Jump to content

tabularna tužba ili ispravni postupak?


tinona

Preporučene objave

Poštovani, molim za pomoć: prije 2 godine sklopila sam kupoprodajni ugovor za zemljište u Zagorju. Prodavatelji su izvanknjižni vlasnici. U katastru sam upisana kao posjednik predmetnog zemljišta, no u zemljišnim knjigama su kao vlasnici upisani nepoznati ljudi, vjerojatno davno umrli. Prodavatelji imaju rješenje o nasljeđivanju iza njihovog pretka kojim je utvrđeno da su oni njegovi nasljednici. Moje pitanje je sljedeće: što je brže i isplativije u ovom slučaju- provoditi ispravni postupak ili podizati tabularnu tužbu? kako uopće podignuti tabularnu tužbu protiv umrlih osoba? Hvala unaprijed na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svom skromnom pravničkom stažu, najveći dio vremena se bavim problematikom zemljišnih knjiga, neiscrpnog vrela odvjetničkih prihoda. U ovom slučaju isplativije, jednostavnije i brže ti je postupak provesti tabularnom tužbom, jer imaš nasljednike i rješenje o nasljeđivanju. Ne tužiš umrle osobe, naravno, nego njihove nasljednike. Tu moraš paziti da obuhvatiš sve žive nasljednike svih vlasnika upisanih u zk.izvadku, a tu ti može pomoći prodavatelj. Tabularka je kasnije formalnost, obavijestiš te ljude i oni zaprime tužbu i na nju ne odgovore te se donese presuda zbog ogluhe temeljem koje se ti upišeš kao vlasnik. Ukupni trošak tabularne tužbe i prijedloga za upis nebi trebao premašivati 2000kn, ovisno o vrijednosti zemljišta, a odvjetnici ti to rade u par minuta po špranci. Pojedinačni zk ispravni postupak bi trajao od 3-6 mjeseci, i koštao bi vjerojatno dvostruko više. Eto, nadam se da sam uspio pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija