Jump to content

viđanje djece s ocem koji živi u drugom gradu


fratrovac

Preporučene objave

Imam presudu iz 1992.godine i u njoj piše da djecu mogu viđati temeljem članka 301 stavak 1 oz-a.danas djeca imaju 12 i 15 godina, a s obzirom da sam se prije 4 godine preselio u drugo mjesto po tom riješenju ih je nemoguče viđati. Jasno mi je da se to može regulirati putem suda,odnosno izmjenom tog riješenja.međutim imam i jedan drugi problem,a taj je da li je obaveza od majke da tu djecu odveze do nekog prijevoznog sretstva s kojim oni dolaze k meni i da li ih mora vratiti u mjesto stanovanja ako ih za ljetne praznike odvede u neko drugo mjesto. Konzultirao sam se sa odvjetnikom a on mi kaže da u sudskoj praksi nije da donose riješenja o tome tko,kada i tko snosi troškove puta od djece. Moram napomenuti da nije sporno da ja snosim trošak iz njihovog mjesta stanovanja do mene,nego me zanima da li ja moram snositi i trošak njihovog puta i od tamo gdje ih majka odvede? Što da ih npr. Odvede u ameriku na odmor a ne želi im platiti povratnu kartu do hrvatske nego očekuje da to snosim ja ako ih želim vidjeti? Molio bih pomoč ili savjet. Hvala svima!

 

***editirala newbie***

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon, nažalost ne regulira konkretno troškove 'susreta i druženja' s roditeljem s kojim dijete ne živi. No kako je pisan u duhu da roditelji ravnopravno skrbe za dijete, tako bi u duhu toga zakona bilo i da ravnopravno skrbe za 'susrete i druženja' te da dijele iz toga nastale troškove.

 

Činjenica da to nije čest slučaj u sudskoj praksi proistječe iz više razloga, ali su možda ključni sljedeći:

 

1. Neupućenost roditelja - jednostavno to niti ne traže

2. Neznanje i nesposobnost odvjetnika (znam presudu gdje se troškovi na relaciji Zagreb - Split dijele - oko toga se odvjetnica potrudila)

3. Nevoljnost sudaca da mijenjaju svoju uobičajenu praksu na bolje.

 

No ako čovjek zna što hoće i ima sposobnog i zainteresiranog odvjetnika, nema zakonske zapreke za logičniju i pravedniju odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija