Jump to content

Ugovorna kazna i zagreb parking


mrzim

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

razmisljao sam malo o ovoj situaciji sa Zagreb parkingom i naplatom ugovorne kazne za prekoracenje parkiranja. Zanima me moze li netko prokomentirati cijelu stvar.

 

Dakle, Ustavni sud je donio odluku u kojoj se placanje parkinga smatra novcanom obvezom a time ugovorna kazna koju ZP daje nedopustenom. No, sam propis je ostavio na snazi privremeno.

 

E sada, molio bi vas da procitate sljedeci clanak iz Jutarnjeg o praksi ZPa http://www.jutarnji.hr/gradani-moraju-platiti-kazne-koje-su-proglasene-neustavnima-/371464/

 

Moje vidjenje situacije je sljedece:

 

Sto se tice kazni, one su suprotne čl. 270 ZOO-a i time ništave. Neovisno o tome što je propis trenutno na snazi, ta odredba je protivna zakonu te ne može proizvoditi obvezu za stranke.

 

S obzirom na to, ne postoji dužnost plaćanja kazne (samo dužnost plaćanja cijene parkinga + kamate).

 

Sto se tice odbijanja izdavanja, meni se cini da to spada pod obvezu sklapanja ugovora s obzirom da ZP pruza komunalnu uslugu i/ili ima fakticni monopol nad pruzanjem te usluge za podrucje grada Zagreba. S obzirom na to, bez opravdanog razloga ne moze odbiti sklapanja ugovora o mjesecnoj/godisnjoj pretplati.

 

Postojanje neplacenog duga za pojedinacnu parkirnu kaznu po mom misljenju ne moze biti opravdani razlog, cak i da je kazna zakonita. S obzirom da nije tim vise.

 

Stoga bi ZP bio duzan sklopiti ugovor, kao i odgovoran za svu stetu nastalu zbog svog propusta.

 

Osobe kojima je odbijeno izdavanje markice bi mogle podici tuzbu kojom se nalaze ZPu da sklopi takav ugovor te naknadu stete pretrpljene od podnosenja inace valjanog zahtjeva do sklapanja ugovora. Ako su platile kaznu, imale bi pravo traziti povrat po odredbama o neopravdanom bogacenju.

 

 

Kako Vi gledate na ovu situaciju? Slazete li se ili smatrate da sam nesto previdio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija