Jump to content

Posljednje ročište na Sudu (dodjela djece na zajednički život)


barbi01

Preporučene objave

Molim savjet i mišljenje:

Prijateljica mi ima slijedeću situaciju: Majka je dva prekrasna sina koja je povela sa sobom kad se iselila iz kuće. Otac je na prvom ročištu iskazao želju da djeca budu dodijeljena njemu na daljnji zajednički život. Nakon obrade Centra za socijalnu skrb dostavljeno je mišljenje Sudu o povjeri djece majci na zajednički život. Na slijedećem zakazanom ročištu na sud dolazi psiholog sa CZSS sa novim mišljenjem da djeca budu dodijeljena ocu. Traženo je vještačenje na Poliklinici za zaštitu djece i Poliklinika također iznosi mišljenje da se djeca dodijele ocu na zajednički život a s majkom se preporučuju česti susreti. U prvom mjesecu je zakazano slijedeće ročište na Sudu na kojem će se iznijeti mišljenje Poliklinike i vjerovatno donijeti presuda. Može li moja prijateljica učiniti nešto kako bi zadržala djecu ili je mišljenje Poliklinike „definitivno“ ili postoji još nešto ili netko iznad toga? Što joj je za činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Definitivno je tek misljenje suda po pravomocnoj presudi. Znakovito je da su i centar i poliklinika jedinstveni u misljenju da se djeca dodjele ocu na zajednicki zivot. Zanimljivo bi bilo cuti obrazlozenje pa tek onda se moze vidjeti sto se jos moze napraviti. Sa ovog stajalista, vrlo malo jer se sud voli vezivati za misljenje centra, a misljenje poliklinike takodjer ima veliku tezinu u ocima suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam koje je točno obrazloženje centra i poliklinike ali mi je poznato da su djeca (10 i 8 godina) išla na razgovor u CZSS kao i na vještačenje u polikliniku. Otac je prigovarao na okolinu u kojoj djeca borave dok majka radi, na udarce od strane osobe koja ih čuva pa i na udarce od strane majke (što je izmišljotina i laž).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm, savjet je da budete rezervirani kada tvrdite da je nesto istina ili laz. Naime, osim ako ne zivite u domacinstvu s tom prijateljicom i provodite cijelo vrijeme s tom djecom vjerovatno tek na rijec vase prijateljice mozete potvrditi da je to laz, zar ne? Stvari koje se zbivaju unutar cetiri zida cesto ne izlaze na vidjelo golom oku ali kada se zagrebe u povrsinu svasta se sazna.

 

Iako cesto sumnjam u strucnost rada djelatnika czss nesto zbog pristranosti (najcesce majkama), nesto zbog nerijetko opce klime nerada, nestrucnosti i preopterecenosti, kada se njihovo misljenje poklapa s misljenjem poliklinike, onda kako se kaze, gdje ima dima ima i vatre. Djeca od 8 i 10 godina dovoljno su razumna da se s njima moze razgovarati, a jos premalo proracunata i takticna da ih se nebi uhvatilo u lazi. Koliko poznajem djecu u toj dobi, mogu pokusati glumiti, biti instruirani, ali ih se lako uhvati u lazi jer cim se izadje iz okvira onoga sto su naucili/zamislili (ili ih je netko instruirao) brzo se njihova prica urusi.

 

S druge strane ako djeca za vrijeme radnog vremena majke, a to je nekih cca 9-10 sati dnevno borave u prostoru koji nije adekvatan (zanimljivo bi bilo cuti o cemu se radi), a ako otac moze omoguciti bolje, zar to vec nije dovoljan razlog da se posumnja u kompetentnost majke?!

 

Vasa prijateljica nece izgubiti djecu, ona ce ih vidjati koliko god sud odredi, mozda i vise uspije li sa suprugom dogovoriti da ostanu razumni i da se ne prepucavaju preko djece.

 

Osim ako majka nema neke cvrste argumente kojima moze pobiti misljenje centra i poliklinike sklon sam vjerovati da ce se sud prikloniti njihovom misljenju. Ako majka sumnja u pristranost i centra i poliklinike, moze zatraziti (i platiti) dodatno vjestacenje, no i za to treba imati valjane razloge jer sud nece dopustiti novo vjestacenje koje je iscrpljujuce i stresno za djecu ako se vjeruje da se na taj nece nista znacajno dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nisam htjela nikoga uvrijedit. Majku poznajem jako dobro i mislim da ne bi bila sklona takvim metodama odgoja.To je moje osobno mišljenje. Doduše nikad se ne zna što sve javnost zna i što se skriva iza zatvorenih vrata. Bitna je činjenica što djeca žele biti s tatom. Zna to i moja prijateljica ali ona za to ne želi čuti već to ignorira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost, vasa prijateljica se ne vodi najboljim interesima djeteta/djece kada ne zeli cuti da djeca budu tamo gdje je za njih bolje. Sto prije se s time pomiri biti ce bolje za djecu jer "navlacenje" djece po raznim institucijama kako bi se ishodila necija volja zasigurno nije primjer savjesnog i dobronamjernog roditeljstva vec primjer sebicnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija