Jump to content

kuća, podjela, procjena


kasper5

Preporučene objave

Nakon smrti majke doseljavam sa suprugom i djetetom u "moju" obiteljsku kuću kod mog oca. Imam jednog brata i živi u drugom gradu. Na ostavinskoj raspravi je dobio šestinu kao i ja, a otac 4 šestine (ako se ne varam, nisam to posebno pratio). Usmeno je dogovoreno da mi (ja, supruga i dijete) živimo sa ocem i brinemo o njemu do smrti. Otac ne treba ništa od kuće,a brat se zadovoljava sa 30% vrijednosti kuće. Ali to je usmeno, a kako to provesti papirno, zakonski? Taj dogovor? Kada smo prije 7,8 godina doselili (kuća stara 40 g.) kuća je bila dosta zapuštena i mi smo do sada uložili oko 130 000 kn. Budući se mora još dosta ulagati interesira nas kako ide sa procjenom vrijednosti nekretnine. Tražiti procjenu sad ili kada se bude isplačivalo brata (to će ovisiti o financijama)?Ako sad, kako se tretira ovaj do sada uložen novac? Znači li to da dotjerivanjem kuće gubim? Dižem kredit za uređenje da bi vrijednost kuće rasla i ja automatski bratu morao isplatiti veću sumu? Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smatram da si prije bilo kakvih radova na kući u svrhu povečanja njene vrijednosti trebao sa bratom dogovoriti isplatu njegovog djela a sa ocem napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju i normalno kuću upisati kao svoje vlasništvi u cijelosti.

ako si bez bratovog odobrenja ulagao u kuću ,više od redovnog održavanja, samo si povečao vrijednost njegovog djela .

isto vrijedi i za oca i njegov dio.

ali ako imaš račune za ulaganja u kuću kojima je povečana vrijednost kuće možeš tražiti isplatu uloženog kod razvrgnuća suvlasništva.

za buduča ulaganja u kuću obavezno čuvaj dokaze o ulaganju (računi ,slike prije radova i nakona radova itd.).

 

30% vrijednosti kuće je znatno više od 1/6 kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija