Jump to content

Plaćanje predujma u obrtu


fiorano

Preporučene objave

Svi prihodi koje fizička ili pravna osoba ostvari su oporezivi:plaće,mirovine,prihodi od najma,dohodak obrtnika..

 

Po završetku poslovne godine,obrtnik podnosi godišnju prijavu poreza na dohodak (obrazac DOH).U njemu je evidentiran dohodak iz obrta,koji se (ukoliko je pozitivan) oporezuje porezom na dohodak.Taj porez obrtnik je dužan platiti po zaprimanju Privremenog poreznog rješenja od strane porezne uprave.Temeljem toga rješenja obrtnik od porezne dobija i rješenje o uplati predujma budućeg dohotka,mjesečno, u iznosu cca 150,00-300,00 kn.

 

Ili, da pojednostavim:svaki mjesec,tijekom poslovne godine uplaćujete predujam poreza na dohodak.Na kraju godine,po godišnjem obračunu,porezna šalje rješenje iz kojega je vidljivo da li ste uplatitli dovoljno poreza,da li imate obvezu doplate ili ste plaćajući predujam preplatili porez (za koji možete tražiti povrat ili ga ostaviti za predujam budućeg razdoblja u kojemu ne morate plaćati mjesečne predujmove).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana ultra,

 

ako sam dobro razumio, taj predujam mi se priznaje kao dio poreza na dohodak koji sam obavezan platiti na kraju godine?

Npr. (kalkuliram bezveze), na kraju godine trebam platiti 5.000kn poreza, a uplatio sam 3.000 kn predujma. To znači da još trebam doplatiti 2.000kn?

Il, uplatio sam u godini 3.000kn predujma, a trebam platiti 2.000kn poreza. Onda imam pravo na 1.000kn povrata, a mogu ih prenijeti i u iduću godinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija