Jump to content

Spajanje obrta različitih djelatnosti


anavir

Preporučene objave

Molim za savjet! Naime, ja imam ugostiteljski obrt i član obitelji ima trgovački obrt, te bi mi zatvorili te obrte i otvorili jedan ada sve poslovne jedinice nastave raditi s tim da bih se ja sasvim povukla( našla drugi posao). problem je što oba obrta imaju nešto duga za doprinose koje nismo u mogućnosti platiti u skorije vrijeme ( računi nisu u blokadi), pa me zanima može li član obitelji preuzeti na sebe moj dug prilikom ujedinjenja obrta? Da li ima netko savjet na koji način bi to m ogli realizirati? Ili možda otvoriti doo? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Član obitelji bi trebao zatvoriti svoj obrt i ugovorom o ortakluku ući u Vaš obrt kao partner te unijeti svoju djelatnost.Nakon toga,Vi izlazite iz zajedničkog obrta i član obitelji ostaje jedini vlasnik.U ugovoru o raskidu ortakluka definirajte da partner kojemu ostaje obrt preuzima sva dugovanja obrta (dakle,Vaše dugove).

 

Ova je varijanta malo komplicirana ali svakako jeftinija od osnivanja poduzeća (osnivački troškovi,temeljni kapital,ishodovanje MTU) a dugovanja iz obrta i tako ostaju.

 

S druge strane, ukoliko se Vi zaposlite kod drugog poslodavca,ne plaćate mjesečne obrtničke troškove što Vam malo usporava porast poreznog duga.

 

Isto tako,ukoliko ste zaposleni drugdje,Vi kao vlasnik i direktor novoosnovanog trgovačkog društva (d.O.o.)ne morate biti zaposleni u svom poduzeću već samo zapošljavate člana obitelji u trgovini a fiksni troškovi d.O.o. su manji od fiksnih troškova obrta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na odgovoru, i sama sam razmišljala o tome; zanimalo me je samo da li ispravno razmišljam. I sama sam dipl. pravnik- u Hrv.odv.komori su mi rekli da ne mogu biti vlasnik obrta ili u kakvoj drugoj naplatnoj službi čak ni direktor doo ako želim raditi kod principala odvjetnika ili j. bilježnika. Želim raditi u struci a opet mi je žao zatvoriti skroz posao koji radim skoro 10 godina...

U svakom slučaju, hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija