Jump to content

preraspodjela radnog vremena


gumi

Preporučene objave

Zaposlen sam na radnom mjestu vatrogasca u državnoj firmi (ne gradskoj prof vat jedinici).kolektivnim ugovorom definirana je preraspodjela radnog vremena na način koji je propisan zakonom ...ne duže od 52 sata tjedno...u jednom razdoblju traje duže u drugom kraće...

 

sa dopunom točke-preraspodjela radnog vremena iz stavka 1 (koji govori o dužim i kraćim razdobljima, i da će radničko vijeće uprava o preraspodjeli obavještavati tromjesečno...)ovog članka mora se radnicima osigurati na način da se fond sati za preraspodjelu iskoristi u roku od 8 mjeseci za svaki mjesec u godini.Ako to nije moguće protekom 8 mjeseci poslodavac je obavezan radnicima isplatiti povećanu plaću za prekovremeni rad.

 

Pojednostavljeno ja u siječnju umjesto 160 radnih sat odradim 180, razliku od 20 (preraspodjeljenih sati) ne uspijem iskoristiti do rujna, u rujnu mi isplaćuju 20 prekovremenih sati.

 

To sve tako i funkcjonira i uredno oni nama to isplaćuju ali u početku je to bila iznimka jer mi smo ipak sa vremena na vrijeme mogli iskoristiti koji slobodni dan.

 

U zadnjih godinu i kusur zbog nedovoljnog broja radnika, povećanja obima posla , redovnih i izvanrednih radova mi konstantno radimo preraspodjeljeno ponekad i više od 60 radnih sati mjesečno.

Radim u smjenama (2 ujutro,2 popodne ,2 noć-2 slobodan) dakle 6 dana tjedno (kako te zakači i nedjelje i praznike) i samo po toj računici imam viška sati u odnosu na redovni mjesečni fond + izvanredni radovi + mjesečne vježbe ,obuke...

I tako 11 mjeseci godišnje bez mogućnosti produženog vikenda,3 ili 4 dana u komadu da sam doma...

Što nikako nije preraspodjela jer ja nikada ne radim manje već samo više u odnosu na mjesečni fond sati.

Zanima me da li u slučaju da ja konstantno tijekom cijele kalendarske godine radim više (a nikada ne manje) imam pravo pozvati inspektora rada ili se pozvati na neki drugi zakon ili pravilnik kojim ću prisiliti poslodavca na zapošljavanje dodatnih radnika.

Može li se takva preraspodjela nakon nekog vremenskog razdoblja smatrati ništavnom i kakva prava u ostvarivanju odnosno korištenju tih sati imam i nakon kojeg razdoblja.

Na platnoj listi ti su sati prikazani kao preraspodjela

Svaki savjet dobro došao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija