Jump to content

Autorski ugovor...


Siny

Preporučene objave

Ispričavam se ako je negdje već objašnjeno/odgovoreno na pitanja koje slijede - no ja ih nisam uspio pronaći...

 

Dakle, moja trenutna situacija je ovakva:

 

- nezaposlen (prijavljen na Burzu)

- poslovi koje odrađujem su još nedovoljno redoviti da otvorim obrt i preuzmem odgovornost obvezatnih mjesečnih davanja - stoga tražim neki "prijelazni" oblik legalnog poslovanja.

 

Bavim se izradom web stranica, grafičkim dizajnom (logo, plakati, ilustracije...) i copywritingom (pisanje marketinških tekstova)

 

Gornje poslove bi obavljao posredstvom jedne tvrtke (d.O.o.) koja bi sa mnom, za svaki pojedinačni posao, sklopila tzv. Autorski ugovor.

 

Slijede pitanja:

 

1.) Može li se za gore spomenute djelatnosti uopće napraviti Autorski ugovor a ne Ugovor o djelu (koji je znatno nepovoljniji)?

 

2.) Koliko sam upoznat, na osnovi Autorskog ugovora dotična bi tvrtka platila sve obveze i davanja državi - tako da ja nisam obvezatan platiti nikakva davanja državi na osnovi dijela koji sam primio. Je li to točno?

 

3.) Može li tvrtka isplatiti dio koji mi pripada po ugovoru direktno na moj tekući račun?

 

4.) Ako sredstva moraju biti isplaćena na žiro račun, mogu li kao privatno lice - netko tko nema registriran obrt, samostalnu djelatnost i sl. kod banke uopće otvoriti žiro račun?

 

5.) Može li se špranca takvog Autorskog ugovora negdje preuzeti na netu (ili kupiti u Narodnim Novinama?)

 

6.) Treba li se takav ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika ili je Autorski ugovor pravovaljan ako je pravilno sročen i potpisan od strane tvrtke i angažirane privatne osobe?

 

Ispričavan se na količini pitanja - ali u našem zakonodavstvu je toliko nepoznanica i toliko malo referentnih mjesta poput ovog - koji čovjeku mogu dati razumljive i jasne odgovore.

 

Najljepše se zahvaljujem na odgovorima i pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ad 1

Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

 

Audiovizualna djela smatraju se autorskim djelima.

 

To proizlazi iz odredbi članka 5. stavak 1. i 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN,167/03. i 79/09.

 

Ad 2

 

Prema odredbi članka 32. stavak 3. točka 2. Zakona o porezu na dohodak autorska naknada smatra se primitkom s osonove drugog dohotka. Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji prilikom svake isplate i istodobno s isplatom sukladno odredbi članka 48. stavak 1. Zakona.

 

Ad 3

 

Poduzetnici – pravne i fizičke osobe obavljaju isplate primitaka koji se smatraju dohotkom obveznicima poreza na dohodak (pored ostalog i drugi dohodak)na žiroračun kod ovlaštene organizacije za platni promet (banke). To proizazi iz odredbe članka 61. Zakona o porezu na dohodak.

 

Ad 4

 

Da. Fizičkoj osobi banka otvara žiro-račun temeljem zaključenog ugovora.

 

Ad 5.

 

Da

 

Ad 6.

 

Dovoljno je da ugovor o autortskom djelu potpištu ugovorne strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija