Jump to content

Pomoć oko zahtjeva


magi

Preporučene objave

Molio bi da mi neko pomogne ako je imao sličnu situaciju.

Naslijedio sam zemljište koje je bilo nacionalizirano pa vraćeno. Na jednom djelu se nalaze neboderi, na drugom cesta, na trećem parking nebodera.

Kao posjednik se vodi grad.

Zvao sam grad i tamo su mi rekli da im pošaljem zahtjev i dokumentaciju.

Zanima me dal je netko upućivao sličan zahtjev i što bi sve trebao sadržavati, ili još bolje ako netko ima kakv primjer nek mi slobodno pošalje na mail gabriel@altek.hr.

Zahtjev bi se trebao odnositi na rješavanju takvog stanja, odnosno obeštečenja mene ili eventualno zamjenski teren.

Ili mi je najbolje posjetiti odvjetnika.

Ako ima itko takva iskustva nek me uputi.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste naslijedili zemljište onda se rješenje o nasljeđivanju službenim putem šalje na gruntovnicu.

 

Ako je rješenje o nasljeđivanju "Od ranije" ili iz neke omanje općine postoji mogučnost da nije sprovedena u gruntovnici.

Onda odite sami i dostavite predmetno rješenje.

 

Ukoliko ste vlasnik (ovo je predpostavka) možete tužiti sve koji su na vašem predpostavljam zemljištu vlasničkom tužbom.

 

Uostalom a glede iznesenog predpostavljam da će vam se već javiti kakav odvjetnik, ili papire pod ruku pa odite sami ukoliko je točno ovo što pišete biće više nego zadovoljan...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gruntovno jesam vlasnik ali nisam posjednik. Grad je posjednik. Od 1997 je vraceno po nekom čl. po službenoj dužnosti a ne po zahtjevu za povratom.

Ja sam naslijedio prije sva mjeseca. Al jos gore stoji zabilježba da se trazi u povrat.

Grad mi je rekao da posaljem zahtjev zato i pitam dal ima ko iskustva sa gradom Rijekom i takvim zahtjevima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gospodine...tražite pomoć ali dajete nedovoljno informacija ali eto potrudiću se opet.....

 

Zakon o vlasništvu i dr. stvarnim pravima je stupio na snagu 01.01.1997-e godine.

U času donošenja zakona sve zadruge koje su imale upisano pravo korištenja nacionalizirane nekretnine su zahtjevom prema gruntovnici postale i vlasnikom tih nekretnina.

(grad je postao pravni slijednik nekih zadruga ako više ne postoje)

 

to što je Grad upisan u posjed nema veze sa gruntovnicom.

Poništenje nacionalizacije može tražiti samo onaj kome je i nacionalizirano te prednici prvog reda.

 

Niti ne navodite kako se zove isprava kojom ste naslijedili to što tvrdite.......

 

u principi budite malo određeniji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako redom, 1959 na osnovi rješenja odjela za financije N.O. Općine Sušak zemljište se upisuje u društvenmo vlasništvo.

 

Onda se tokom godina djelomično cjepa šalje iz uloška u uložak...

 

1997 temeljem prijedloga br. 1 i čl. 365 Zak. o vlasništvu i dr. stvarnim pravima uknjižuje se pravo vlasništva u korist moje prabake.

Nakon nje iste godine naslijeđuje moja nona. Te sad ja.

 

Je sad bolje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preslikajte rješenje o prenosu u društveno vlasništvo, dokaz (ispravu) o dodjeli zemljišta vašoj prabaki,pravomoćno rješenje o nasljeđivanju nakon smrti vaše prabake,ne bi htio biti nepristojan ali niste naveli pa pretpostavljam ako imate rješenje o nasljeđivanju iza vaše majke pravomoćno onda i to, ukoliko je majka živa onda imate nekakvu ispravu ovjerenu kod bilježnika koja je sposobna za upis u z.k. sud (ukoliko već nije podnesena)

Preslik povjesnog z.k. izvadka, preslik vaše osobne te zahtjev za nagodbom radi isplate korištenja zemljišta itd te ga ograničite da vas ne rastegnu temeljem ZUP-a (obrazac za to ne postoji, pišete ga kao dopis) ukoliko vam u roku ne odgovore (a nagodba se pak može i rastegnuti) idite tužbom i to vlasničkom.

 

Ukoliko smatrate da je to jednostavno (a nije nikako) obratite se odvjetniku da idete na postotak nakon okončanja spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, zanima me di mogu nac to rješenje o prelasku u društveno vlasnistvo?

Kao drugo isprava o dodjeli zemlj. mojoj prabaki ne postoji, tj. oni su samo unijeli u povjesni list da se vraća po cl. 365 Zak. o vl. i dr. pr., ali kad sam tražio tu ispravu u gruntovnici rekli su mi da se to vračalo po službenoj dužnosti.

Niste bezobrazni nego nona je direktno meni darovala te nekretnine, roditelji s tim nemaju nista. Svi su zivi osim prabake. Već sam darovni ugovor dao na upis i to je gotovo.

Za sve drugo Vam hvala, i usput, u Rijeci a i uopće, nona koja trazi jos puno zemljista nije nasla odvjetnika koji bi radio na postotak nakon okoncanja. Svi joj prvo drmnu pare i na kraju odu, al da se kojim slučajem to rješilo dok su kao radili za nju tražili bi i postotak. ( cca 300 000 hrk je već potrosila na njih)

JOs jednom hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

magi je napisao:

Kao prvo, zanima me di mogu nac to rješenje o prelasku u društveno vlasnistvo?

Kao drugo isprava o dodjeli zemlj. mojoj prabaki ne postoji, tj. oni su samo unijeli u povjesni list da se vraća po cl. 365 Zak. o vl. i dr. pr., ali kad sam tražio tu ispravu u gruntovnici rekli su mi da se to vračalo po službenoj dužnosti.

 

Rješenje o prelasku u društveno vlasništvo: vidljiv je nejgov broj i naziv iz povjesnog izvadka te tražite da vam daju kopiju iz knjige položenih ugovora.

 

Ukoliko je navedeno tako kako tvrdite da joj je vraćeno po čl.365 u smislu da je tako decidirano na vl. listu (npr u korist prijašnjih korisnika) onda je to to ne ulazim u rad gruntovnica jer svaka "šiba" po svom...

 

Samo pazite da vaš dokument ima točno identificiranu oznaku iz z.k. knjiga po mogućnosti i katastra

 

Iskreno čudno mi je da je nitko nije htio zastupati po postotku no, činjenica je da silni izvadci, pristojbe, kopiranja itd koštaju kao i noge koje ju nose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To o čl sigurno piše jer sam Vam ono prije citirao iz povjesnog lista.

Ma razumijem da pristojbe i razne stvari koštaju al oni su stalno tražili novce za bilo koju tužbu, izlazak na parnice (i do 8000 kn po parnici) a da ne kazem kako niti jedan račun (osim odvjetnika iz zagreba) nije joj izspostavljen.

Jos jedno pitanje ako znate odgovor, kako je moguće da zemlja nacionalizirana pa vraćena po tom čl. 365 a koja je bila u posjedu jedne firme jer ju je grad postavio za izvodača ali nikad nije nis izgradeno nego su koristili kao skladiste, nakon tog istog povrata HFP je prvotno rezervirao a potom unio u njihov temeljni kapital? Zar je moguće da tuđa nekretnina uđe nekome u tem. kapital?

I sad neki dan nakon šta je sutkinja izričito tražila njihovo očitovanje kažu da su možda pogriješili ali ne znaju što će sad?

Tko je tu lud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma prvo cu ja fino sa zahtjevom a ako me odjebu ću morat kao i sve do sad tužbama. Samo sto je bolje tražit novac ili zamjenu? iako su za jedno drugu zemlju nudili 45 kn po m2 u obveznivama na 20 god. A da ne kazem da je samo sto metara dalje taj isti grad prodao zemlju za 800 € po m2. Koju tražimo u povrat. Zato mislim da je bolje na zamjenu ić? Ima li tko kakva iskustva?

Di se nalazi ta knjiga položenih ugovora? mozda zvucim kao neznalica al eto tek se pocinjem malo konkretnije baviti time

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine Magi vrlo je teško odrediti ponavljam što želite, prvotno tvrdite jedno a onda na kraju ispadne drugo.

 

Ukoliko je nekakva tvrtka dobila pravo vlasništva iz razloga što je tada bila upisana kao korisnikj zemljišta ili je pravni slijednik neke davno ugasle zadruge ili općine/OUR-a itd oni su i mogli ili netko treći koji je ušao u vlasništvo te pravne osobe unijeti isto u temeljni kapital.

 

I povrat pred upravnim tijelima je jedno a tužba povratom nešto drugo, što opet niste decidirali, znači opet ponavljam ako postavite upit sa odredljivim činjenicama dobićete i otpriike zadovoljavajući odgovor.

 

Knjig položenih ugovora se nalazi u z.k. odjelu (gruntovnica)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani sve je meni jasno ali sam Vas mozda nakraju ja smutio. Pomogli ste mi vezano za izgrađene pRCELE i razjasnili i znam od kuda krenuti.

Ovo zadnje sa nekom tvrtkom se radi o drugoj parceli neizgrađenoj di sam ja vlasnik a ta tvrtka posjednik iako je faktično stanje tako da sam u posjedu pošto to i iznajmljujem i naravno sve je na sudu.(naravno i to je vezano za nacionalizaciju)

Al me samo zanimalo dal je moguće da nekome uđe tuđa stvar u temeljni kapital pošto sam gruntovno ja vlasnik a ta tvrtka "korisnik" (bar po katastru). Jos nas i tuže kako bi dobili vlasnistvo zbog koristenja preko 50 god.

Dal postoji dosjelost nad nacionalizioranom zemljom?

Usput jeste li Vi odvjetnik?

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ste vi vlasnik kako tvrdite a neka firma upisana kao posjednik, a vi pak u faktičnom posjedu vi imate veće pravo dok se pravomoćnom vlasničkom tužbom (brisovnom ili sl.) ne dokaže drukčije.

Ukoliko traje postupak povrata nacionaliziranog zemljišta, vi niste vlasnik dok se isti ne skopča te redom dođete vi na red, (vi eventualno ste predmnjevani vlasnik) iako tvrdite da ste vi upisani kao vlasnk u slučaju da niste onda niste.

Da nekome uđe "tuđa" stvar u temeljni kapital naravno da je moguće a vi ćete redovnim postupkom pred sudom da je to nepravično.

 

Dosjelost se prekida ako je pokrenut postupak, a potpuna dosjelost se stječe nakon 20 godina točnije tužbom radi dosjelosti itd.

 

dosjelost postoji nad svakom stvari koju uživate u neprekidnom nizu a da nije pokrenut sudski postupak, što pak opet neznači da ćete temeljem dosjelosti isto i dobiti.

 

finalno nije bitno tko sam ja, ja sam tu kao i svi ostali osoba koja voli biti na ovom forumu, pomoći i da se meni pomogne ono što neznam te da "jačam" znanje tamo gdje sam slabiji :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne ne ne traje povrat iako stoji u zabiljezbi, nego su vratili 97 po istom ono čl. 365 al se nikako nisu dali ća.

Mi smo prvo njih tužili za predaju u posjed al nikako da se to rješi, a oni su nas 2006 za vlasništvo. Ma to Vam sve korumpirano, parnicu je vodila sutkinja ciji muz i otac rade u toj firmi. ???

Eto bio odvjetnik u HFP s kojima sam prije afere razgovarao pa su govorila kako nece uc njima to u kapital dok se ne rješe sporovi da bi donijeli rjesenje naknadno da ipak ulazi, a sad su priču promjenili, kazu da su pogriješili ali ne znaju sto da sad ucine.?????

Razumjem ja dosjelost, ali dal ona moze postojat na zemlji koja je nacionalizirana, u tom slučaju nijedan povrat ne bi bio moguć jer je to netko koridtio i uzivao iako su uzeli pravim vlsnicima. ZAr ne?

Nisam mislio da je bitno tko se Vi nego u slučaju da mirno nista ne rješim trebat će mi odvjetnik.:))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ste vi njih za posjed čemu svrha ako ste vi u posjedu?

vi možete u katastru temeljem isprave se upisati (isprava sposobna za upis, presuda ili sl.)

ističem to što su oni pokrenuli vlasničku tužbu radi dosjelosti to moraju i dokazati (tj. ako su ustali sa takvom vlasničkom tužbom) materijalnim i personalnim dokazima.

(predpostavljam da ste pomješali dva različita slučaja)

 

ako je parnicu vodila sutkinja a njezina obitelj ima neku funkciju u toj firmi, tražite izuzeće suca a sa sudskog registra podnesite i dokaz koji ide u prilog tome.

Opreza radi ivjestite Ministarstvo pravosuđa o tome, kako nebi došlo do manipulacije.

 

ako ne nešto nacionalizirano a nije netko tražio povrat te stvari vlasnik postaje onaj koji je koristio (naravno to mora opet dokazati pred sudom)

ako je netkoi dobio povrat nemože opet samo tako maknuti onog oji je isto i uživao (ovisi u dobroj ili lošoj namjeri, possessio invicta itd.)

 

a 90-e su bile varljive godine i svašta se radilo

ali velim po onome što ste rekli čudi me da ako ste sve papire pokazali odvjetniku isto nije rješeno :P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi smo njih za posjed jer su u početku bili oni ali kako se firma raspadala nisu imali koga slat tamo, prodali smo sve njihove stvari i jnjih gore nema već 5 godina, ali na katastru su upisani, te mi rekli da dok god stoji zabilježba spora (tužba za vlasništvo) oni ne mogu nas upisat kao posjednike.

Sigurno nas tuže za vlsnistvo al sad točno kako ne znam.

JAvit ću VAm to samo da nadem papire kod none.

 

Ma sutkinja se promjenila tek kad je sama zatražila izuzeće a ne kad smo ga mi zahtjevali.

Gledajte isti odvjetnik je prvo predstavljo nas u tužbi (jednoj drugoj) pa onda suprotnu stranu, kad smo se zalili odvjetničkoj komori, za njih nista spornmo nije bilo. Zato to o sudstvu i određenom odvjetništvu ne treba ni komentirat.

 

Da jednom skoro sve odvjetnike je promjenila u Rijeci si bi nesto joj para uzeli i poceli sumnjivo radit. Istina da je ona malo naporna al samo jer je već izgubila živce jer od cca 40 000 m2 sto traži ne moze uzivati skoro nista.

Ni ja ne bi vjerovao da nisam par puta i isao sa njom na parnicu, cesto mjesto da oni pricaju ona mora jer pojma nemaju a niti su se udostojili malo dublje proucit slucaj.

Sve izgleda jednostavno al se rasteze evo 12 godina.

Cak joj je jedna u upravi rekla da daok ona radi ona nece dobit nazad nista.

 

Eto nakon usvojenih zalbi Upravnog suda nitko po njima nije poceo provoditi. I sad kome da se zalim sto se ne drže odredbi Upravnog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabilježba spora može biti samo u gruntovnici ne u katastru, tako da je on "Čist"

 

Po pitanju žalbe na upravnom sudu (što predstavlja tužbu, jer je upravni sud, sud.)

 

ukoliko je donesena presuda ona zamjenjuje svaku odluku, ukoliko je upravni sud vratio na ponovni postupak, žalite se radi šutnje uprave II-stupanjskom tijelu (neznam na koje tijelo mislite tj. ustanovu)

itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

magi je napisao:

Je je al moram predat na katastru i vlasnički pa su mi rekla da ne mogu nista dok se ne donese presuda te tužbe.

 

ukoliko imate čisti vlasnički izvadak bez zabilježbe spora podnesite je (ako oni imaju saznanja o sporu onako sastrane nemogu vas odbiti)

 

ukoliko imate vlasnički izvadak sa zabilježbom spora od suda moguće je da odbace upis makar bi II stupanjsko tijelo potvrdilo vaš zahtjev.

 

Ukratko podnesite zahtjev za upis u katastar ako vam nedaju na uruđbenom pošaljite preporučeno sa poštom i čekajte odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija