Jump to content

Pilot ostao bez oka na pilani, kako do mirovine????


299

Preporučene objave

Pozdrav

 

Pilot vojnog helikoptera (makedonsko i hrvatsko državljanstvo)(odbio biti u JNA za vrijeme domovinskog rata)je radio u pilani i tamo izgubio oko. Ima li pravo na nekakvu mirovinu, invalidninu?? Kako i gdje vidjeti prava??

Invalidnost mu je kao 30% ali problem je da on ne može više obavljajti posao pilota pa bi trebala biti 100% a sa druge strane nije stekao ozljedu na radu, tj je ali ne dok je radio kao pilot.

 

Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sa 30% invalidnosti zbog oka može i dalje nastaviti raditi u pilani (ako ga gazda hoče)

može se prekvalificirati za drugo zanimanje.

 

ko bi mu po tvome trebao dati mirovinu kao vojnom pilotu

nije bio pripadnik hrvatske vojske(a HV je trebala takav kadar a on nije htio ratovati protiv svojih dojučerašnjih kolega).

pa neka proba možda dobije vojnu mirovinu u Makedoniji .

u srbiji neče uspjeti ,sigurno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemožeš na osnovu toga dobit ništa kao bivši vojni pilot u JNA,gubitkom oka na pilani stekao si tjelesni invaliditet,ako si prijavio ozljedu na radu,imaš pravo na odštetu,možeš tražit procjenu radne sposobnosti,ali to ti je mogućnost,da te pošalju na profesionalnu rehabilitaciju za neko drugo zanimanje,a zavisno o mišljenju vještaka,a možeš nastavit radit na pilani,ili negdje drugdje na lakšem radnom mjestu,da bi dobio neku invalidsku mirovinu tvoja radna sposobnost mora biti manja za više od pola prema zdravom čovjeku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom je određeno tjelesno oštečenje od 30%,ljudi brkaju tjelesno oštečenje i radnu sposobnost,netko nemora imat tjelesno oštečenje,pa na osnovu bolesti mu je radna sposobnost smanjena za više od pola prema zdravom čovjeku,što može donijet mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti ili opća nesposobnost za rad,ali ako se nemože profesionalnom rehabilitacijom osposobit za drugo zanimanje,ili mu poslodavac po zakonu mora ponudit lakše radno mjesto,kao vojni pilot bivše JNA,mislim da nema nikakva prava,možeš zatražit procjenu radne sposobnosti,ništa te ne košta,ali neznam hočeš li uspjet nešto napravit,u biti najbolje odi do pravnika u HZMO,ali teško da češ što dobit,nije mi poznat u praksi tvoj slučaj,ali iz iskustva tako je

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija