Jump to content

lazna isprava


tea96

Preporučene objave

Pitanja vam nisu pretjerano jasna pa bi ih za kakav suvisli odgovor trebalo malo pojasniti, odnosno konkretizirati. Primjerice, na koga ste mislili kod "neko drugi popunio", a posebno u kakvom je odnosu ispravu na koju mislite u odnosu na tog "drugog".

Istinit sadržaj (primjerice vaše podatke) može staviti netko neovlašten na bilo koji unaprijed pripremljeni obrazac koji nije originalan (lažan) ili primjerice taj "netko" može biti bez ovlaštenja za ispunjavanje nekog obrasca, pri čemu i obrazac i podatci mogu biti originalni/istiniti... i tako možemo lamentirati dokle nam mašta doseže...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo ste konkretniji, ali najvjerojatnije još ne dovoljno. Imate u praksi relativno masovne pojave da same stranke ispunjavaju određene obrasce, koje potom predaju nadležnoj službenoj osobi i ova to nakon provjere potpiše i pečatira ili još što drugo ili kako bi vi rekli ovjeri. Ovo ispunjavanje obrasca od strane same stranke nije neovlašteno, niti za samo ispunjavanje u određenim slučajevima postoje odredbe tko će ispuniti određeni obrazac i ono je irelevantno (ispunjavatelj može služiti kao produžena ruka onoga tko ovjerava). Odgovornost je uvijek na onog tko ovjerava. Inače se obično obveze mogu delegirati, ali odgovornost za ispunjenje određenih obveza nikako.

Ukoliko bi i za samo ispunjavanje kakvim aktom(puko unošenje podatka u određeni obrazac) bila ovlaštena samo određena osoba, e onda bi situacija bila malo drugačija, ali mi se čini, ne bitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kažete i ovjerio, nije mi jasno kako jer netko bi trebao provjeriti identitet osobe koja potpisuje, no nevezano uz to osoba koja kao neovlaštena potpiše ugovor ili kakvu ispravu odgovara za eventualno nastalu štetu (kazneno i materijalno), osim ako takav ugovor ili ispravu naknadno ne odobri neovlašteno zastupana strana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lice koje je sačinilo lažnu ispravu u cilju pribavljanja protupravne koristi ili kako Vi kažete da ubrza parnični postupak, odgovorno je bez ozira što samo potraživanje zaista i postoji. A što se tiče drugog lica suština njegove odgovornosti se očituje u samoj savjesnosti tog lica tj. , da li je to lice znalo za sačinjenje te isprave i ako je znalo da li je pristalo na na eventualno korištenje te isprave u pravnom prometu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija