Jump to content

upravljanjem osobnim vozilom pod utjecajem alkohola sa stranom vozačkom dozvolom


kapitalac

Preporučene objave

Nakon što sam završio kasno u noć sa pokrivanjem vlastite kuće, proslavio sam sa radnicima u obližnjem kafiću kvalitetno urađen posao te rođendan jednog radnika. U nedjelju ujutro ( u sitnim satima )zaustavila me policijska patrola kojoj sam na upit priznao da sam konzumirao alkohol.Pristao sam na alkotest i napuhao 2,33 g/kg. U zapisniku piše da ne poričem rezultate ispitivanja, da ne tražim pregled krvi, ali da sam odbio potpisati zapisnik.Vozačka mi je oduzeta na 8 dana po članu 285. Inače vozačka je izdata u Njemačkoj, a ja sam Hrvat i državljanin Republike Hrvatske. Nakon 12 sati pritvora pušten sam kući? Kakovu presudu mogu očekivati? Koja je dalje procedura? Da li bi žalba odgađala pravomoć presude i da li odvjetnik u Hrvatskoj ima dosita mogučnost pravnog manevra?

 

Unaprijed hvala?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novčana kazna 5000-15000 kn, zabrana upravljanja kategorijom vozila kojim ste upravljali pod utjecajem alkohola otprilike 9 mjeseci. Nema posebne procedure, sve ćete dobiti na adresu prebivališta- iznos kazne, vrijeme zabrane itd...

Na prekršajni nalog možete izjaviti prigovor a na pravomoćnu presudu nema žalbe.

Šta znači pitanje da li odvjetnik u Hrvatskoj ima dosita(?)mogućnost pravnog manevra?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala DeniD na odgovoru.

 

Što se tiće odvjetnika, mislio sam kako u Njemačkoj odvjetnik pred sudom stoji kao autoritet koji gradi "obraz" svog klijenta i pruža mu se mogućnost da od suda traži primjenu ranije sudske prakse, dakle kažnjavanje kvazi po prije primjenjivanom zakonu, naravno uz obavezu da bi i taj prijašnji zakon bio dobra odgojna i pedagoška mjera za počinitelja, dakle odgojna mjera a ne represivna.

Zanima me još kada imam pravo uložiti žalbu da li nakon pokretanja prekršajnog postupka od strane policije ili nakon prvostupanjske presude.

Zapravo nerazumijem, u Njemačkoj mora biti presuda suda u kojoj stoje razlozi i zakonski rok žalbe.

U Njemačkoj za ovu stvar nema presude, a da te sudac ne pogleda u oči, jer se radi o uskraćivanju zagarantiranih ljudskih prava. JA SAM POGRIJEŠIO! ZASLUŽIO SAM KAZNU! ALI IMAM PRAVO I NA PRAVEDNU KAZNU !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A čujte, svugdje u svijetu postoje "priznati pravnici" i ostali odvjetnici pa tako i kod nas. Da li će odvjetnik pred sudom stajati kao autoritet, ovisi da li ćete izabrati odnosno "pogoditi" pravog.

Na adresu prebivališta ćete od policije dobiti prekršajni nalog s priloženom uplatnicom za plaćanje kazne. Na njega imate pravo prigovora i na njemu vam je pouka o pravnom lijeku gdje piše kome možete uputiti prigovor i u kojem roku.

Ako napišete prigovor, od suda ćete dobiti poziv da se javite na isti radi saslušanja ili suočavanja (ako to vi tražite) sa policajcem koji je utvrdio prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na dosadašnjim savijetima!

 

Nakon 8 dana ( rok na koji mi je bila privremeno oduzeta Njemačka vozačka )podigao sam svoju vozačku i policajac koji mi je vratio istu rekao mi je da oni šalju prijavu na sud i da ću dobiti poziv od suda. Što bi to trebalo znaćit?

Napomena: nisam u toku vožnje počinio nikakav drugi prekršaj, bio sam pristojan i priznao sam već samom policajcu da sam pod utjecajem alkohola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radite u Njemačkoj, imate prebivalište u RH, očito nećete primiti pozive, kazne i obavjesti nego će Vas za cca 6-9 mjeseci očekivati neugodno iznenađenje na granici.

 

Da bi izbjegli te neugodne situacije te sebi osigurali pravnu zaštitu, savjetujem Vam da uzmete odvjetnika, da sukladno čl. 143a. st. 6. Zakona o parničnom postupku, u policiji date Izjavu o dostavi u parničnom postupku, tj. da navedete adresu tog odvjetnika za primanje pošte po tom predmetu.

 

Ako tako ne napravite, čeka Vas neugodno iznenađenje iz prve rečenice mog odgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija