Jump to content

tužba Medjunarodnom sudu za ljudska prava


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas - da li mogu sama podnijeti tužbu Medjunarodnom sudu za ljudska prava?

Naime, tražeći odvjetnika, shvatila sam da im isto nije zanimljivo pa se nisu htjeli toga prihvatiti.

Obzirom da sam na internetu našla neke upute, ali baš i nisu jako precizne, upustila bih se u to piskaranje. Bojim se troškova.

Zapravo, radi se o nekom zahtjevu koji se treba popuniti i u njemu jasno ukazati na kršenje kojeg protokola se odnosi.

Da li mi netko može reći da li da se upuštam u tužbu protiv Njemačke, s obzirom da je priznala naše hrvatske presude, ali po njima dalje nije ništa napravila od 1996. godine do danas?

Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno kako mislite tužiti Njemačku tako što je priznala hrvatske presude, a nije ih provela?

 

Za tužbu ECHR bitno je da Vam je povrijeđeno neko pravo koje je priznato Konvencijom ili Protokolom 12. S time da se Protokol 12 primjenjuje kao dopuna Konvenciji samo ako je ratificiran u zemlji koju tužite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konvencijom UN iz 1956. godine, odredjeno je postupanje po sudskim odlukama iz inozemstva a u svezi naplate uzdržavanja u inozemstvu. Hrvatska je takodjer potpisnik te Konvencije.

Ministarstvo financija RH posredni je organ izmedju dužnika i tužitelja, tj. oštećenika.

Bundesverwaltungsamt u Bonnu je takodjer posrednik izmedju Njemačke i Hrvatske u ovoj pravnoj stvari.

Kako su oni, Bundesverwaltunssamt u Bonnu bili dužni provesti pravomoćnu i ovršnu sudsku presudu RH o uzdržavanju djeteta, isto nisu učinili iako su sve potrebite dokumente zaprimili od RH još 1996. godine.

Prije par mjeseci obavijestili su me da je ovrhu teško provesti jer je dužnik objavio redovni stečaj.

Kako je na pragu 2006. godina, smatram da je postupak predugo trajao i nažalost, završio.

Imali su mogućnost provedbe sudske odluke iz RH u ovih 10 godina, kada je dužnik radio i imao mogućnost otplaćivanja uzdržavanja.

Tko je sada kriv za neprovedbu presude RH?

Usput, Njemačka je na svom sudu /Landsgericht Wiesbaden/, donijela presudu kojom u cijelosti priznaju presudu RH, i to još 1999. godine.

Eto, experti medjunarodnog prava, recite svoje mišljenje. I pomozite mi.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije dovoljno jasno oko ovoga da je ovrhu teško provesti. Kakvo su rješenje donijeli i kakva je bila uputa o žalbi? Ako je ovrhu teško provesti jer ovršenik nema trenutno sredstava iz kojih bi mogao platiti dug onda to ne znači da se ovrha više nikada ne može provesti. Bitno je znati da postupak nije okončan, ili možda jest.

 

Da biste mogli uputiti tužbu ECHR tada morate iskoristiti sve redovne pravne lijekove pred nadležnim sudovima u zemlji koju tužite. Priznat će se izuzetak samo ako zbog opravdanih okolnosti nije bilo moguće iskoristiti postojeće pravne lijekove. Dakle, ako je Njemačka donijela kakvo riješenje, a Vi se niste na njega žalili iako je bio naznačen rok s uputom o pravnom lijeku, smatrat će se da niste iskoristili raspoložive pravne lijekove i to će biti razlog za odbačaj pritužbe zbog nedopuštenosti. Ako je postupak u tijeku, morate znati kakve pravne lijekove za ubrzanje tog postupka možete iskoristiti u Njemačkoj, zatim ih morate iskoristiti i tek kada se pokaže da nisu bili učinkoviti, možete podnositi tužbu ECHR. Tako je, primjerice, u RH što se tiče razumnog roka nadležan Ustavni sud, pa će svakome tko podnese ECHR tužbu, a da to prije nije podnio Ustavnom sudu, ista biti odbačena kao nedopuštena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doista je ovaj postupak kompliciran. Naime, njihov sud je donio presudu kojom priznaje presudu RH i nakon toga je uslijedila pravomoćnost i ovršnost.Valja naglasiti da ja kao stranka u postupku uopće nisam dovoljno bila ni sada nisam, upućena u sam tijek takvog postupka.

Recimo samo to da me odvjetnica koju su mi dodijelili po službenoj dužnosti nije nijedamput kontaktirala ...

Dalje, uopće me nisu kao neuku stranku upućivali u tijek postupka s obzirom da se radi u stranoj zemlji i da i sam pravni expert se ne bi lako snašao u svemu tome. Tako sam bila potpuno neinformirana o svemu.Nadalje, od 1996. na ovamo, njemački sud je imao kompletnu dokumentaciju i dovoljno vremena da izvršava hrvatsku presudu u smislu naplate uzdržavanja za dijete, no medjutim, isto su odugovlačili do sada kada mi se čini, da je sve propalo.

Zar iz svega ovoga nema dovoljno elemenata za tužbu protiv Njemačke. Ipak su otezali 10 godina ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez daljnjega ima elemenata za tužbu zbog povrede Konvencije. No, osnovno pitanje je da li je tužba dopuštena ili nije. Tu je formalno-pravni razlog da prvo morate žalbu uputiti zemlji koju tužite.

 

Dakle, pokušajte u Njemačkoj naći odvjetnika koji Vas može uputiti u to koja prava imate da biste dobili naknadu štete zbog odugovlačenja, a nekakav mehanizam sigurno mora postojati. Ako iskoristite taj mehanizam i to ne uspije ostvarit će te formalno-pravni uvjet da ste se žalili zemlji koju tužite, ona ništa nije učinila u smislu kompenzacije nastale štete, pa onda morate štititi svoja ljudska prava pred ECHR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da je sud predvidio i formulare na hrvatskom jeziku možete podnijeti tužbu i na materinjem jeziku. Službe suda prevesti će tužbu za daljnje potrebe na onoliko jezika koliko to bude zahtjevao postupak.

 

Tužbu možete podnijeti sami ili možete za to opunomoćiti odvjetnika. Imate pravo i dužnost prisustvovati na raspravama.

 

Sve daljnje informacije potražite na stranici www.echr.coe.int i to kliknite na link Applicants. Ako ne razumijete dobro engleski jezik, potražite linkove gdje su uputstva na hrvatskom jeziku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja ne znam što je točno Konvencijom UN-a od 20.06.1956. godine odredjeno a u svezi sa naplatom uzdržavanja u inozemstvu. Ali logično je da bi zemlja potpisnica iste Konvencije, osim što je priznala presudu RH i proglasila je ovršnom, valjda učinila i nešto konkretno.

Godine 2004. uspjeli su naložiti dužniku plaćanje 200 eura za nekoliko mjeseci. I tu su prekršili presudu RH, jer su sami kreirali iznos.

Nadalje, predmetu su zavlačili od 1996. godine, do danas kada svojim dopisom me izvješćuju kako više nisu u mogućnosti izvršavati naplatu.

Samo priznavanje presude RH ovršnom u Njemačkoj, ne čini se obavljenim poslom. No, trebalo bi svakako proučiti u toj Konvenciji što je doista njihova obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ajmo ovako postaviti stvari. Ja sam u Hrvatskoj, a sve ovo se vodi u Njemačkoj.

Kažete mi da bih se trebala žaliti kako bi se stvorili uvjeti za tužbu medjunarodnom sudu. Medjutim, što se dogadja ako mene odvjetnik kojeg su mi dosudili /bolje da nisu/ uopće ne obavješćuje o tijeku postupka. Ne vjerujem da bi astralnom projekcijom uspjela dobiti podatak o pravu na žalbu... Osim toga, netko tko pokušava naplatiti tu bijednu alimentaciju i nije baš toliko bogat da extra opunomoćuje odvjetnike u Njemačkoj...

Dakle, nisu me obavješćivali o ničem važnim iz sudskog postupka pa tako ni o pravu na žalbu.

Kako ću ih onda tužiti ili bolje rečeno, zar ovo nije dovoljna okolnost da su mi zapravo time prekršili ljudska prava na pošteno sudjenje ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S odvjetnikom kojeg Vam daju po službenoj dužnosti Vi ostvarujete dogovore kao i sa odvjetnikom kojeg ste sami odabrali. To što on Vas ne obaviještava nema veze sa pravosudnim sustavom u Njemačkoj nego s Vašim dogovorom s njime o tome kako će Vas o tome izvještavati. Umjesto da mislite da je to on obvezan po službenoj dužnosti trebal ste ga sami kontaktirati o tijeku postupka i informirati se.

 

I Vi ste isto aktivna stranka u postupku. Odvjetnici mogu biti svakakvi i u nekim slučajevima, nikakvu obavijest nećete dobiti ako ju sami ne tražite. Svoje nezadovoljstvo odvjetnikom ne možete pripisati krivnji njemačkog pravosuđa. Njihova je formalnopravna obaveza dostaviti sva rješenja Vama, odnosno odvjetniku kao Vašem zastupniku. Kad je rješenje dostavljeno odvjetniku to se podrazumijeva kao da je dostavljeno Vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vama se to čini jednostavnim. No medjutim, nije uopće jednostavno.

Za početak, što se odvjetnika tiče, radi se o medjunarodnom postupku, i kada sam se pisanim putem obratila da mi daju podatak tko je i kako se zove odvjetnik koji me tobože zastupa u Njemačkoj, primila sam odgovor da mi taj podatak nikako ne mogu dati.

Na jedvite jade, preko X osobe, uspjela sam dobiti podatak tko je ta osoba. Ona je bila njemica i nismo se lako sporazumjele, a osim toga ona je tvrdila da me nije dužna obavještaati o postupku .....

Isto tako, jasno su me obavijestili da ne mogu imati opunomoćnika iz RH.

Eto, toliko o toj temi. Inače, ne živim u Zagrebu, nego u provinciji Opatije pa mi odvjetnici stručni za medjunarodno pravo nisu dostupni. I ne pravim se pametna. To sam prepustila našim sucima koji spor pametno vode 16 godina. Dite materi ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija