Jump to content

Od 21. studenoga 2009. primjenjuje se Zakon o izmjenama i dopuni ZOPHBDR-a


juante

Preporučene objave

"Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji objavljen je u «Narodnim novinama» broj 137 od 13. studenoga 2009. i primjenjuje se od 21. studenoga 2009. Ove izmjene ZOPHBDR-a najviše utječu na reguliranje braniteljskog statusa, a s tim u vezi i na priznavanje prava na invalidsku mirovinu. Tako će pravo na invalidsku mirovinu moći ostvariti samo hrvatski ratni vojni invalidi - HRVI iz Domovinskog rata, a ne i osobe koje imaju samo status hrvatskog branitelja. Uvjeti su postroženi i za druga prava te je za dobivanje obiteljske ili osobne invalidnine potrebno da je hrvatski branitelj Domovinskog rata najmanje 100 dana sudjelovao u obrani suvereniteta RH. Za ostvarivanje prava na najnižu mirovinu također je potrebno da je hrvatski branitelj najmanje 100 dana sudjelovanja u obrani suvereniteta RH i to kao pripadnik borbenog sektora."

 

 

izvor:

HZMO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

martiny je napisao:

Izgleda da je ipak moguće dobiti najnižu braniteljsku mirovinu bez HRVI-a ako branitelj ide u profesionalnu ili opću prije 65 god.starosti kako je tvrdio @Duro. Naravno uz uvjet 100 dana borbenog sektora.

 

 

 

Koliko bi iznosila najniza braniteljska za profesionalnu nesposobnost a koliko za opcu nesposobnost i dali bi dragovoljci imali nesto vise od branutelja a da svi zadovoljavaju uvjet po novom od 100 dana fronta.

Sta se dogadja u trenutku kad branitelj napuni 65 godina starosti dali mu ostaje najniza mirovina a imao bi pravo na vecu s obzirom na duznost i cin koji je obnasao u DR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trenutno najniža braniteljska za opću nesposobnost iznosi: 2330,08 a za profesionalnu nesposobnost (pod uvjetom da ostvarujete pravo na profesionalnu i ne radite temeljem preostale radne sposobnosti): 1864,06 kn.

Nema razlike u iznosu najniža braniteljske za dragovoljca i branitelja - svima isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jado je napisao:

...Sta se dogadja u trenutku kad branitelj napuni 65 godina starosti dali mu ostaje najniza mirovina a imao bi pravo na vecu s obzirom na duznost i cin koji je obnasao u DR.

Glavni uvjet za ostavarivanje prava na najnižu braniteljsku mirovinu je taj da ste ostvarili pravo na mirovinu (invalidsku, starosnu ili prijevremenu...) i da je je ona niža od najniže branteljeske te se onda gleda jesu li ispunjeni uvjeti iz ZOPHBDR za najnižu i ako jesu možemo govoriti o pravu na najnižu braniteljsku i zbog toga ta situacija kada napunite 65, a već ostvarujete najnižu nije bitna jer se gleda pravo na mirovinu i najniža vam je samo tu jer vam je onako određena mirovina manja od najniže. Dakle gledaju se promjene za onu nazovimo je početnu mirovinu koju ste trebali ostvariti i ako ima promjena uz nju tada može biti promjena da ne primate najnižu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakva je razlika u iznosu mirovine za branitelja koji ide u mirovinu radi opce nesposobnosti za rad u odnosu na mirovinu radi

profesionalne nesposobnosti a pod uvjetom da mu izracun invalidske mirovine nizi od najnize braniteljske od 45% place zaposlenih u RH.

 

Zahvaljujem se Duri na trudu i pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da je novi Zakon stupio na snagu 21. 11. 2009. godine, što će biti s braniteljima koji nemaju HRVI niti status dragovoljca? Meni je utvrđen PTSP kao posljedica sudjelovanja u domovinskom ratu, bez HRVI i statusa dragovoljca. Što će biti s mojim predmetom? Znači li to da po novom zakonu neću biti bolestan i ostvariti pravo na invalidsku mirovinu? Da li će me vratiti na posao iako sam nesposoban za obavljanje policijskog službenika zbog opće nesposobnosti za rad? Kako ministri sebi daju za pravo određivati kada će netko biti bolestan, ako doktori tvrde da je netko bolestan? Na žalost, to je slika današnjice za koju se nismo borili. Kad smo odlazili u rat obećavali su nam kule i gradove, a sad nas gaze i ponižavaju kao najveće propalice i oduzimaju nam ono najmanje što možemo ostvariti - barem pristojnu mirovinu. Pozdrav od policajca koji ne vidi svjetlo i izlaz na kraju tunela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zvebos je napisao:... Znači li to da po novom zakonu neću biti bolestan i ostvariti pravo na invalidsku mirovinu?

Ne, to ne znači da nećete ostvarivati pravo na invalidsku mirovinu tj. novi Zakon ne ukida vaše pravo na invalidsku mirovinu...

 

Da li će me vratiti na posao iako sam nesposoban za obavljanje policijskog službenika zbog opće nesposobnosti za rad?

Neće vas vraćati na posao - biti ćete umirovljeni...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zvebos je napisao:

S obzirom da je novi Zakon stupio na snagu 21. 11. 2009. godine, što će biti s braniteljima koji nemaju HRVI niti status dragovoljca? Meni je utvrđen PTSP kao posljedica sudjelovanja u domovinskom ratu, bez HRVI i statusa dragovoljca. Što će biti s mojim predmetom? Znači li to da po novom zakonu neću biti bolestan i ostvariti pravo na invalidsku mirovinu? Da li će me vratiti na posao iako sam nesposoban za obavljanje policijskog službenika zbog opće nesposobnosti za rad? Kako ministri sebi daju za pravo određivati kada će netko biti bolestan, ako doktori tvrde da je netko bolestan? Na žalost, to je slika današnjice za koju se nismo borili. Kad smo odlazili u rat obećavali su nam kule i gradove, a sad nas gaze i ponižavaju kao najveće propalice i oduzimaju nam ono najmanje što možemo ostvariti - barem pristojnu mirovinu. Pozdrav od policajca koji ne vidi svjetlo i izlaz na kraju tunela.[/quote

 

Mirovinu ces ostvariti,dalje se raspitaj i daj zahtjev za HRVI tako da imas poslije za pravno rijesavanje svoga statusa a i iz razloga sto ce se zakoni mjenjati a i poslije rijesavanja ustavne tuzbe mozda bude od koristi.Dakako nemoze vlada odrediti kada ce se tko razboliti i od koje bolesti ato je smo jedan od razloga za padanje zakona na ustavnom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija