Jump to content

Obustava 1/3 primanja prije žalbe?


Balun

Preporučene objave

Balun je napisao:

Dobio sam riješenje o ovrsi primanja na koju sam imao pravo izjaviti žalbu.

Žalbu sam podnio u zakonskom roku, ali ovrha mi se već primjenjuje iako nisam dobio nikakvo novo riješenje.

Dali je to u redu?

 

Ukoliko ste pravovremeno uložili prigovor na rješenje o ovrsi (pretpostavljam javnobilježnička ovrha) onda javni bilježnik koji je donio rješenje o ovrsi istu stavlja van snage te trebate dobiti poziv za ročište na sudu i tamo iznosti svoje dokaze.

Ukoliko ovrha nije pravomočna po njoj se nesmije postupati. Da li ste provjerili u svojoj firmi po kojem oni rješenju postupaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koje su u primjeni od 17. lipnja 2008. godine, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 prosječne neto plaće u RH za razdoblje siječanj - kolovoz prethodne godine - za 2009. godinu to je 2/3 od 5.108 kn. Dakle, od Vaše plaće treba Vam ostati 3.405,34 kn neto.

 

No, ukoliko ste prije navedenog datuma dali ovjerovljenu izjavu da pristajete na ovrhu na cijelom iznosu plaće (što je prema ranijim odredbama Ovršnog zakona bilo moguće) - ovo ograničenje neće se na Vas primjenjivati i nećete se imati pravo žaliti što Vam se ovrha provodi i na izuzetnom iznosu.

 

Ukoliko poslodavac utvrdi da se ,prema zatečenom stanju, ovrha ne smije provoditi na određenom iznosu i da za novopristiglu ovrhu nema sredstava - dužan je o tome obavijestiti sud koji je donio rješenje o ovrsi te tu ovrhu odgoditi do vremena kada na plaći za nju bude sredstava.

 

Ako ovrhovoditelj ne bude namiren u skladu s rješenjem o ovrsi u roku od godine dana od dostave tog rješenja banci i ako u tom roku ovrhovoditelj ne predloži izmjenu sredstava i predmeta ovrhe - sud će ovrhu obustaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija