Jump to content

ugovoriti posao kao freelancer?


alena1

Preporučene objave

voditi obrt nije baš tako jednostavno, za one koji se ne bave s tim. treba plaćati knjigovođu, a i pitanje je hočeš li naletiti na pravog, a opet dobri su i skuplji.

 

mislim da je bolje raditi na ugovor o djelu, ti recimo ugovoriš koliko ćeš dobiti neto, a isplatitelj je dužan sve drugo obračunati i uplatiti. za svaku izvršenu usligu dužan ti je dati potvrdu o isplaćenom primitku, dohotku i uplaćenom porezu

 

možda se tada i nešto više plati poreza, međutim godišnjom prijavom se i vrati dio uplaćeno poreza

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Marco 24,

 

Nisam stručnjak u ovom području, ali godinama radim kao freelancer;

Radim uvijek preko autorskog ugovora jer su tu davanja državi najniža, a i opis posla mi odgovara tom ugovoru. Poslodavac je dužan podmiriti sve obveze (btto iznos = vaš neto honorari davanja na njega), i to treba eksplicitno stajati u ugovoru. Također, obzirom na dulje razdoblje suradnje, u ugovoru navedite i dinamiku isplata.

 

Ako ste student, isplate mogu biti i preko SC-a, davanja su oko 18% što će poslodavac pozdraviti. Ako niste student, i bez redovnih primanja, mirovinsko si možete uplaćivati sami, a zdravstveno imati tako što ćete se prijaviti na HZZ.

 

Nadam se da sam pomogla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, planiram od iduće godine raditi kao freelancer.

Želja mi je plaćati porez kako je to propisano, pa vas molim da mi pomognete u tome. Molim vas da moje pitanje ne ostane neodgovoreno jer sam jako uporna u želji da državi platim potrebna davanja.

Postoje strane firme koje okupljaju freelancere i preko njih se može obaviti određeni posao. Postoje razne opcije plaćanja, no kako se meni čini najpovoljniji je paypal jer mislim da ne odlazi provizija na prijenos.

 

Da u banci otvorim tekući ili žiro račun? Kako uopće ide prijava poreza? Može isto kao i kod google adsense prihoda (uplati se porez, pa se to prijavi, pa se u 2. mjesecu radi godišnja prijava i onda mi se skoro sve i vrati s obzirom na financijsko stanje)?

Imam ova dva mjeseca da se raspitam i sve napravim kako treba. Inače, nezaposlena sam i nadam se da bi uspjela zaraditi 2000 kn mjesečno jer mi je to neophodno budući je obitelj nažalost ostala bez jednog mjesečnog prihoda. :(

Netko je gore napisao da se knjigovođe ne žele upuštati u ovo jer je to sve dosta nepoznato i mogli bi napraviti grešku pa da nastanu problemi? Stvarno želim platiti porez, ali me plaši mogućnost da nešto pri prijavi ode ukrivo.

Hvala svima koji su voljni pomoći! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija