustanovu za liječenje ili bude iz nje otpuštena zbog narušavanja reda ili na drugi način izbjegne liječenje.

(4) Pri donošenju odluke o prijedlogu za djelomično lišenje poslovne sposobnosti sud će uzeti u obzir i rezultate liječenja u zdravstvenoj ustanovi.

Članak 329.

(1) Odluka suda o lišenju poslovne sposobnosti dostavlja se stranci koja je podnijela prijedlog za pokretanje postupka, osobi koja se lišava poslovne sposobnosti, njezinom skrbniku i centru za socijalnu skrb.

(2) Sud ne mora odluku dostaviti osobi koja se lišava poslovne sposobnosti, ako ona ne može shvatiti značenje i pravne posljedice odluke ili ako bi to bilo štetno za njezino zdravlje.

(3) Sud će po službenoj dužnosti obavijestiti centar za socijalnu skrb o pravomoćnosti odluke o lišenju poslovne sposobnosti, odnosno o nastanku pravnih posljedica te odluke kad te posljedice nastaju prije pravomoćnosti.

Članak 330.

(1) Ako prestanu razlozi iz članka 159. ovoga Zakona sud će odlučiti o vraćanju poslovne sposobnosti osobi koja je prijašnjom odlukom bila lišena poslovne sposobnosti.

(2) Sud može odlučiti da osoba koja je prijašnjom odlukom bila potpuno lišena poslovne sposobnosti bude samo djelomično lišena te sposobnosti (djelomično vraćanje poslovne sposobnosti), ako se za to steknu zakonski razlozi.

Članak 331.

(1) Ako odbije prijedlog za potpuno ili djelomično vraćanje poslovne sposobnosti, sud može odlučiti da se prije isteka određenog roka, ali ne duljeg od godinu dana, ne može ponovno tražiti vraćanje poslovne sposobnosti, ako iz ishoda postupka s velikom vjerojatnošću proizlazi da za određeno vrijeme ne treba očekivati izlječenje ili znatno poboljšanje psihičkog stanja ili drugih okolnosti zbog kojih je osoba lišena poslovne sposobnosti.

(2) Prijedlog za vraćanje poslovne sposobnosti koji je podnesen prije isteka roka iz stavka 1. ovoga članka sud će odbaciti.

(3) U postupku za djelomično ili potpuno vraćanje poslovne sposobnosti primjenjivat će se na odgovarajući način odredbe ovoga Zakona o postupku za lišenje poslovne sposobnosti.

Članak 332.

U postupcima koji su pokrenuti i vode se pred sudom ili tijelima državne uprave, centar za socijalnu skrb pokrenut će postupak za postavljanje posebnog skrbnika samo po obavijesti suda ili tijela državne uprave da je tužena osoba nepoznatog boravišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dredd je napisao:

... prijateljica mi ima problem sa majkom koja je postala patološki lažac i koja nerazumno rasipa novac i cijelu obitelj baca u dugove koje oni moraju podmirivati koliko mogu, jer im je kuća u majčinom vlasništvu. Ovo trošenje je zaista nerazumno, jer se kupuju stvari koje već posjeduje, zadužuje bez razloga itd., dok cijelo vrijeme tvrdi da je sve u redu i da problema nema. Na bilo kakav spomen toga, od majke im slijede samo laži koje su često jednostavno poricanje stvarnosti, čak i kad je suočena s fizičkim dokazima.

 

Svjestan sam da je oduzimanje poslovni sposobnosti krajnje ozbiljna stvar, no moje pitanje je ima li uopće nade u ovom slučaju da se nekoj instanci dokaže da je takvo ponašanje potpuno nerazumno, te na tu osnovu ono spriječi? Ili obitelji slijedi gubitak kuće i ostale imovine...

 

Unaprijed zahvaljujem.

 

Postovani,

„Patolosko laganje, nerazumno postupanje s novcima“ i svi drugi problematicni oblici ponasanja koje navodite, ukazuju na prve simptome gubitka pamcenja tj. na neku od sirokog spektra bolesti u okviru demencija, sto se najtocnije potvrdjuje lijecnickim tj. psihijatrijsko-neuroloskim pretragama i pregledima.

 

Obiteljski lijecnik (opce prakse) Vase prijateljice moze biti prvi orijentir u trazenju pomoci, paralelno ili cak prije obracanja CZSS. Mnostvo korisnih informacija Vasa prijateljica moze dobiti i ukoliko stupi u kontakt s Udrugom za alzheimer demenciju:

http://www.alzheimer.hr/savjetovaliste.html

 

Dokazivanje tj. karakteriziranje navedenog ponasanja kao pravno stetnog po interese bolesnika te ponistavanje eventualnih pravnih ucinaka i njihovih posljedica vrsi se pomocu psihijatrijskog vjestacenja na okolnost sposobnosti vrsenja pravne radnje tempore acti.

 

Lijepi pozdrav i puno srece u borbi s tom okrutnom bolescu

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Dobro vece , ja sam iz DRNIŠA ...imam problem s majkom koja je zivjela i radila u NJemačkoj.od malih nogu nisam mogao da uspostavim s njom normalan odnos ..naime po porodjaju 73-ce me je ostavila kod svoje sestre i otisla u NJEMACKU na privremeni rad , ona i otac su se razveli iz razloga sto ona nije htijela da ja budem s njom ...on je njoj ostavio novac za moje izdrzavanje ...jednom godisnje je dolazila na odmor da me obidje , sve vreme pokusavam da s njom stupim u normalan odnos i pokusavam da je odvratim od alkohola , ona pije sedative i alkohol zajedno ...pokusavam da joj pomognem al neuspijesno ...trazim pomoc od moje tetke , njene mladje sestre i tetka s kojima ona kontaktira ...jednostavno nece da me podrze i da mi pomognu ..njihove reci su ...NEKA RADI STA ONA HOCE ...Poslijednji put kad smo se vidjeli od sedativa i alkohola nije izlazila iz kuce nekoliko dana , na svaki moj predlog me pogrdno naziva , moje dijete njeno unuce je vidjela 2 puta u 14 godina ...sad je trenutno u NJEMACKOJ ...na pitanje STA MI JE S MAJKOM , tetka i tetak odgovaraju ...pusti ti nju nek radi sta hoce ...po njihovom ona i da hoce da skoci s balkona ...MOLIO BIH VAS ZA SAVJET , ona posjeduje NJEMACKU penziju i ustedjevinu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad dodje iz NJEMACKE u DRNIS i nestane joj lijekova ide od kuce do kuce kod komsija i trazi alkohol tj vino i lijekove ...i naravno oni joj daju znajuci da ti lijekovi ne ogovaraju njenoj dijagnozi ...kao sto sam vec rekao da je unuce vidjela dva puta od 2000-te godine , , a ni mene ....poslijednji put smo se vidjeli pre dvije godine i tada me optuzila i napala najpre da joj vratim alat , sapciger , klijesta ..radio sam nesto oko nekih vrata na garazi , pa me optuzila da sam joj ukrao novac ...opet , gleda na sve nacine da me se otarasi kako bi mogla da konzumira alkohol ...nesmijem da joj prilazim jer me odmah optuzi za nasto ...U NJEMACKOJ ima iznajmljenu sobu , zimi da nebi trosila gas vozi se po cijeli dan u tramvaju da bi se grijala ..Ona ima 73 GODINE , ZATO VAS MOLIM ZA SAVJET KAKO BIH ZASTITIO NJU I SACUVAO NOVAC KOJI POSJEDUJE , KUCU U DRNISU , tacnje u SELU TEPLJUH OD ODREDJENIH LJUDI KOJI JOJ DAJU I ALKOHOL I LIJJEKOVE ...JER NEZNAM STA IM JE NA UMU , UNAPRED HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Poštovanje !

Bila sam u dvogodišnjoj vezi sa osobom sa posebnim potrebama koja je kako mi je poznato lišen poslovne sposobnosti i stavljen pod skrbništvo svoje majke . Prije dva mjeseca mi je prijetio  ubojstvom  (prijetnja je prijavljena policiji) , dali mi netko može reći što se može očekivati sada odnosno kakve   sankcije / kazna / mu se izriče s obzirom da je pod skrbništvom svoje malje . 

Zahvaljujem u naprijed . 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija