Jump to content

upis doživotnog u zk?


ze_ki

Preporučene objave

U zemljišnu knjigu se može (ne mora) zabilježbom naznačiti da je sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju, ukoliko su predmet ugovora nekretnine upisane u zemljišnu knjigu ili pokretnine o kojima se vodi neki javni očevidnik.

 

Svrha zabilježbe jest osiguranje davatelja uzdržavanja i primatelja imovine od raspolaganja imovinom koja je predmet ugovora, a koje bi mogao učiniti davatelj imovine i primatelj uzdržavanja s obzirom da kod doživotnog uzdržavanja imovina koja je predmet ugovora prelazi na primatelja imovine tek nakon smrti davatelja imovine, pa on teoretski s njom može slobodno raspolagati unatoč tome što je sklopljen ugovor o doživotnom.

 

Zabilježba isključuje dobru vjeru trećih osoba koje su eventualno sklopile kakav pravni posao s davateljem imovine i primateljem uzdržavanja, a koji se tiče objekta ugovora o dož. uzd.

 

Primatelj imovine i davatelj uzdražavanja može nakon smrti davatelja imovine i primatelja uzdržavanja, temeljem ugovora o doživotnom tražiti prijenos predmetne imovine na sebe, iako ju je možda davatelj imovine za života otuđio, jer se trećima suprotstavlja zabilježba ugovora u zem. knjigu koja isključuje njihovu dobru vjeru (tj. uvidom u zem. knjigu su mogli saznati da je predmetna imovina predmet ugovora o dož. uz. i da je stoga "rezervirana" za nekog drugog, pa nisu smjeli ni ulaziti u sklapanje posla s davateljem uzdržavanja glede te imovine jer su trebali znati da će u protivnom "izvisiti").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina koja je objekt ugovora prelazi na davatelja uzdržavanja i primatelja imovine odmah po potpisu ugovora, pa prema tome nije potrebna nikakva zabilježba jer primatelj imovine ne može biti oštećen raspolaganjima davatelja imovine kad dotična više nije u njegovom vlasništvu.

Upravo suprotno, kod dosmrtnog uzdržavanja ugroženiji je davatelj imovine s obzirom da je imovinu (svu ili dio) već dao drugoj strani, pa se može desiti da druga strana otuđi tu imovinu i nema više s čime uzdržavati primatelja uzdržavanja. Zbog toga postoji mogućnost da se ugovorom o dosmr. uz. predvidi osnivanje stvarnog tereta na nekretnini koja je predmet ugovora, u korist davatelja imovine i primatelja uzdržavanja, što drugim riječima znači da će u slučaju da ne može dobiti uzdržavanje od davatelja uzdržavanja moći potraživati isto od svakodobnog vlasnika nekretnine koja je predmet ugovora o dosm. uz., koja je opterećena stvarnim teretom, a koju je davatelj uzdržavanja otuđio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plomba je broj zemljišnoknjižnog podneska na zemljišnoknjižnom ulošku s kojim se iskazuje činjenica da je podnesen prijedlog za upis. Označava da je glede ZK uloška započet zemljišnoknjižni postupak koji još nije proveden. Plomba se briše provedbom upisa ili zabilježbom odbijanja prijedloga za upis.

 

Eto toliko, ovo nisam napisao svojim riječima jer sam još početnik i nemam nikakvih iskustava sa plombama, čak štoviše, zasad ih smatram još atomskom fizikom, pa ti preporučujem da se još malo informiraš po netu ako ti nešto nije jasno. ;-)

P.S. I očekujem obilnu nagradu za davanje pravnih savjeta!

Broj tekućeg računa ti dostavim naknadno. :smijeh::-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija