Jump to content

punomoć u trgovačkom društvu


upitnik

Preporučene objave

Ima li pravo Uprava društva koje je u vlasništvu drugoga društva sama sebi ispostaviti punomoć za sklapanje ugovora u iznosu od 300.000 kn bez pdv-a? Radim u poduzeću u kojemu je predsjednik Uprave potpisao punomoć sebi i članovima uprave na iznos od 300.000 kn bez pdv-a na temelju članka iz izjave o osnivanju koji govori da je uprava ovlaštena ''za obavljanje drugih poslova iz svoje nadležnosti''. Je li uprava ovlaštena sama sebi davati opisanu punomoć ili bi to trebao učiniti vlasnik društva (koji je i Skupština društva. Ako je moguće, molim da mi netko napiše i zakonske temelje u vezi s opisanom problematikom. Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uprava ne može na samu sebe prenjeti nikakve ovlasti jer:

- su ovlasti uprave uređene zakonom i osnivačkim aktom

- ne može netko prenjeti na drugog više ovlasti nego što ima sam

Prema tome ako uprava nije izjavom o osnivanju ograničena u obavaljanju nekih poslova onda ista ima ovlast bez ikakve punomoći iste sklopiti. Ako pak ima ograničenja tada ovlast za poduzimanje posla može biti na zahtjev uprave dano od strane glavne skupštine.

U ovom slučaju dugoročno je najbolje ovo pitanje rještiti kroz izmjene osnivačkog akta ili ugovorom o vođenju poslova društva, između društva osnivača i predmetnog društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija