Jump to content

pomoć hitno ! krizni poreziiiiii !


plaintext

Preporučene objave

Molim pomoć,savjet,pravorijek...bilo što.

Postoji li zakonska i pravna osnova za obračun kriznog poreza jednog prihoda nevezanog uz osobni dohodak,a njegova naplata iz osobnog dohotka.

Naime, isti poslodavac (država) mi isplaćuje osobni dohodak umanjen za redovni "krizni porez" kao i sve ostale doprinose i to je u redu no, isti poslodavac mi isplačuje i dnevnice, zbog prirode posla u stranoj valuti i na poseban devizni račun. Svi uvjeti, NETO visina dnevnice i ostalo ugovoreni su posebnim ugovorom između mene i poslodavca.

Bilo kakvo odstupanje od ugovorenih uvjeta značilo bi jednostrani raskid ugovora pa tako i promjena (oporezivanje) ugovorom zajamčenog neto iznosa. Svjestan te činjenice, poslodavac (državna služba) opetovano oporezuje ugovorom zajamčene dnevnice ali "skidanjem" poreza sa mojeg osobnog dohotka.

Na taj način poslodavac ne krši izravno uvjete ugovora, već podlo i po mojem mišljenju protupravno dodatnim nametom a bez osnove opterećuje osobni dohodak u iznosu za koji po gabaritima samog osobnog dohotka opravdanja nema.

Za eventualno potrebne dodatne informacije,dostupan sam na mail adresi jurilj.m@gmail.com

Unaprijed zahvalan

plaintext

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznos dnevnice za službeno putovanje, u pravilu, nije predmet oporezivanja posebnim porezom na primitke od nesamostalnog rada sukladno odredbi članka 3. stavak 3. Pravilnika o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.

 

Iznimno, iznos dnevnice koji po određenom službenom putovanju, na koji radnik ima pravo prema propisima radnog prava (ugovor o radu,pravilnik o radu, kolektivni ugovor, odluka poslodavca), a prelazi neoporezivi iznos prema uvjetima iz odredbi članka 13. Pravilnika o porezu na dohodak, tj. razlika iznad neoporezivog iznosa je predmet oporezivanja porezom na dohodak od nesamostalnog rada, tada je ta razlika predmet oporezivanja posebnim porezom.

 

Neto iznos svih takvih oporezivih razlika, u smislu oporezivanja dohotka, u jednom mjesecu, zajedno s plaćom za rad mora prijeći iznos od 3.000 kuna da bi se trebalo platiti posebni porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na jasnom i očito pravno mjerodavnom odgovoru. Nije sporna obaveza plačenja poreza na prihode kakvoga god oni karaktera bili.

Nastojati ću pojasniti..,trenutno sam u Afganistanu na duži vremenski rok,dakle ne radi se o dnevnicama za povremeno putovanje. Dodatno plačanje boravka ovdje regulirano je posebnim ugovorom između mene i države kojim ista garantira neto iznos za svaki dan proveden u Afganistanu isplaćen u eurima na poseban devizni račun,ni na koji način vezan uz banku i tekući račun na koji mi se za boravka ovdje isplačuje redovni osobni dohodak.

Pitanje je, zbog čega ako je u ovom slučaju baš sve zakonski i pravno čisto, država ne oporezuje iznos deviza koji isplačuje u vidu dnevnica izravno iz deviznog računa na koji uplačuje ugovoreni iznos a ne kako to čini oporezujući redovni osobni dohodak putem redovnog tekućeg računa građana a zbog dnevnica koje isplćuje na sasvim zaseban devizni račun.

Proizlazi da je moj osobni dohodak pored redovnih doprinosa i svih vrsta poreza dodatno oporezovan "nečime" u iznosu za koji nema osnova s obzirom na visinu samog osobnog dohotka.

Dodatno...,na platnoj listi taj iznos koji mi je u vidu poreza skinut s plaće na tekućem računu a konto deviznih dnevnica na nekom sasvim "desetom" deviznom računu nije niti jednom stavkom prikazan na platnoj listi a novac je skinut, dakle ne postoji. Postoji samo usmeno obavještenje da je O.D. umanjen za iznos poreza na konto deviznog računa.

Ispričavam se zbog opširnosti ali nadam se da je sada malo jasnije u čemu se očituje moj problem.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija