Jump to content

imam 2-3 ptanja, molim pomoc... hvala


vecapereca

Preporučene objave

suprug i ja imamo jednog sina od 4 godine, zajednicke imovine nemamo, ono malo sto smo zivjeli zajedno nikako nije islo pa sam ga ja zamolila da iseli. on ne zivi s nama vec godinu dana. imamo neki dogovor o vidjanju djeteta za koji sam ja mislila da je za malenog najbolji ali se pokazalo kako je to poprilicno lose. naime on sada vidja dijete svaki utorak, srijedu i cetvrtak popodne i citav dan u nedjelju. to bi bilo kao pola pola odnosno zajednicko skrbnistvo sto u hrvatskoj ne postoji koliko znam. poceo je traziti jos i vise i ne vraca ga navecer na vrijeme za spavanje, pa zeli vrijeme u komadu i putovanja s malenim. stvarno sam mislila biti postena i ici mu na ruku, ali ne postuje dogovore i ne osjeti bas koliko je maleni rastrgan. tesko je meni kao majci sto nemam dovoljno vremena s djetetom kako bih mu koliko je moguce pruzila toplinu, onu neku rutinu normalnog djetinjstva, s obzirom da ne mozemo njegov otac i ja biti zajedno. kada zelim potegnuti razgovor o rastavi muz kaze da nece sporazumno, jel on to moze s obzirom da vec godinu dana ne zivimo zajedno??? sta me moze tuziti? i koliko to traje i koja je procedura ako ja potegnem razvod i on ga ne zeli? sto treba sve odraditi i sto treba priloziti? i ako mi mozete reci kako inace sud rijesi vidjanja za djecu te dobi, kako to raspodijele, koliko vidjaju oca? jer ovo je postalo mucenje za sve, (bilo je u najboljoj namjeri, ali ne ide)...

puno vam hvala za svaku korisnu informaciju, mozda vec ima po forumu, ali toliko je tema da se ja stvarno nisam snasla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skrbništvo nad djetetom u pravilu uvijek je zajedničko, sud određuje s kojim od roditelja će dijete živjeti.

Nije točno da u RH ne postoje slučajevi da dijete živi podjednako sa oba roditelja, iako su takvi slučajevi uistinu rijetki. Osobno mislim da je to nije loše rješenje - uvjet je da roditelji dobro surađuju, što je rijetkost.

 

U ovom trenutku još ste u braku, i zapravo nemate ni u čemu veća prava odlučivati o tome gdje i kako otac provodi vrijeme sa sinom. Nemojte mu zaviditi ako imaju dobar odnos. Ako smatrate da je previše, odlučno to i recite.

 

Za rastavu je dovoljno da jedan od supružnika ne želi više taj brak ( npr. često 'neslaganje karaktera').

Ako rastava nije sporazumna, i jedan od supružnika se protivi,postupak će dulje trajati (odlaganje ročišta, žalbe, itd.), ali će rezultat na kraju biti isti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud obično za djecu te dobi riješi tako da roditelj s kojim dijete ne živi, ako ima dobar odnos s djetetom provodi s djetetom svaki drugi vikend od petka poslije podne do nedjelje navečer i poneko popodne u međuvremenu, polovicu zimskih, proljetnih i ljetnih praznika i svaki drugi državni i vjerski blagdan. No to je minimum i vas nitko ne priječi da dogovorite s ocem i provođenje više vremena s djetetom. Čini se da je to ono što otac vašeg djeteta želi. Nema nikakvog razumnog razloga zašto to ne bi mogao. Neće vas zbog toga dijete manje voljeti. Nije to djetetu razbijanje mirnog djetinjstva, dapače, puno vremena sa svakim od roditelja je u djetetovom najboljem interesu.

 

Naravno, možete insistirati na kraćim kontaktima i velika je vjerojatnost da ćete i naći suca koji će to podržati. No, u čijem je to interesu? Djetetovom, ili vašem? Mislite li da taj sudac više skrbi za dobrobit vašega djeteta od vas, majke i njega, oca? Dogovorite se i budite velikodušni jer će ta velikodušnost biti dar vašem djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija