Jump to content

Građevina prije "68


ilegalac

Preporučene objave

Građevina prije "68

 

jedno pitanje. Imam jednu građevinu starija je od te 68.U katastru i gruntovnici upisana kao kuća i dvorište ali nije ucrtano, prije nekoliko godina pokušao sam da probam to da se ucrta ali sam naletio na hrvatski birokratski zid. Kad su mi rekli što sve treba i koliko platiti i još kao "prijateljski savjet" da sam lud što to radim jer vjerovatno neču uspjeti i da se nenadam riješiti to u roku 3-4 godine ja sam od svega odustao. Međutim zgrada je bila dosta ruševna i ja sam odlućio da je sam srušim.Sada razmišljam da na istom mjestu i u istim gabaritima napravim sličnu zgradu pa me zanima dali ću imati kakvih problema, dali će se to ikad moći legalizirati, ili makar da znam dali postoji ikakva šansa da mi to inspekcija ruši. kazna ok ali rušenje? Inaće rijeć je o gospodarskom objektu u dvorištu ( kao štala) a lokacija malo selo u PŽS županiji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To mi je sad jasno. Ali kuća nije ucrtana a na guntovnom i posjedovnom izvatku piše kuća i dvor. Problem je nastao kad sam ja to nakon što sam pokušao da se to ucrta i kad sam vidio koja je to procedura i novac od toga odustao, a zgrada je se sama rušila (nepečena cigla)a u dvorištu puno male djece.Nisam mogao tako puno čekati i platiti pa pa sam sam to srušio.To je bilo prije 2-3 god. Sad sam u mogućnosti da bih mogao nešto takvo uzidati ali strah me bilo što poćeti jer sam malo čitao po vašem forumu i nekim ostalima i našao svakakvih stvari. Kad bih recimo sagradio zgradu istih gabarita (samo bih promjenio raspored prostorija) dali bi mi to tko zamjerio (inspekcija) i koliki je to grijeh tj. kakva je kazna za to. Na internetu sam našao svakakvih stvari, neki kažu kaznena odgovornost ( to nesmijem zbog svog posla),neki obavezno rušenje a neki spominju kaznu i plačanje 1.5 x komunalne naknade. Kaznena odg. i rušenje mi nikako nebi odgovarale ali ako treba platiti kaznu (ako nije velika) i platiti komunalno da bi se to riješilo , to i nije tako strašan problem .Dali mi možete reći što bi se moglo desiti u takvoj situaciji, i što mi se može desiti zbog što sam srušio staru zgradu. Napominjem da je riječ o kako bih rekao štali , tj. to je zgrada nekih 15 m širine koja je u sredini imala amfort( prolaz) , s jedne strane je bila štala a s druge strane prostorija koja je nekada služila za stanovanje a kasnije kao recimo nekakva ostava.To znači da to nije "glavna" zgrada u dvorištu već je glavna kuća ispred nje. Što raditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

problema biste svakako imali. za navedeni zahvat potrebna vam dozvola, ukoliko iziđe inspektor na teren po nečijoj prijavi izdat će vam nalog za rušenje ili obustavu, te protiv vas pokrenuti postupak. za bespravnu gradnju kazne su velike. zato vam savjetujem da se ne upuštate u gradnju bez potrebnih papira. obratite se nadležnoj službi u vašem mjestu radi detaljnih inforamcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda sam dosadan ali ako možete da mi objasnite kolike su kazne i kakve su i šta je sa rušenjem. Ovo što ste mi vi rekli otprilike sam znao ,ali situacija je takva da kad dođem u urbanizam i kaŽem šta trebam osoba koja tamo radi kaže da se to nemože jer na tome mjestu nema nikakve građevine, i onda kad ja tvrdim suprotno , tip kaže dobro: odite u katastar izvadite potvrdu o starosti kuće( ili tako nešto) i odite kod geodete da da mi napravi nekakav elaborat pa sve skupa vratite knama, ali me i odmah upozori da mi to najvjerojatnije neće proći (a košta nešto oko 7-8000 kn).To su mi potvrdili i u katastru i geodet uz opasku da to traje i do 3 godine. Ako mi to neuspije (a vjerojatno neće) postupak je sljedeći ,napraviti nekakav elaborat kod arhitekte 1-2000 kn i zajedno s onim papirima i izjavama nekakvih svjedoka o starosti kuće pa sve to vratiti nazad i opet čekaj ...

Ako ni to neuspije onda opet kod arhitekte da mi za cca 10000 kn napravi pravi projekt kuće i platim komunalne doprinose i ostalo i onda ču najvjerojatnije uspjeti. Ali što onda imam, staru kuču s novim papirima i račun od 8 do mogučih 30000 kn. Zato pitam kakve su kazne,jer ako nema rušenja(nikome nesmetam ,nije obala ni centar grada, već selendra i gradim gotovo identičnu građevinu), ako je samo prekršajna odgovornost i novćana kazna i poslije moguća legalizacija a novćana kazna neprelazi gore navedene cifre , onda mi je mislim bolje udrit po poslu pa kad dođu plati i gotovo, ako ništa drugo bar će možda biti brže

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

 

Dozvola je potrebna kako za građenje tako i za rušenje .

 

Za bespravnu gradnju prilikom legalizacije plaća se osim redovnog komunalnog doprinosa i 50% na taj , dodatan je kazneni doprinos po posebnim propisima .

 

Općenito komunalni doprinos se plaća po 1m3 prostora , a cijenu određeuje komunalna opremljenost područja i sam položaj građevine (centar , zona od I-x itd.) . Cijenu utvrđuje lokalna samouprava .

 

Valja se najprije informirati , prikupiti podatke o cijenama i olakšicama ( građani sa dužim boravkom u određenoj lokalnoj samoupravi imaju i do 90% popusta kod plaćanja kom. doprinosa. ).

 

Najskuplja je bespravna gradnja .

 

Ovlašteni arhitekta treba izraditi projektnu dokumentaciju u skladu sa prostornim planom i zakonom i kad imate riješene vlasničke odnose onda nema nikakvih problema .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija