Jump to content

Reforma državne uprave je li to već floskula,poštapalica,sintagma?


Torrente

Preporučene objave

Izjave o potrebi reforme takvih sustava (uprava, školstvo) obično se koristi da bi se prikrilo da su negativne pojave rezultat najobičnijeg nerada, nereda i neodgovornosti.

 

Pod reformom se smatra promjena organizacijske strukture, nadležnosti, postupaka, hijerahijskih ovlaštenja i tome sličnih elemenata, a "reformatori" pretpostavlju da bi čarobna "optimalna" kombinacija tih elemenata rezultirala sustavom koji bi dobro radio sam od sebe.

 

To je obična glupost. Niti jedan sustav, kako god bio dobro postavljen, ne može funkcionirati ako se neprestano, svakodnevno ne nadgleda i "održava", tj. ako se ne uklanjaju štetočine, provjerava kvaliteta rada svakog pojedinca i podsustava itd. A ta obaveza slijedi od "glave" pa naniže. Zato su ministrima jako drage "reforme" (i to buduće!!!), jer ih potreba reforme oslobađaju od svakodnevnog rudarskog posla koji bi trebali obavljati, a koji ne donosi slavu, osim možda na dugi rok. (Primorac je zbrisao kad je sve "izreformirao" pa mu ponestalo reformi - dakle, kad bi trebalo početi "šljakati). Reformiranje je privlačno i zato što je to kampanjska aktivnost koja daje (naizgled) vidljive rezultate u kratkom roku.

 

Sustavi kao što su uprava i školstvo rezultat su dugogodišnjega iskustva i usavršavanja koje se prenosilo s generacije na generaciju, i s države na državu, i u kratkom roku izmisliti i implementirati nešto bitno kvalitetnije u takvim sustavima naprosto nije moguće.

 

Takve sustave treba prvenstveno postepeno poboljšavati, modernizirati i usklađivati s vremenom (npr. uvođenjem informatičkih tehnologija), ali se time nikako ne može nadomjestiti kvalitetan rad svakog zaposlenika, a prvenstveno onih na višim pozicijama.

 

Sve to vrijedi ne samo za spomenute sustave nego za sustave općenito.

 

Današnji automobili (kao tehnički sustavi) zahvaljujući postepenim dugogodišnjim poboljšanjima zahtijevaju puno manje održavanja i manje se kvare nego prije 20 ili 50 godina, ali takav automobil koji ne bi trebalo održavati i kojega stanje ne bi ovisio o kvaliteti vozača još nije izmišljen.

 

Nikakve Amerike koju bi reforme otkrile tu nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija