Jump to content

Naslijeđivanje dugova - djeca


Tina13

Preporučene objave

Moja sitacija je slijedeća.

 

Majka mi je preminula prije 3 tjedna. Nije imala nikakve imovine, osim računa u banci i telefonskog priključka. Na tim računima je ostao minus od 6 500 kn (5 500 na tekućem i 1000 na GoCardu). Roditelji su mi se razveli prije 5 godina i od tada ne kontaktiramo s ocem. Zakonski nasljednici smo moje sestre i ja. Jedna seka ima 9 godina i još ide u osnovnu školu; srednja je upravo redovno upisala fakultet, a i ja još uvijek redovno studiram. Nemamo nikakvih primanja, osim obiteljske mirovine koju ćemo dobivati uskoro po majci. Nedavno smo dobile informaciju da ćemo prije zatvaranja maminih računa u banci morati podmiriti dugove. Je li to istina i kako to možemo izbjeći budući da se sve tri školujemo i nemamo nikakvih primanja.

 

Puno hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

 

dakle nemojte me držati za riječ ali mislim da sam 90%u pravu(ima o vašem pitanju dosta ovdje na forumu).

 

Nitko nije dužan preuzeti nečiji dug.

Ako se ne varam to se riješava na ostavinskoj raspravi.

Najbitinija stvar - nikako nemojte potpisati da preuzimate dug. Bez toga vam ne mogu ništa!. Malo se komplicira ako se nešto nasljeđuje jer potpisom da prihvačate nasljedstvo prihvačate i dugove (to nisam sto posto siguran ali kako kažete da nemate što naslijediti tu ne bi trebalo biti problema - samo što nećete moći preuzeti zadnju plaču,mirovinu od majke ali ako vam je manja od duga...).

U svakom slučaju prije otpisivanja bilo čega a svakako od banke posavjetujte se sa nekim stručnim.

Što se tiće obiteljske mirovine otvorite račun u drugoj banci i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednici su dužni vratiti dug osobe koju nasljeđuju i to u visini ili vrijednosti nasljeđenog djela.

ako nemate šta nasljediti ne pokrečite ostavinsku raspravu.

mislim da nema svrhe pokretati ostavinsku raspravu zbog djela neisplaćene mirovine a banka bi vas teretila za veći iznos.

 

Zakon o obveznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

mislim da je dug na računu osobni dug štediše.

 

kada budete pozvani od banke nemojte potpisati da prihvatate vraćanje duga.dobro proučite šta piše na papiru koji vam daju da potpišete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u smrtovnici ne navodite nikakvu imovinu. ni nekretnine ni pokretnine ni bankovne račune ni dugove.

 

kad smrtovnica stigne bilježniku on će na temelju takvog staja spisa napisati Rješenje o nasljeđivanju u kojem će biti napisano da se neće provoditi ostavinska rasprava jer u smrtovnici nisu navedene nekretnine kao ostavina. kad primite to rješenje vi i ostali punoljetni ne činite ništa, pustite da rok od 8 dana za žalbu protekne i 9-og dana rješenje će postati pravomoćno. to znači da će spis vratiti sudu u arhivu i neće vas više pozivati dok god vi to sami ne zatražite. na taj način trenutno zaustavljate proces naplate duga. dok banka ne zna tko su nasljednici ne može pokrenuti postupak naplate.

 

Što se tiče maloljetne sestre njezin zakonski zastupnik je njezin otac i jedino on može preuzeti rješenje koje ćete dobiti na njenu adresu. vi ne. imajte to na umu stalno, maloljetnike zastupaju njihovi roditelji. morat ćete s ocem kontaktirati i oko vašeg i njenog uzdržavanja i oko zastupanja maloljetne sestre. bez obzira što možda živi s drugima on je mora zastupati.

 

što se tiče podmirivanja duga banci otac nije nasljednik, ali kad-tad morat će s vama skupa rješavati to pitanje i to uvijek kao zakonski zastupnik svoje kćeri i u njeno ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija