Jump to content

Reforma pravosuđa - potpuni promašaj


MislavKolakusic

Preporučene objave

Poštovane kolegice i kolege,

 

koristim ovu priliku da Vas upoznam kako je pred donošenjem u Hrvatskom Saboru reforma pravosuđa kroz Zakon o pravosudnoj akademiji te izmjene Zakona o sudovima i Zakona o DSV-u.

 

Predmetnim propisima uvodi se prvenstveni interni natječaj za imenovanje sudaca i zamjenika državnih odvjetnika na koje će se isključivo moći javiti samo suci i zamjenici državnih odvjetnika čime se po prvi put uvodi «incest» u pravosuđe. - Zakon o izmjenama Zakona o DSV-u. Predmetno zasigurno predstavlja povredu ustavnog prava na dostupnost javnih dužnosti pod jednakim uvjetima, te time vjerojatno postajemo jedina država s takvim načinom imenovanja sudaca i zamjenika državnih odvjetnika.

 

Dakle, zaboravimo cijeli radni vijek koji smo ostvarili kao javni bilježnici, prisjednici, odvjetnici, sudski savjetnici, sudski i odvjetnički vježbenici ili pravnici u privredi. Ukoliko želimo na vrhuncu svoje profesionalne karijere postati časni hrvatski suci upišimo se u školu za prvašiće.

 

Pravosudni ispit kao uvjet za imenovanje za suca priznao bi se samo pravnicima koji su ga nedavno položili s više od 70 bodova te već izabranim sucima i zamjenicima državnih odvjetnika. Svi ostali pravnici koji bi željeli postati suci ili zamjenici državnih odvjetnika morali bi polagati dodatne ispite kako bi uopće mogli aplicirati za mjesto u Državnoj školi. Javni bilježnici i prisjednici, odvjetnici, sudski savjetnici i vježbenici s položenim pravosudnim ispitom, sve pravnici s višegodišnjim iskustvom time se dovode u neravnopravan položaj. - Zakon o pravosudnoj akademniji.

 

Nakon što bi završio neprekidni krug internih natječaja, suci bi se zapravo birali prilikom prijema u Državnu školu, dok bi Ustavom RH predviđeno tijelo za izbor sudaca, Državno sudbeno vijeće, imalo samo deklaratornu ulogu.

 

Državna škola u svojoj biti predstavlja ponovljeno sudsko vježbeništvo koje je nedavno reformirano te traje dvije godine, što je duže nego „Državna škola“ u pojedinim državama. Budući suci bi morali nakon dvije godine vježbeništva na sudu ili državnom odvjetništvu još dvije godine biti „vježbenici“ u okviru „Državne škole».

 

Državna škola za pravosudne dužnosnike izmišljena je u Francuskoj.

 

Može li nam Francuska biti uzor u tom pogledu?

 

U Francuskoj uopće nije potrebno završiti pravni fakultet za prijem u „Državnu školu“, pa je potpuno razumljivo ta budući francuski suci moraju steći barem temeljna pravna znanja i vještine. Je li potrebno što dodati?

 

A sve to neće koštati građane više od 30.000.000,00 kn godišnje.

 

Dopustite mi na kraju da izrazim sumnju u činjenicu da su tvorci ove reforme uistinu položili pravosudni ispit te radili u pravosuđu kako bi mogli shvatiti istinske probleme koji tište pravosuđe!

 

 

www.uhssv.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno ste u pravu,

 

naravno da nam EU to nije naložila jer sve govori popis država koje imaju neki oblik državne škole za pravosudne dužnosnike: Gruzija, Crna gora, BiH, Češka, Rumunjska, Luxemburg, Španjolska, Portugal i Francuska. Naravno istovremeno nemaju sudsko, javno bilježničko, odvjetničko i drugo vježbeništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kolega, javljam se kao prvi dobrovoljac da potpišem buduću ustavnu tužbu.

Vašem opsežnom komentaru nema se puno za dodati, osim možda izvjesne posljedice "reforme" koja će potjerati iz sudstva one koji već duži niz godina sude (čitaj rješavaju stare predmete) uz plaću sudskog savjetnika, dakle praktički gotove, izučene suce,a budući su isti u godinama kada ne mogu riskirati još koju godinu, u kojem vremenu će i odvjetnička komora sigurno zatvoriti svoja vrata, barem povećanjem cijene upisa. O neustavnosti sada već izglasanog zakona, nema potrebe govoriti, pa položili smo pravosudni, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno sam dio famoznog pravosuđa ove države i imao sam prilike raditi i u državnom odvjetništvu i u sudu.

 

Problemi ne leže u potrebi nekakvog školovanja, već u lošoj sudskoj praksi, neradu, kompliciranim zakonima koji se konstantno mijenaju, inertnosti, nedostatka novaca za dobre projekte i pregršt novca za gluposti koje nemaju rezultata.

 

Plaće su loše i svi bježe u druge struke.

 

Ogroman broj neriješenih predmeta nitko ne želi rješavati jer imamo jedan od najsloženijih pravnih poredaka u svijetu glede vlasništva, ali i općenito građanskog prava.

 

Veliki broj predmeta (ovrhe uglavnom) je prikazan kao riješen jednom sudskoposlovničkom odredbom prije par godina samo da bi se EU pokazalo da se napreduje u rješavanju predmeta.

 

Za ministre pravosuđa se uporno imenuju nesposobni ljudi.

 

Politika preko ministara pravosuđa i preko podređenih struktura utječu na struku u svom radu.

 

Ovo bi bio sažetak, a da počmemo o detaljima postao bi pisac..

 

 

 

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

I treba ići ustavna tužba, to je strašno, osobito za nas s dugogodišnjim savjetničkim stažem, i da nam ne priznaju pravosudni i da bi sad iznova trebali kao nešto učiti. Samo me zanima hoće li u dogledno vrijeme biti novih natječaja. Najgora stvar mi je što je u postupku osmišljenom da osigura objektivnost ostavljen prostor za bodovanje intervjua, koji otvara vrata zloupotrebama (a i o tome da se radovi pišu pod šifrom dalo bi se raspravljati, kao da nije još lakše došapnuti nekome šifru umjesto imena svog kandidata koji mora postići što veći broj bodova). Osim toga, kada nakon natječaja za pohađanje sudačke škole izaberu kandidate i oni postanu zaposlenici sudova, kuda će stvarno s nama, podijeliti valjda otkaze? Da ne govorim koliko love sam spiskala na pds jer bi mi možda dobro došao u životopisu (a izvisila sam na ohoho natječaja). Grozno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za primjetiti je kako je naglo porastao broj odobrenih savjetničkih mjesta na neodređeno vrijeme. Sad bi mi trebali biti budale koje će i dalje čistiti stare predmete, mijenjati referade i grane prava kako gdje zafali, dok državi ne stasaju mladi pačići iz pačje škole, pa da se mi s tridesetak i kusur godina nađemo na ulici, jer eto neki je vježbenik imao bod više. Pa gdje smo mi to studirali pravo?, što je s onim profesorskim pričama o stečenim pravima? Zašto isključivati odvjetničke vježbenike, pa i druge pravnike, možda se baš među tim ljudima krije vrhunski sudac. O novčanoj strani cijele priče da ne govorimo, pa koja to država na svijetu tjera iz sudstva već izučene savjetnike koji će otići u komoru i s obzirom na svoje iskustvo rušiti presude ko kule od karata.To malo podsjeća na neka ne tako davna vremena. Repetitio est mater studiorum!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija