Jump to content

Porez na nekretnine i Porezna uprava


brelica

Preporučene objave

Poštovani

Dečko i ja kupili smo kuću, oboma nam je to prva nekretnina. Prije dva mjeseca uredno smo to prijavili Poreznoj upravi.

Problem je što nikakvo rješenje nismo dobili. Pitali smo u Poreznoj zbog čega nam još nije izdano rješenje no odgovorili su nam nerazumljivo kako su SVI predmeti stopirani :-o i da se ne izdaju rješenja radi nekakvih promjena koje će nastupiti :misli: . Nisu željeli reći o kakvim je promjenama riječ. Uskoro smo u razgovoru s poznanicom koja je kupila stan saznali kako je ona svoje rješenje dobila u roku tjedan dana. Nakon toga smo ponovno pitali u Poreznoj na što su nam rekli da je to rješenje bilo izdano jer se radi o stanu, a nama se radi o kući a za kuće se ne izdaju rješenja jer će se možda procjenjivati i zemljište. Inače, kuća je veličine 100 m2, a dvorište još otprilike 400m2 u čemu je još i garaža i pomoćna prostorija, tako da se nas zemljište ni ne tiče. :kavica:

Meni se sve ovo čini kao velika glupost. Pretraživala sam po internetu i nisam pronašla ništa o nikakvim promjenama u oporezivanju prve nekretnine.

Zanima me ako je itko čuo išta o ovim promjenama ili zna još nekoga tko nije dobio rješenje a ni objašnjenje?!? :misli:

I koga uopće tražiti objašnjenje kada mi ga u Poreznoj ne daju?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno nisam čula da će se nešto mjenjati u vezi izdavanja rješenja za porez na promet nekretnina, ali čemu panika? :misli: Žuri vam se platiti dio za koji nećete biti oslobođeni ili?

Inače, kad se radi o kupoprodaji kuće i pripadajućeg joj zemljišta tj.dvorišta, trebalo bi se ići na procjenu istog, prije izdavanja rješenja, a sve u cilju da se utvrdi pravo činjenično stanje.

Inače, meni su na procjenu kuće izašli 9 mjeseci od datuma na kuprodajnom ugovoru, tako da...samo malo strpljenja.. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

 

molim Vas za savjet.

Zelim kupiti stan u Zagrebu od 47 kvadrata. To mi je prva nekretnina koju kupujem i trebala bih biti oslobodjena placanja poreza na nekretnine od 5%.

 

Medjutim, kako mi je otac poginuo u ratu, ostavinskom je raspravom meni ostala 1/3 kuce u Vukovaru koja nije pogodna za stanovanje (treba joj obnova jer je ostecena u ratu).

Da li to ista mijenja vezano za kupnju ovog stana, tj. da li onda ipak moram platiti porez?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što ne daju informacije, tvrde da su dobili naputak iz županijske porezne da ne izdaju rješenja radi toga što će se mijenjati nešto, neće reći što. Na teren inače kod nas ne izlaze svaki put, a kad idu, idu odmah, u roku mjesec dana je uvijek bilo sve gotovo. Mali grad :-P !

Iduće godine se dragi i ja planiramo vjenčati :vjencani: , a vjenčani imamo pravo na samo 65m2, a ne kao sada svaki 50m2. Pa nećemo valjda morati radi poreza odustati :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija