Jump to content

Nesložne sestre nasljednice


adokip

Preporučene objave

Poštovani (ne)znalci!

 

Situacija je slijedeća; Otac udovac za života daruje trima kćerima (ne, nije bajka) jedinu nekretninu - kuću, na što se iste i upišu na zemljišniku kao nasljednice. Jedna od kćeri krišom pokušava izvući materijalnu korist od kuće, ali biva otkrivena i osujećena. E sad, kako da jedna od tri suvlasnice dođe do svoga dijela nasljedstva, ako dogovor o eventualnoj prodaji među sestrama ne postoji? Napominjem da je kuća bez tereta i da u njoj nitko ne živi. Može li se sudski zatražiti prodaja? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

 

Svaki suvlasnik ima pravo prodaje svojeg suvlasničkog dijela . Ako sestre nisu složne može se tražiti razvrgnuće suvlasničke zajedbnice :

1. Geometrijskom diobom

2. isplatom

3. Civilnom diobom , a to je prodaja nekretnine na javnoj dražbi , koju provodi sud ,dobiveni iznod od prodaje dijeli se ovisno o udjelima .

 

Zahtjev za razvrgnuće suvlasničke zajednice podnosi se sudu mjesta gdje se nalaze nekretnine .

 

Vjerujte najisplativiji je bratski i ljudski dogovor.

 

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da je, ali među 100 ljudi dosta je jedan pa da se ne da dogovor ispoštovati. Zato me i zanimaju sve mogućnosti. Usmeni, sestrinski dogovor je i bio da će jedna od nasljednica isplatiti ostale dvije (i to po cijeni koja je izuzetno povoljna), ali upravo ona želi uživati u nekretnini bez ispunjenja dogovora, tj. želi ostale dvije izigrati. Dakle, na žalost, poštena dogovora tu nema i jedna od njih (o kojoj ja pišem) želi iz svega toga izići sa što manje nervoze, ali ne i kao budala (otud i niska dogovorena vrijednost nekretnine da se sve što prije i bezbolnije završi, a da komunikacija u obitelji u budućnosti bude moguća).

 

Dakle, zanima me Vaša opcija pod brojem 3., jer je očito da je jedino tako moguće razriješiti ovu situaciju. Što je tehnički potrebno napraviti (korak po korak) i što praksa govori (uspješnost, dugotrajnost, troškovi)? Hvala još jednom i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Potrebno je napisati zahtjev sudu i napomenuti da sestra nije pristala na razvrgnuće suvlasničke zajednice isplato , a geometrijska nije moguća te da ste prisiljeni peredložiti civilnu diobu .Civilnu diobu -javnu dražbu provesti će sud.

Troškovii isplata obvisi o udjelima .

 

Troškovi se sastoje od procjene vještaka te i provođenja javne dražbe , koja ne mora biti u prvom pokušaju , a niti nije sigurno da će biti isplaćena procijenjena vrijednost .

 

U koliko do prodaje ne dođe a i prije toga ako jedan suvlasnik koristi cijelu nekretninu tj. suvlasničke djelove ostalih suvlasnika tada ti suvlasnici imaju pravo na naknadu (mjesečnu ili godišnju ) za korištenje tuđih suvlasničkih djelova .

 

Uz sve te mogućnosti trebalo bi doći do razumnog sporazuma .

Možda sestra koja koristi ili želi koristiti cijelu nekretninu ovog trenutka nije u mogućnosti isplatiti, tada bi bilo dobro sklopiti ugovor o najmu kako u budućnosti ne bi tražila stjecanje vlasništva dosjelošću.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Među srodnicima i ne mora biti pismeni sporazum o predaji posjeda ,ako on inače rezultira iz ponašanja i konkludentnih radnji.Radi se o odnosima bliskosti i povjerenja koje uvažava sudska praksa .

U sudskom postupku teško bi bilo dokazati da je sestra recimo nasilno ušla u kuću i bespravno koristila cijeli posjed,i da to traje dvadeset godina .

 

članak 11. ZOV -a

 

1) Tko stvar ili pravo posjeduje priznajući višu vlast posrednog posjednika , nesamostalan je posjednik;

 

Tko stvar posjeduje kao da je njezin vlasnik ili posjeduje pravo kao da je nositelj tog prava -samostalni je posjednik.

 

Čl. 18

 

....Posjed koji je pribavljen silom , potajno ili prijevarom ,ili zloupotrebom povjerenja, postaje miran kad osobi od koje je tako pribavljen prestane njezino pravo da štiti svpoj posjed koji joj je tako oduzet

 

 

Vlasnik i suvlasnik mora štititi i vlasništvo i posjed , a to se najbolje čini pisanim ugovorima .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu, situacije mi je malko bistrija, iako do kraja ne razumijem ovu zavrzlamu oko dosjelosti. Ja to tumačim da nije moguće da npr. jedan suvlasnik neovlašteno i bez ZNANJA drugih koristi zaj. nekretninu, jer to znači da ostali nisu vodili brigu o svome vlasništvu. Sad, druga je stvar što su mogli učiniti... Može lock.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija