Jump to content

HZZO i privatnici


Sophie2509

Preporučene objave

Pozdrav!

Molim vas znate li vrijedi li nalaz i uputa na tarapiju privatnog liječnika jednako kao i državnog? Može li me itko odbiti uputiti na terapiju ako je tako odredio privatnik, ili odbiti primiti uputnicu na terpiju doktora opće prakse koji ima ugovor s Hzzo-om.

Da pojasnim, doktor opće prakse uputio me na fizikalnu terapiju prema nalazu privatnika. Međutim, ne mogu ostvariti upis na tu terpiju bez pregleda fizijatra koji radi u bolnici. Mislim da to nije po zakonu. Ja slučajno imam od firme sklopljeno dopunsko osiguranje koje je bilo najpovoljnije, a ono nije HZZo nego Croatia. Ono mi je omogućilo 3 besplatna specijalistička pregleda. Međutim, sad ispada da sam te preglede uzalud radila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim razloga da ne obavite taj pregled u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi. Radi se o tome da je ponekad fizikalna terapija privatnika ajmo reći ovako, preblago preporučena. Sama provedba te terapije najvjerojatnije će i imati za posljedicu privremenu nesposobnost za rad a za koju su nadležni isključivo i jedino doktori u sustavu javnog zdravstva, a nikako ne tzv. privatnici. Tako da obavite taj pregled kako vam je i preporučeno, pa ćete nastavno i na teret obveznog zadravstvenog osiguranja moći i ostvarivati daljnje korištenje medicinski indicirane zdravstvene zaštite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Treba mi jedan savjet vezan upravo uz privatnike i HZZO. Otac mi je imao operaciju kuka prije pet mjeseci u privatnoj klinici u Lovranu i platio je oko 40 000 kn. Zanima me ima li pravo na povrat bar određenog iznosa od HZZO-a, a korisnik je obveznog i dopunskog osiguranja. Negdje čitam da bi mogao podnijeti i dobiti, a negdje da to nije moguće jer je takva intervencija moguća i u državnoj bolnici, odnosno da oni čak prilikom predaje zahtjeva na HZZO razmatraju priloženu dokumentaciju i naplaćuju vještaćenje....oko tog HZZO-a je sve nekakav živi kupus od pravilnika, uredbi, zakona....više se nezna ko pije ko plaća...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osigurana osoba koja je zdravstvenu zaštitu ostvarila mimo uvjeta i načina propisanih Zakonom, ovim Pravilnikom i drugim općim aktima Zavoda na području Republike Hrvatske u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi ili kod ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse, u inozemstvu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod zdravstvenog radnika privatne prakse u Republici Hrvatskoj s kojima Zavod nije sklopio ugovor o provođenju zdravstvene zaštite, koja je nabavila ortopedsko ili drugo pomagalo kod neugovornog isporučitelja ili u inozemstvu, odnosno kupila lijek koji nije utvrđen Osnovnom listom lijekova i Dopunskom listom lijekova obvezna je u cijelosti snositi troškove pružene zdravstvene zaštite, ortopedskog ili drugog pomagala, odnosno lijeka.

Iznimno od stavka 1. ovog članka osigurana osoba kojoj je u zdravstvenoj ustanovi ili kod zdravstvenog radnika privatne prakse s kojima Zavod nije sklopio ugovor o provođenju zdravstvene zaštite pružena zdravstvena zaštita u hitnom slučaju iz članka 29. ovog Pravilnika ima pravo na osnovi podnijetog zahtjeva na povrat plaćenih troškova za tu zdravstvenu zaštitu ako je liječničko povjerenstvo Zavoda utvrdilo da se radi o zdravstvenoj zaštiti pruženoj u hitnom slučaju te odobrilo povrat sredstava, ali najviše u visini vrijednosti zdravstvenog standarda utvrđenog Zakonom, odnosno općim aktima Zavoda.

 

Dakle prvo treba reći da se nikakvo vještačenje ni trošak postupka ne naplaćuje, zahtjev za povrat plaćenih troškova podnosi se u područnom uredu HZZO (prilaže se medicinska dokumentacija i račun za plaćenu uslugu), nakon toga donosi se ocjena u obliku rješenja.

 

Vjerojatno ti nitko ne da nije htio već nije ni mogao dati ocjenu o opravdanosti ovog zahtjeva budući da isti ovisi o prethodno provedenom vještačenju i ocjeni hitnosti ili nehitnosti, a i radi se o upravnom postupku u kojem bez provedenog dokaznog postupka nije baš pametno izlaziti s nekakvim procjenama.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija