Jump to content

podjela zajedničke imovine i dugovanja nakon prestanka izvanbračne zajednice


Nikica

Preporučene objave

molim vas za savjet u slijedećoj situaciji:

moja prijateljica je u izvanbračnoj zajednici oko 5 godina (nisu registrirali izvanbračnu zajednicu) i prije nekoliko tjedana došlo je do prekida iste. ona i njezin izvanbračni drug tijekom posljednjih godinu i pol dana stanuju u stanu koji je vlasništvo grada i za koji on ima rješenje grada te planira otkup istoga. prilikom useljenja u predmetni stan imali su osnovnih ulaganja vezano uz ličenje zidova i stolarije, te veća ulaganja glede bijele tehnike, malih kućanskih aparata, posuđa, tehnike, informatičke opreme, namještaja i sl. za neke od tih stvari posjeduju račune, a za neke ne. dio stvari (većinom one skuplje) plaćene su kreditnim karticama ili putem nenamjenskog kredita. nenamjenski kredit (njih nekoliko) podignut je na njezino ime. s obzirom da zakon o obiteljskim odnosima u dijelu o podjeli bračne stečevine nigdje ne definira podjelu dugovanja nastalih za vrijeme trajanja bračne (izvanbračne) zajednice, molim vas za savjet po tom pitanju, kao i način kako eventualno realizirati tu podjelu zajedničkih dugovanja (pristupanje onog drugog ugovoru o kreditu, jednokratna isplata ili sl.) također vas molim za odgovor da li je potrebno da izvanbračna zajednica bude registrirana ako bi došlo do podjele stečevine sudskim putem.

hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izvanbračna zajednica je zajednica neoženjenog muškarca i neudane žene u trajanju najmanje tri godine a i krače ako je u toj zajednici rođeno zajedničko djete.

dokazuje se u izvanparničnom postupku.

kad nakon vi od tri godine dođe do razilaženja partnera kao i u bračnoj zajednici može se tražiti sudska podjela u zajednici stečene imovine i to povratom uloženih sredstava.

za navedeno treba imati i dokaze.

uz zajednički stečenu imovinu djeli se i kredit.

a i povrat zajedničkog ulaganja u povečanje vrijednosti stambenog objekta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija