Jump to content

županijski sud -provest će se istraga ---hitno pomoć


zozok

Preporučene objave

Dana 12.10.2009 zaprimio sam od županijskog suda rješenje da će se provesti istraga u kojem je navedeno da postoji osnovana sumnja protupravno prisvojenog novca i neovlaštene uporabe novca.

Što je najgore u svemu imao sam prije par godina sličan slučaj sa bivšim poslodavcem ali zbog nedostataka dokaza sve je otišlo u zastaru. Sadašnji poslodavac me tereti za zlouporabu položaja ali tek je doslo ovo navedeno ISTRAGA ĆE SE PROVESTI..zanima me kakav je daljnji postupak, također bio sam u krim policiji prije godinu dana ispitivali su me sat vremena rekli da ce se javiti a poslije nikad poziva, također sam bio i na žup. sudu u svom mjestu prije 20 dana na razgovoru i sada sam dobio ovo rješenje od glavnog suda gdje se vodi cijela dokumentacija..sto je najgore u svemu tome kod poslodavca koji me tuži sada prilikom kontrole od strane poslodavca sve je financijski stimalo, da bi mi za mjesec i pol dana dali otkaz i nikada nisam do dana danas dobio radnu knjizicu i raskid ugovora od njih..sada me terete preko suda..molim HITNO neki savjet kakav je daljna procedura i sto sve ulazi u ISTRAGU..navedeno je u rješenju da će se sasušati svjedoci u ovom slucaju..koliko to traje vremenski i sto dalje ide po postupku, za odvjetnika nemam novaca da platim, molim neku strucnu i hitnu pomoć i savjet oko procedure ISTRAGE...

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušat ću što jednostavnije i samo ono osnovno. U vašem slučaju je očito došlo do predistražnog postupka gdje je u sklopu izvida utvrđeno postojanje osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela. Cilj predistražnog postupka je zaključak o vjerojatnosti kaznenog djela i osobi počinitelja na temelju kojeg državni odvjetnik pokreće postupak. Na temelju rezultata izvida i drugih radnji utvrđeno je da postoji dosta visoki stupanj vjerojatnosti da ste počinili kazneno djelo odnosno da postoji osnovana sumnja da ste počinili kazneno djelo. Zbog toga je državni odvjetnik podnio zahtjev istražnom sucu za pokretanjem istrage. Kad on primi istražni zahtjev on mora razmotriti spise i ispitati vas, osim ako postoji opasnost od odgode, i ako se složi sa zahtjevom, donijeti rješenje o provođenju istrage. Rješenje se tada dostavlja državnom odvjetniku i okrivljeniku, koji protiv tog rješenja imaju pravo žalbe. Eto, tu ste vi stigli, ispitani ste i dobili rješenje o provođenju istrage. Istraga je prvi stadij kaznenog postupka. Donošenjem rješenja o provođenju istrage započinje kazneni postupak. Cilj istrage je da se prikupe dokazi i podaci koji su potrebni da bi se moglo odlučiti hoće li se podignuti optužnica ili obustaviti postupak te dokazi za koje postoji opasnost da se neće moći ponoviti na glavnoj raspravi ili bi njihovo izvođenje bilo skopčano s teškoćama. Da bi se prikupili ti dokazi i podaci provode se istražne radnje kao npr.(koje provodi sudac, sudski savjetnik, policija): pretraga, privremeno oduzimanje predmeta, ispitivanje okrivljenika, svjedoka, prepoznavanje, očevid, uzimanje otisaka prstiju itd. Istražni sudac završava istragu kad ustanovi da je stanje stvari u istrazi dovoljno razjašnjeno da se može podignuti optužnica ili obustaviti postupak. Nakon završene istrage istražni sudac dostavlja spise državnom odvjetniku koji je dužan u roku od 15 dana staviti prijedlog da se istraga dopuni ili podignuti optužnicu, ili dati izjavu da odustaje od progona. Dakle, kazneni postupak je pokrenut formalno protiv vas, i to je ozbiljna stvar, zato vam savjetujem da ipak potražite odvjetnika, ili pokušate dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo mi je čudno sve, ja sam bio vec u krim policiji, bio sam i na žup. sudu na razgovoru, a sad je doslo ovo, sad me zanima, hocu li morati opet u Mup ili ce ici sve svojim tokom preko poziva sa suda, sto se tice oduzimanja predmeta, neznam u ovom slucaju sta bi mi oduzeli kada nemam nista tj nikakvog kontakta nemam s poslodavcem vise od godinu i pol dana...neznam sto nisam dobio radnu knjizicu i otkaz od njih kad su mi dali otkaz a za njega sam saznao preko druge banke gdje sam imao kredit, ali to je nebitno sada..

u rjesenju stoji da je nuzno ispitivanje svjedoka a to su osobe koje su radile samnom i osoba koja je tog dana vrsila internu kontrolu i sto je najgore sve je stimalo i ja vise nisam radio od te kontrole a sada se teretim za to kazneno djelo...

sto se tice odvjetnika razgovarao sam jucer sa jednim odvjetnikom, rekao mi je da mogu napisati zalbu na ovo rjesenje ali da to u 99% slucajeva njima nista ne znaci,i da oni to kada zaprime samo odbace na stranu...

jedino me zanima ima li kakvih okolnosti jer nikada nisam osudivan, imam malodobno dijete, bolesnu suprugu koja za par dana ide na operaciju itd...ali ja se nemogu pomiriti s tim da mene sumnjice a sve je stimalo kada sam zadnji dan radio i kada radjena kontrola novca...i da bi bi sada nakon 1,5 god doslo do ovg svega...ako ima jos kakav savjet bio bi jako zahvalan jer vidim po komentaru prije da ce to biti jedan proces malo dugotrajniji, najgore je sto novaca nemam za odvjetnika nekog a po sluzbenoj duznosti tko zna sta ce se dobiti i jesu li oni ok naspram onih koje sam plačaš...jos me zanima, postoji li mogucnost pritvora za vriejeme istrage, najgore je sto sam otac malodobnog djeteta i sve sada to obitelj prolazi... :tuzan:

Molim jos savjeta ili ako je tko imao slican slucaj da pomogne, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Protiv vas još nije podignuta optužnica, zato se i provodi istraga da se u njoj prikupe eventualni dokazi, pa da se na temelju njih podigne optužnica. Nakon toga bi sljedila glavna rasprava, pa donošenje presude. Svjedoci (a vrlo vjerojatno i vi) ćete biti pozvani kod istražnog suca da date svoj iskaz. Istražni sudac će po potrebi provoditi i druge istražne radnje u svrhu rasvjetljavanja cijele situacije i prikupljanja eventualnih dokaza protiv vas. Teško je ovako reći na temelju čega oni osnovano sumnjaju na vas, i na koje razdoblje se to odnosi, ali očito već imaju (ili bi trebali imati) nekakve čvrste indicije i dokaze za to. Zato bi bilo jako dobro da imate odvjetnika uz vas, jer će se, ako dođe do podizanja optužnice i glavne rasprave, ti dokazi sakupljeni u istrazi koristiti na glavnoj raspravi i biti temelj za donošenje eventualne osuđujuće presude. Sa odvjetnikom biste se trebali pripremiti već sada za istražni postupak i s njim dogovoriti strategiju (što reći/ne reći, možda pozvati nekog relevantnog svjedoka koji će potvrditi vaše navode itd..). Bolje i odvjetnik po službenoj dužnosti, nego nikakav. Krenite u akciju i nemojte pasivno čekati. To što niste nikada osuđivani ide vam u prilog kod odmjeravanje kazne (ako do nje dođe). Sud isto tako mora uzeti u obzir sve okolnosti slučaja. Što se pritvora tiče, on bi već bio određen protiv vas u trenutku pokretanja istrage. Recite, po kojem članku iz kaznenog zakona vas terete točno? To vam treba pisati u rješenju o provođenju istrage.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zozok je napisao:

čl.189 st. 1

 

nešto ne štima...

 

pišete o pronevjeri - prisvajanju novca, zlouporabi itd. itd. a navodite ovaj članak /koji je potpuno nešto drugo/

 

nešto ste krivo napisali, a i sve što ste u uvodnom postu naveli je nekako zbrda zdola.

 

odvjetnika ste ako ste već mislili uzeti, trebali uzeti prije davanja obrane pred istražnim sucem.

vi ste već ispitani jer je, koliko uspijevam zaključiti, doneseno rješenje o provođenju istrage.

 

odvjetnika vi možete i sada angažirati, istraga će potrajati dok se ne provedu sve radnje predložene u istražnom zahtjevu, pa bi odvjetnik mogao njima prisustvovati i vidjeti u kom pravcu to sve ide i što i kako eventualno pripremati za obranu nakon optuženja ako do njega dođe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, i ja sam to primjetio. Ostavimo ipak mogućnost da je čovjek krivo prepisao broj čl.

Što se odvjetnika tiče, to što je trebalo više nije bitno jer ono što je prošlo, bez toga se može(i mora), a mislim da mu u fazi istrage odvjetnik neće škodit. Uostalom, istraga i služi da se vidi ima li materijala za optužnicu ili nema, da se ovako laički izrazim. Ako situacija nije baš ono 100% čista u prilog jedne strane, onda uvijek ima posla za branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako stoji na pocetku rjesenja, taj clanak i ta stavka, i pise za sto se tereti i obrazlozenje, zlouporaba polozaja i prisvajanje novca--eto to pise---pise da sam ja ISPITAN a da se u istrazi nužno trazi ispitivanje svjedoka ...e sad ja neznam sta ce biti dalje, uglavnom zvao sam odvjetnika jednog i u petak 16.10.2009 u 10 h idem kod njega na razgovor sa tim rjesenjem i dogovoriti se snjim sta, kako i naci neku cijenu troskova, objasnio sam mu situaciju i rekao je da dodjem i da cemo sve dogovoriti( uglavnom vidim da i on ima razumijevanja) koliko toliko...

Uglavnom vracam se na prvu moju temu u kojoj sam naveo da je doslo rjesenje o istrazi u kojoj me se tereti za zlouporabu polozaja i prisvajanje novca...to je bit svega, moja obrana ce biti da je sve stimalo zadnjeg mog radnog dana sto je potvrdila interna kontrola ( koji su ujedno svjedoci navedeni u istrazi) , znaci terete me samo zato sto navode u rjesenju jer sam ja bio glavna odgovorna osoba za taj dio posla u to vrijeme koje sam proveo kod tog poslodavca..nisam vise pametan, neznam ni sta pisem vise nazalost... ponovno prepisem RJEŠENJE O ISTRAZI točno...

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija