Jump to content

upis prava vlasništva


Fimi

Preporučene objave

Poštovani !

Treba pokrenuti ostavinski postupak iza osobe koja je upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnik .U matičnom uredu pribavite smrtovnicu ,nakon toga podnijeti ćete zahtjev za pokretanje ostavinskog postupka .Imovina sa pretka prelazi na žive potomke .Recimo ako je to djed a njegov bračni drug i potomci nisu živi , već njihovi potomci tada to oni nasljeđuju .

U koliko je djed ili pradjed umro u inozemstvu i nije moguće dobiti smrtovnicu tada pri općinskom sudu mjesta rođenja pokrećete postupak za proglašenje nestale osobe umrlom,a na temelju tog rješenja dobiti ćete smrtovnicu i pokrenuti ostavinski postupak .

Vođenje ostavinskog postupka sud povjerava Javnom bilježniku .Javni bilježnik po pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju šalje isti u gruntovnicu i gruntovnica upisuje nasljednike na mjesto ostavitelja .U koliko se nasljednici ne slože tada Javni bilježnik vraća predmet sudu i ostavinski se postupak dalje rješava pred sudom .

 

Javni Bilježnik za vođenje postupka traži izvod iz katastra u kojemu je registriran posjednik i izvod iz gruntovnice _vlasnički list .

 

Potrebno je pribaviti adrese svih živih nasljednika , a za mrtve izvod iz knjige umrlih .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Cijena samog ostavinskog postupka nije visoka ovisi o vrijednosti nasljeđa .Povoljnije je utvrditi vrijednost bez procjenitelja recimo za vrijednost od 250.000,

cijena je 2.500 kuna i k tome treba pridodati troškove dostave pismena nasljednicima .

 

U koliko je djed živ tada je on nasljednik , koji može u ostavinskom postupku dati izjavu o odricanju od nasljedstva u Vašu korist .U Vašem slučaju i takvim nema

plaćanja poreza koji je inače 5% od vrijednosti koja se određuje prema odluci lokalne samouprave za to područje .

Uvjek je dobro da Javni bilježnik po službenoj dužnosti dostavi gruntovnici pravomoćno rješenje o nasljeđivanju ,jer se isto provede po službenoj dužnosti u roku od 15 dana bez naknade .,Da je rješenje provedeno možete sami provjeriti na internetu a i informirati se kada je rješenje otpremljeno u gruntovnicu , a u gruntovnici koliko im treba da provedu . Morate biti aktivni i informirani .

 

Pozsrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Ako je djed jedini nasljednik tada je stvar vrlo jednostavna jer on na ročištu prihvaća nasljedstvi i istovremeno se odriče u Vašu korist,Vi prihvaćate tako ustupljeno nasljedstvo i ujedno se obojica odričete prava žalbe na rješenje o nasljeđivanju , koje odmah postaje pravomoćno i može se provesti , a Vaš djed osim na ostavinsku ne treba ići nikamo.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stovani,

 

trebala bi mi pomoc vezano za moju situaciju. vlasnik sam stana u stambenoj zgradi. pri kupnji stana bivsa vlasnica mi je "prodala" i poslovni prostor u toj zgradi koji je u njenom "vlasnistvu" iako ona nije upisana kao vlasnica. ona je taj prostor kupila od investitora zgrade, ali nazaloist nikad se nije uspjela upisati kao vlasnica. sad je taj prostor u mom "vlasnistvu" i zanima me je li postoji mogucnost da se ja sad upisem kao vlasnik. dakle ono sto imam je:

 

- uporabna dozvola,

- elaborat etaziranja

- potvrdu da placam pricuvu i da je pricuva placana od kad zgrada postoji

 

sad bi trebao od grada zatraziti pravo na upis na taj prostor, ali pitanje je hoce li grad traziti kakvu nakvadu (iako je prostor gradjen privatnim sredstvima i iako je oduvijek placana pricuva na taj prostor)? zanima me koliko traje taj proces? ima li tko kakvih iskustava vezano za takav slucaj?

 

hvala na pomoci. (ako postoje vec slicne teme ispricavam se i molim da me netko uputi gdje se nalaze te informacije. )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vi trebate pokrenuti pred sudom ispravni postupak .Kao dokaz da ste Vi vanknjižni vlasnik trebate priložiti kupoprodajni ugovor između Vas i prodavatelja , a i između prodavatelja i ranijeg vlasnika .

To je naj jednostavniji način da se upišete vlasnikom kupljene nekretnine .Osoba koja Vam je prodala trebala je biti vlasnik tog dijela jer inače je počinila kazneno djelo prodaje tuđe nekretnine .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji i drugi način ako ovaj ne uspije. Vlasništvo se može stjeći i dosjelošću putem posjedovanja poslovnog prostora kroz zakonom određeno vrijeme. Kod nekretnina rok iznosi 10 godina otkada ste ušli u posjed. To znači da ćete se po proteku navedenog roka moći upisati u zemljišne knjige kao vlasnik nekretnine bez obzira što prednik nije bio upisan u zemljišnu knjigu. :-)

 

BITNO

 

Moguće je uračunati i vrijeme prednika koji je posjedovao stvar na temelju titulusa, neviciozno i koji je bio pošten. Zato pogledajte kada je vaš prednik stekao posjed od investitora. U kombinaciji vašeg vremena i vremena vašeg prednika lako je moguće da je 10 godina već prošlo. :palac:

 

JOŠ BITNIJE

 

Ubuduće nemojte više nikad kupovati nekretninu kojoj stanje u zemljišnoj knjizi nije sređeno zbog raznih mogućih komplikacija. Preporučljivo, vlasništvo nekretnine bi trebalo biti upisano u zemljišnu knjigu na ime jednog nositelja najmanje tri godine zbog izbjegavanja moguće brisovne tužbe. :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija