Jump to content

Nekoliko pitanja buduće mame u "vanbračnoj"


emilija81

Preporučene objave

Dragi pravnici molim vas za savjete.

 

Ukratko, dečko i ja smo u vezi 2,5 godine kontinuirano (bilo je jos 1,5 godina prije ali s prekidima), a vec 1 godinu zivimo zajedno u njegovom stanu. Moj sam legalno iznajmila. Trenutno sam u 6 mjesecu trudnoce. On nema namjeru vjenčati se (razveden je i tvrdi da je jednom bilo dovoljno, sto je meni najgluplji moguci odgovor). Pa sam cisto tom cudnom odlukom odlucila potraziti savjet. Jer kad je dobro je dobro, a kad krene lose nitko ne pita kako je bilo kad je bilo dobro.

 

- s obzirom da cemo rodjenjem djeteta biti formalno u vanbracnoj zajednici, da li je "normalno" (praksa) da dijete nosi njegovo prezime ili je to bas kao i priznanje ocinstva nesto sto ja odredjujem kao djetetova majka?

 

- na mnogim sam portalima i zakonima procitala kad je rijec o onim naknadama za dijete da je bitno da je dijete clan kucanstva. sto je pravno clan kucanstva? ja nisam prijavljena na njegovoj adresi, ali on kaze da normalno da ce dijete biti. sad, da li se bolje da se i ja i dijete tamo prijavimo i da li ta prijava odredjuje nesto u vanbracnoj zajednici?

 

- da li ce nase dijete jednog dana imati ista zakonska prava kao i njegova djeca koja su rodjena u braku?

 

Hvala vam...

 

Zabrinuta mama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

emilija81 je napisao:

- s obzirom da cemo rodjenjem djeteta biti formalno u vanbracnoj zajednici, da li je "normalno" (praksa) da dijete nosi njegovo prezime ili je to bas kao i priznanje ocinstva nesto sto ja odredjujem kao djetetova majka?

 

Ne određujete Vi očinstvo. Otac priznaje očinstvo.

 

O prezimenu (i imenu) odlučuju roditelji. Dijete može 'dobiti' dva osobna imena, i dva prezimena - i majke i oca. Sve kako se dogovorite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

majka mora dati pristanak za priznavanje očinstva (O.z. čl.61), a ukoliko ga majka ne da u roku od godine dana, otac može tražiti utvrđivanjue očinstva sudskim putem do djetetove navršene 18. godine života (O.z. čl.72).

također, ukoliko se ne postigne dogovor oko djetetova prezimena, isto će odrediti CZSS (Zakon o osobnom imenu čl. 3)

 

dijete će po upisu oca kod matičara zakonski biti potpuno izjednačeno s očevom djecom iz predhodnoga braka.

 

za ostvarivanje pomoći za dijete (grad zagreb)potrebni su slijedeći dokumenti:

 

POPIS DOKUMENATA POTREBNIH ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POMOĆ ZA OPREMU NOVOROĐENOG DJETETA, KOJE JE POTREBNO PRILOŽITI UZ ZAHTJEV:

 

a. Dokaz o državljanstvu (Domovnica RH ili osobna iskaznica) - za roditelja

podnositelja zahtjeva

b. Dokaz o prebivalištu (Uvjerenje o prebivalištu) - za oba roditelja i svu djecu navedenu u

zahtjevu (ne starije od 6 mjeseci)

c. Izvadak iz matice rođenih ili Rodni list - za svu djecu navedenu u zahtjevu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga buduca mama!!! i ja sam kao i vi bila u vanbracnoj zajednici s puno prekida i nisam znala sto da napravim kada se dijete rodi, a da sam poslusala neke starije i iskusnije danas ne bi imla problema, zivot je jedno, a pravila su drugo, sve sto vam kazu da morate vi ne morate.jedina sreca u nesreci, tada, (sada sam sretna jer moje djete ima oca, ali ne bioloskog), je bilo to da sam malenoj dala svoje prezime i prijavila je na svoju adresu, a ne na njegovu, jedino mi je zao sto sam ga odvela da prizna ocinstvo, jer se sada nakon god. ispostavilo da sam tako trebala napravit, ne brine se zanju, ne vidja ju, dovoljno je recida se sretnu u gradu jedan zadrugog ne bi znali jer se ne poznaju.mi zenesmo blesave, forsiramo i dajemo im da sami odluce sto zele ma kako to bilo od njih sebicno i nemoralno, moj savjet dosta pesimistican, vi odlucte sami sto zelite, a to napravite po onom sto osjecate.puno srece!!!ananas

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da objasnim ono "majka mora" dati pristanak za priznavanje očinstva: bez majčinog pristanka, priznanje očinstva ne vrijedi te otac jedino može tražiti sudsko priznavanje; ukoliko ostavimo lamentacije o ženskoj pameti po strani, priznavanje očinstva čim se dijete rodi (bez obzira na to čije će prezime nositi, a poželjno bi bilo da se oko toga dogovorite) najjednostavniji je, najučinkovitiji i najjeftiniji način da zaštitite dječja prava, i sada, i u budućnosti.

 

i odgovor na pitanje da li se ili se ne prijaviti na istu adresu s ocem i djetetom ostao je nejasan i nedorečen: ne budete li svi prijavljeni na istoj adresi, nećete moći ostvariti pomoć za dijete.

 

pri donošenju odluke kako ćete postupiti, svoje osjećaje ostavite po strani, vodite se jedino djetetovim pravima i interesima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija