Jump to content

ako dijete je isto vremena sa ocem i majkom dali ima pravo mama na alimentaciju


ivaja

Preporučene objave

Moj suprug ima dijete iz prvog braka. Nakon razvoda majka je dobila skrbništvo i pravo na alimentaciju. Od tada, prošlo je 5 godina dijete je preko tjedna sa nama, a samo vikendom kod mame ili bake. Nama to nikada nije smetalo jer suprug želi biti sa svojim sinom što je više moguće. Sada je dijete krenilo u školu pa je svaki dan i kod nas i kod mame, jer kod nje ide u školu. Kada ide poslije podne u školu onda spava kod nas i mi ga odvezemo u 13:00 u školu, nakn nastave dodje kući kod mame, napiše zadaću i mi u 19:oo dolazimo po njega. Kada ide ujutro u školu onda spava kod mame, ode u školu i mi u 13:00 dolazimo po njega. Bude kod nas do nekih 8, 9 sati navećer i vozimo ga kod mame. Kada su praznici onda je preko tjedna kod nas,a subotu i nedjelju kod mame. Mi smo uvijek kupovali šta god je trebalo da ima kod mame, a isto tako i kod nas ima sve što mu treba. Sve je to štimalo dok sadan njegova mama nije odlučila tužiti bivšeg supruga za zaostatke alimentacije.

E sada mene zanima ako netko zna, dali ona to ima pravo s obzirom da dijete nije ništa više (čak i manje) kod nje nego kod nas?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba tražiti novu presudu u kojoj će pisati stvarno stanje stvari.

 

Međutim je to dvosjekli mač. Mama onda, da ne bi ostala bez alimentacije, može ograničiti kontakte. Najbolje da tata s njom porazgovori, ali i to predstavlja određeni rizik. Ako bi se uspjeli dogovoriti, mogu to staviti na papir i tražiti od suda da donese novu presudu. Treba odvagnuti što činiti i koje su moguće posljedice svakog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost nju samo zanima novac, ne kažem da ona ne voli svog sina i da ne želi biti s njim, već i njoj odgovara ovakav raspored vidjanja. Ona želi 500 kn mjesečno bez obzira na sve.

I meni nije jasno kako netko može biti toliko pohlepan, umjesto da bude sretna što dijete odrasta i uz oca i majku (i ako su razvedeni) ona sada tjera neki inat. Mi odgajamo dijete, oblačimo, vodimo ga svuda sa sobom, nikada nigdje ne idemo bez njega i kada je ona pitala da bude s nama cijelo vrijeme jer ona nema strpljenja za njega (tako je ona rekla) mi smo naravno bez razmišljanja pristali. Sve ovo što ja pišem nije da nju blatim već to svi znaju koji su s njom i nama u kontaktu, zato mi nije jasno kako ona ima pravo na alimentaciju (kako njen odvjetnik kaže) kada nije sa sinom ništa više od nas? Ja mislim da mu nije ni rekla koliko je ona vremenski s njim već da se oni drže onog rješenja od razvoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moj vam je savjet da joj platite alimentaciju jer vas ona može tužiti i to joj uplatite na račun a nikako na ruke,sve što kupite više od toga se smatra "vašom dobrom voljom " ali vam savjetujem da sačuvate sve račune.ja sam bio u situaciji u kojoj je vaš suprug pa mi se dogodilo da me bivša tužila iako je bilo dogovoreno da neće a da kupujem ditetu što triba i dajem za razne izlete potrebštine...

nadalje nemojte s njome ulaziti u bilo kakve rasprave i budite sritni što je to dite tako često s vama s obzirom da većina majki brani i spriječava odvijanja susreta i druženja dice s očevima kako bi se inatile muževima.nemojte shvatit moje riječi tako da pomislite datvrdim kako se dite kao predmet za 500 ili više kn prodaje ili kupuje;ono nije predmet ili stvar ali nažalost je često predmet pomoču kojeg se ucjenjuje drugog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivaja je napisao:

Mi odgajamo dijete, oblačimo, vodimo ga svuda sa sobom, nikada nigdje ne idemo bez njega i kada je ona pitala da bude s nama cijelo vrijeme jer ona nema strpljenja za njega (tako je ona rekla) mi smo naravno bez razmišljanja pristali. Sve ovo što ja pišem nije da nju blatim već to svi znaju koji su s njom i nama u kontaktu, zato mi nije jasno kako ona ima pravo na alimentaciju (kako njen odvjetnik kaže) kada nije sa sinom ništa više od nas?

 

Niste napisali koliko je dijete staro.Jeste li razgovarali s njim o ovome?

 

Ako dijete kod majke prespava, a dio dana provede u školi, onda zapravo više vremena provede sa Vama nego sa majkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s vama u vezi toga da ima i gorih situacija i da je bolje riješiti novcem nešto ako se može pa da bude mir u kući.

Ali bude ti krivo kada je netko tako ne zahvalan i još ide te suditi, a znaš koliko truda ulažeš u dijete i sve ostalo. Idem sutra na razgovor sa socijalnom službom pa ću čuti šta oni kažu u vezi toga. Dali vrijedi dokazivati išta, ili joj treba i to popustiti.

hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete ima 8 godina sada i nism o tome pričali s njim jer želimo što manje upletati njega. Ja ne znam dali je njegova mama mu šta govorila.

A i to je sve komplicirano jer ona oduvijek dosta psihički dijeluje na njega u smislu da on nju stalno žali kako je ona jadna i tužna, kako ona nema novaca a mi imamo koliko hoćemo. To mu ona govori u što smo se i sami uvjerili. I što je najgore ona mu je usadila uglavu da on (dijete) nju ne smije živcirati jer će mama završiti u bolnici, pa tako da dijete jadno ne zna šta bi i puno puta je plakao kod nas jer se boji dda mama ne završi u bolnici.

Ma sve je to tako tužno i jadno da ne znaš šta je bolje, platiti i pustiti joj ili se boriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što da odlučite odluka mora biti zajednička s obzirom da sve to na neki način tiče i vas.pazite ovo što se ditetu govori je psihičko zlostavljanje i manipuliranje ditetom ako to i odlučite prijaviti radi zaštite diteta morate imati s čime to dokazati i imati toliko sriće da naiđete na nekoga(bilo iz czss ili drugo )kome će biti doista važna prava diteta.u svakom slučaju bi bilo dobro upozoriti majku diteta odnosno razgovarati s njome i objasniti da je ditetu situacija dovoljno teška bez da ga ona dotatno opterećuje svojim problemima.vjerojatnost da nešto postignete je malena al vrijedi pokušati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ostaje vam i mogućnost da uz obrazloženje sudu, zatražite da se dijete povjeri Vama tj ocu, uz maksimalno izlaženje u susret kod viđanja sa majkom. Za alimentaciju koju bi dijete dobivalo predložite sudu da se priznaju troškovi koje bivša supruga ima dok je dijete kod nje. Promislite i o ovakvom prijedlogu. Je li primjenjiv u Vašoj situaciji? Što kaže Vaš odvjetnik i na kraju popričajte sa bivšom suprugom. Naravno sve skupa mora postojati konsenzus Vaše unutar obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

inače odgovor na pitanje iz posta je slijedeći:

alimentacija pripada djetetu, a uplaćuje se osobi kojoj je dijete povjereno, koliko se čini u vašem slučaju majci. Dakle, i pogotovo ako imate pravomoćnu sudsku odluku o tome, dužni ste uplaćivati alimentaciju. (bez obzira s kime dijete provodi više vremena)

drugo je pitanje želite li to mijenjati i na koji način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Rockatansky je napisao:

Pitanje na ovu temu a naročito vezano uz posljednji post:dali otac djeteta uz suglasnost sadašnje supruge može u ovakvoj situaciji ishodovati skrbništvo nad djetetom ukolikopovuče to pitanje i kakve bi mu bile šanse glede dobivanja istog?

 

Takav postupak uglavnom je dug i mukotrpan, a šanse za dobivanje skrbništva su vrlo, vrlo male.

Kod nas se u određivanju skrbništva uglavnom ne određuje kod kojeg roditelja bi dijete imalo bolje uvjete i kvalitetnije djetinjstvo, zapravo i ne postoje neki definirani kriteriji, kao drugdje u svijetu.

Dijete se rutinski dodjeljuje majci. Pritom su obrazloženja suda često tragikomična.

Npr., ako majka ima bolju materijalnu situaciju, to je razlog da se dijete dodijeli majci, ako otac ima bolju materijalnu situaciju, onda je opet bolje da se dijete dodijeli majci, jer će otac lakše plaćati alimentaciju...

 

Otac uglavnom može dobiti skrbništvo (točnije , odluku suda da dijete živi s njim ), ako majka na to pristane, ili ako se može dokazati da je apsolutno nepodobna da dijete živi s njom (vrlo teško).

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija