Jump to content

POMOĆ - Kako doći do Rješenja o nasljeđivanju??


ivana777

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

unaprijed ću se ispričati kao ova tema već postoji, ali vjerujte nisam je mogla pronaći..

 

Problemsko pitanje je veliko, i ne znam od kud da krenem, al za početak će i meni pomoći da dobijem Rješenje o nasljeđivanju.

 

Naime, radi se o ostavinskoj raspravi koja se vodila ratnih devedesetih u Općinskom sudu u Otočcu, a ja sam jedna od stranaka u ostavini. Ostavinska rasprava nije bila jednostavna, te su zakonski nasljednici pokrenuli osporavanje oporuke ostavitelja. Tijekom razdoblja vršila su se vještačenja vezano za oporuku i došlo je do zabrane korištenja svih nekretnina koje je koristio nasljednik prema oporuci (zabrana je donesena 1990.), a 1992. godine doneseno je Rješenje o nasljeđivanju u korist istog tog nasljednika.

 

Ja, kao jedan od zakonskih nasljednika, nisam putem odvjetnika dobila niti poziv za raspravu, a niti Rješenje o nasljeđivanju, a isto tako ni jedan od ostalih zakonskih nasljednika. Uz sve to odvjetnik koji je vodio slučaj preminuo je i slučaj je preuzeo njegov sin, koji do današnjeg dana ni ne zna o čemu se radi. Nažalost, sve se to vuklo jako dugo, i nažalost nitko se s tim nije zamarao do sada ja!

 

Moje pitanje je:

1. kako doći u posjed Rješenja o nasljeđivanju iz 1992. godine, s obzirom da ne posjedujem nikakvu dokumentaciju o navedenome??? i da li je moguć uvid u cijeli sudski spis??,

2. s obzirom da se radi o Općinskom sudu u Otočcu u kojem je dokazano da su mnoge nekretnine nezakonito upisivane, da li je moguće i nakon ovoliko vremena pokrenuti reviziju postupka ili nekako poništiti Rješenje????

3. da li su zakonski nasljednici bili obavezni dobiti Rješenje o nasljeđivanju s obzirom da su bili u postupku??

 

Nadam se da sam barem malo objasnila o čemu se radi, s obzirom da ni meni nije sasvim jasno (tada sam bila tek punoljetna.. )

 

:vrti::vrti::vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete tražiti uvid u spis, te kopiranje rješenja. Ako je rješenje provedeno u gruntovnici, možete tamo tražiti kopiju iz zbirke isprava.

 

Općenito, pravo zahtijevati ostavinu prema nepoštenom posjedniku zastarijeva nakon 20 godina. Da li bi se u Vašem slučaju moglo raditi o tome, nije moguće reći bez dodatnih detalja. Međutim, budući da ste bili stranka u postupku, vjerojatno nije tako.

 

Opet općenito uzevši, rješenje je prema stranci važeće u trenutku preuzimanja, tj. od toga trenutka teku rokovi za žalbu, nastup pravomoćnosti itd. Međutim, ako je rješenje dostavljeno opunomoćeniku (odvjetniku), ili je objavljeno na oglasnoj ploči zbog nemogućnosti dostave, onda je postalo pravomoćno i ako stranka nije osobno obaviještena. Što je u pitanju kod Vas, trebate istražiti ali je vrlo vjerojatno da su svi rokovi zastare istekli budući da je prošlo 17 godina.

 

Pogledajte temu

 

Rješenje o nasljeđivanju - pravovaljanost i odgovornost suca

 

na kojoj je opisan slični slučaj. No, u tom slučaju jedan nasljednik nije bio uopće pozvan, pa nije bio stranka u postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija