Jump to content

Oslobođenje od poreza na promet nekretninama


Thony

Preporučene objave

Kupio sam stan prije 2 godine i tražio oslobođenje od poreza na promet nekretninama. Dobio sam odbijenicu jer sam nakon smrti oca po rješenju o nasljeđivanju naslijedio (zajedno sa sestrom) stan od oca uz majčino doživotno pravo plodouživanja tog stana. Ugovor (kojim je otac 'stekao' taj stan) datira iz 1984. godine te nikada nije ovjeren (samo obostrano potpisan) pa shodno tome nikada nije ni plaćen porez na promet te nekretnine. Dakle, porezna uprava me odbila iz razloga što smatra da sam svoje stambeno pitanje riješio stanom na kojem tek trebam dokazati suvlasništvo, a kojeg moja majka ima na doživotno korištenje.

 

Ima li osnova za žalbu na ovo rješenje i ako da, na temelju čega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

VI. POREZNA OSLOBOĐENJA

1. Opća oslobođenja

Članak 11.

 

9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

 

pošto je stan opterećen pravom doživotnog uživanja nemože zadovoljiti tvoje stambene potrebe (nagovori majku da da izjavu da hoće sama živiti u stanu).

piši žalbu a po potrebi i tužbu upravnom sudu.

pregledaj praksu Upravnog suda.

www.upravnisudrh.hr

ali plati traženi iznos za porez zbog zateznih kamata.

ako bi žalba i tužba bile nepovoljne za vas.

ako bi tužba bila povoljna porezna vraća uplaćeno uvečano za zakonske zatezne kamate.

X. POVRAT POREZA

Članak 21.

(1) Osoba koja plati porez na promet nekretnina, kamate, troškove prisilne naplate ili novčanu kaznu koju nije bila obvezna platiti ima pravo na povrat plaćenih, odnosno više plaćenih iznosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.. Iako, nisam ni mislio da sam uspio postaviti pitanje jučer jer mi je javljalo grešku na web stranici.. Te sam stoga ponovno danas postavio isto pitanje - da bi onda vidio ovaj odgovor. Thx

 

Btw, urudžbirao danas žalbu. U rješenju piše da žalba odgađa izvršenje rješenja pa stoga mislim da ne bi trebao (još) platiti..

 

u svakom slučaju, puno hvala na savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Jučer mi došlo Rješenje o odbijanju žalbe, naravno..

Molim mišljenje stručnjaka: isplati li se pokretati upravni spor?, tj ima li šanse da ja to dobijem?

Pogledao sam na upravnom sudu sudsku praksu i nisam ništa našao..

 

Da ponovim ukratko:

nakon smrti oca temeljem ostavinske rasprave naslijedio 3/4 stana a sestra 1/4 stana u ST, uz napomenu da majka ima prava doživotnog plodouživanja. U praksi to izgleda tako da od onda u kontinuitetu majka iznajmljuje studentima stan. Tri godine nakon smrti oca kupujem svoj stan i odbijaju mi na poreznoj zahtjev za oslobođenjem poreza na promet nekretnina. Tvrde da time ne rješavam stambeno pitanje svoje obitelji (tada tročlane) jer već imam jedan stan u vlasništvu. Žalio sam se, ali su me odbili... I evo me sad opet tu..

Ima li tko kakav savjet?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija