Jump to content

Udruga i dobit


mene

Preporučene objave

U osnivanju smo udruge koja ce se baviti rekreacijskim vjezbanjem. Osim grupnih treninga za koje ce se placati mjesecna clanarina, zelimo pruzati usluge individualnih treninga koji bi bili nevezani uz clanarinu i naplacivali bi se posebno. U Uredu drzavne uprave tvrde da kako bi bile neprofitabine, udruge ne smiju naplacivati svoje usluge nego iskljucivo clanarine. Po rijecima sluzbenika: takva usluga bi morala biti uracunata u clanarinu i ne bismo je smjeli pruzati osobi koja nije clan udruge. No, u Zakonu o udrugama stoji:

 

Djelatnost udruge

 

Članak 5.

 

(1) Udruga može od osnutka obav­ljati djelatnosti kojima se ostvaruju njeni ci­ljevi utvrđeni statutom.

 

(2) Uz djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka, udruga može obav­ljati djelatnost kojom se stječe prihod, sukladno zakonu.

 

(3) Udruga je samostalna u ostvarivanju svojih ci­ljeva utvrđenih statutom.

 

(4) Djelatnosti iz stavka 1. i 2. ovoga članka udruga ne smije obav­ljati radi stjeca­nja dobiti za svoje članove ili treće osobe. Ako u obav­lja­nju djelatnosti udruga ostvari dobit, ona se mora sukladno statutu udruge koristiti isk­ljučivo za obav­lja­nje i unapređe­nje djelatnosti udruge, kojima se ostvaruju ­njeni ci­ljevi utvrđeni statutom.

 

 

 

Znam i da postoje klubovi i udruge koje pruzaju razne usluge i normalno ih naplacuju ljudima koji nisu njezini clanovi.

 

Mozda netko od vas tumaci zakon o udrugama bolje od mene. Hvala za svaki info!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da možete pružati usluge individualnih treninga,kako fizičkim osobama tako i pravnim.Novac koji dobijete od fizičkih osoba (građana koji nisu članovi udruge)polažete na poslovni račun udruge kao utržak ili ga koristite kroz blagajnu.Pravnim osobama (npr.poduzeća šalju svoje ljude na rekreaciju)izdajete račun (bez PDV-a ukoliko niste u sustavu,a pretpostavljem da niste)koje usluge također naplaćujete bezgotovinski (putem žiro računa)a dobijeni novac koristite za plaćanje troškova udruge (sprave,struju,vodu,najam,plaće zaposlenih,putne troškove i dr.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija