Jump to content

HZMO: Invalidsku mirovinu primaju 45.703 HRVI


juante

Preporučene objave

Za rujan su isplaćene 52.493 invalidske mirovine priznate prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata, od kojih su 45.703 invalidske mirovine korisnika s priznatim statusom hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Preostalih 6.790 mirovina su invalidske mirovine korisnika koji nemaju priznat status HRVI, a kojima je uzrok invalidnost, dijelom ili 100 posto, posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu - priopćili su nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Tako smo nakon višetjednih pokušaja uspjeli doći do podataka, do sada nepoznatih javnosti, koliko invalidskih braniteljskih mirovina primaju ratni vojni invalidi, a koliko ovih mirovina primaju branitelji bez statusa HRVI-ja. Naime, ova druga kategorija - branitelji bez invalidskog statusa, prema izmjenama Zakona o braniteljima, više neće imati pravo na invalidsku mirovinu. Iz dobivenih podataka vidi se da su korisnici invalidskih mirovina i do sada velikom većinom bili hrvatski ratni vojni invalidi - njih je oko 87 posto od svih korisnika invalidskih mirovina u rujnu.

Obiteljskih mirovina - 12.192

Iz podataka o ukupnom broju osoba koje imaju status HRVI-ja, koje nam je poslalo Ministarstvo branitelja, očito je pak da najveći dio hrvatskih ratnih vojnih invalida već prima invalidske mirovine. "Status HRVI iz Domovinskog rata u rujnu ove godine imale su 49.262 osobe", priopćili su nam iz MOBS-a. Usporedi li se ova brojka s brojem HRVI-ja koji primaju invalidsku mirovinu, vidljivo je da samo 3.559 branitelja sa statusom HRVI-ja ne koristi trenutačno pravo na invalidsku mirovinu. No, svi oni moći će invalidsku mirovinu dobiti i prema novom zakonu. Osim invalidskih mirovina, na temelju Zakona o braniteljima, isplaćuju se i obiteljske mirovine, kojih je za rujan - kako su nam kazali u Ministarstvu - bilo 12.192.

- U Domovinskom ratu poginulo je 7.811 branitelja, od kojih oko tri četvrtine izravno u akcijama, a ostali su stradali u nesrećama ili zbog posljedica drugih okolnosti tijekom sudjelovanja u obrani Hrvatske - kazao nam je Zoran Komar, ravnatelj Uprave za branitelje u MOBS-u. Pravo na obiteljsku mirovinu, pojasnio je Komar, ostvaruju roditelji, djeca i udovice smrtno stradalih hrvatskih branitelja čija je smrt prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem, odnosno pojavom bolesti zadobivene u obrani Hrvatske.

Ograničeno pravo na obiteljske mirovine

Tako su pravo na obiteljske mirovine stekli i članovi obitelji branitelja koji su umrli nakon završetka Domovinskog rata, a oni se, kako objašnjava Komar, mogu podijeliti u tri glavne skupine. U prvoj su branitelji koji su počinili samoubojstvo, u drugoj su ratni vojni invalidi s višim stupnjem invaliditeta, a u trećoj su branitelji koji nisu imali status invalida, ali je nakon njihove smrti ustanovljeno da je ona bila povezana sa stradanjem ili bolešću koji su posljedica sudjelovanja u ratu. Za ovu posljednju skupinu branitelja, prema zakonskim izmjenama, ubuduće neće postojati pravo na obiteljske mirovine jer, objašnjavaju u Ministarstvu branitelja, prošlo je mnogo vremena pa više nije moguće sa sigurnošću utvrditi je li smrt branitelja posljedica sudjelovanja u obrani Hrvatske.

Pravo na obiteljske mirovine moći će, prema novom zakonu, ostvariti samo obitelji branitelja sa statusom HRVI-ja, ali, kako napominje Komar, ne svi i ne automatski, nego će se utvrđivati je li smrt branitelja-invalida posljedica stradanja ili bolesti prouzročenih ratom.

VIŠE NOVCA IZ PRORAČUNAZa sve mirovine, čija je osnova Zakon o braniteljima - invalidske i obiteljske - iz državnog je proračuna prošle godine izdvojeno gotovo pet milijardi kuna. Budući da je ukupan broj braniteljskih mirovina ove godine do sada narastao za oko pet tisuća ili oko osam-devet posto, evidentno je da će se za toliki postotak povećati i ovogodišnji proračunski trošak - dakle za gotovo pola milijarde kuna.

INVALIDA VIŠE ZA 150 POSTOUkupan broj invalidskih braniteljskih mirovina povećan je posljednjih pet-šest godina za više od 150 posto. Krajem 2003. bilo ih je oko 20 tisuća, sada ih je 33 tisuće više. Broj obiteljskih braniteljskih mirovina također je proteklih godina rastao, no znatno manje nego onih invalidskih. Tako je krajem 2003. bilo 11.745 korisnika obiteljskih mirovina, a krajem prošle godine - 12.163. No, obiteljske mirovine mnogo su veće od invalidskih. Tako je prosječna obiteljska mirovina u rujnu iznosila oko 7.700 kuna, a prosječna invalidska oko 5.250 kuna. Gotovo deset tisuća korisnika obiteljskih braniteljskih mirovina prima mjesečno više od sedam tisuća kuna.Obiteljskih mirovina u rujnu je isplaćeno 12.192, od čega se 7.811 odnosi na poginule branitelje.

 

(izvor: Glas slavonije-Subota,07 Studeni 2009)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa mi smo ti specijalna vojska kad nas je nastradalo "samo" niti 10% ukupnog broja branitelja za sve vrijeme rata i operativnih akcija. Obzirom da je to cca 1% stanovnika RH ne samo da bi trebalo oslobođenje od poreza (osim onih kod prodaja nekretnina ili pokretnina) nego bi trebalo oslobođenje od plačanja nameta koji slobodno nazovemo HRTarina a posebice stoga jer nas putem te iste TV kuće raznorazni političari koriste u promidžbene svrhe a kako svaki bedak u bilo kojoj sapunici dobije nešto novaca makar glumio šetaća svi HRVI bi trebali biti oslobođeni HRTarine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka čast juante na objavi mirovina hrvi koje je objavio list slavonije a ti samo prenio .Volio bi da taj list injemu slični objave i partizanske mirovine i mirovine od bivših vojnih lica koji su pucali po hrvatskoj i hrvatskom narodu.Pa ako ima neko te podatke neka injih objavi pa da vidite iznenadili biste se sigurno ,čini mi se da ih ima više nego braniteljskih i svake godine broj im se povećava kao da su krenuli u rat u pelenama i ne samo to njih niko ne dira i ne blati i oni i dalje mirno primaju svoje ne baš male invalidske partizanske mirovine ali mi smo stvarno proklet narod istinske branitelje na sve načine razjedinjuju i oni trpe i trpe e pa mislim da j estvarno došlo vrijeme dakažemo DOSTA.I da konačno prekinemo optužbe jedni protiv drugih i stanemo svi pod jednu hrvatsku kapu i jednu udrugu koja će štitit i povezivat sve istinske hrvatske branitelje njer ako smo razjedim+njeni normalno da će se u naše redove uvuć nepovjerenje i normalno da će bit i onih lažnih što će se kitit našim perjem iako su cijeli rat bili po kancelarijama ,zato budimo jedinstveni i ne primajmo politiku u našu butigu.Pozdrav svim istinskim braniteljima ma gdje god bili. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi lijepo kad bi država (HZMO) objavila koliko povlaštenih mirovina primaju učesnici II svjetskog rata, bilo partizani bilo domobrani. Onaj koji je 1945. g. imao 15. g. danas ima 79. g. Pa nije valjda sa 12. g. išao u rat. Da li se i takvim ''ratnicima'' gledao borbeni i neborbeni sektor. Da li su i njima brojali 100. dana za nekakav status.

 

Ja sam stariji od većine forumaša ovdje, pa mogu usporediti neke stvari od prije i sada. U bivšoj Yu ''borci'' su imali status bogova. Imali su takve privilegije da kad bi ih nabrajao, vjerujem da bi većina forumaša povraćala od muke. Nisam yugonostalgičar ali skidam kapu Titi. On je svoje borce znao nagraditi.

 

Nas su počeli pljuvati još 1992. g. a pljuju nas i danas.

A zaboravili su jedno: sve što imaju, to smo im Mi omogućili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad da vidimo kakvo je stanje s penzijama pet privilegiranih skupina bivšeg režima (partizani, udbaši, JNA, komunistički funkcioneri - dvije skupine).

Dakle, korisnika takvih povlaštenih mirovina je prema posljednjim podacima 71 604, više nego što ukupno ima braniteljskih mirovina HV/HVO. Najviše je partizana, 43 557 s prosječnom mirovinom od 2.683,00 kn, udbaša je 16 125 s prosječnom mirovinom od 3.925,94 kn, JNA kadrova je 11 540 s prosječnom mirovinom od 3.028,84 kn, a komunističkih funkcionera je 382, s prosječnom mirovinom od 2913,53 kn.

 

Ukupno se godišnje na tu skupinu privilegiranih utroši oko 2,6 milijardi kuna, 50% u odnosu na branitelje. No, nije uvijek bilo tako. Masa mirovina "privilegiranih partizana/udbaša/itd". je sve do 2006. bila veća odmase mirovina "privilegiranih branitelja". Što je najbolje, masa mirovina "privilegiranih partizana/udbaša/itd" se uopće ne smanjuje s vremenom, nego stagnira, budući da je 2003. iznosila oko 2,5 milijardi kuna. Partizanske mirovine i dan danas, 64 godine od kraja 2. sv. rata rata, godišnje "pojedu" oko 1,4 milijardi kuna, a mirovine JNA kadrova više od 420 milijuna kuna.

 

 

izvor: Povlaštene mirovine partizana, udbaša, kosovaca, JNA kadrova i funkcionera komunističkog sustava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija