Jump to content

Nadzor nad upravnim aktom


amim

Preporučene objave

zakon o prostornom planiranju kaže da upravni akti izdani na osnovu tog zakona podliježu nadzoru inspekcije i da ti akti mogu biti poništeni u roku od godime dana od pravomoćnosti, naravno ako su nezakoniti. međutim, ustavni sud je donio odluku (U IIIB 1373/09), objavljenu u nn 88/09, da takvo nešto nije moguće kada su u pitanju građani, nego samo kada su u pitanju interesi države.takvo stajalište zauzelo je i ministarstvo pa sve podneske odbija.pozivajući se na tu odluku. što građanima sada činiti? kome se obratiti? rok od godine dana je prošao, podnesak inspekciji je poslan u zakonskom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš opis nije sasvim jasan, a nije jasan ni Vaš status.

 

Ako ste bili stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole, a niste koristili mogućnost žalbe na tu dozvolu (kao što proizlazi iz opisa u odluci Ustavnog suda), onda ste propustili ostvariti svoja prava i s tim se morate pomiriti.

 

Ako ste imali pravo biti stranka (npr. kao neposredni susjed), a nije Vam to omogućeno, trebali ste pravovremeno tražiti ponavljanje postupka zahtjevom tijelu koje je izdalo građevinsku dozvolu. Takav zahtjev nema nikakve veze s inspekcijskim postupkom.

 

Ako Vam je nanesena šteta, možda postoji mogućnost da u parničnom postupku ishodite odštetu od investitora i/ili države bez obzira na činjenicu da postoji građevinska dozvola. Nalaz inspekcije da je građevinska dozvola - unatoč činjenici da se više ne može ukinuti - izdana na nezakonit način bi mogao pomoći u tome. Da bi se procijenilo da li je uspjeh u takvom postupku moguć, trebalo bi se upoznati sa svim detaljima konkretnog slučaja, a postupak bi trebao voditi odvjetnik koji se, po mogućnosti, ne bavi samo sa rutinskim predmetima već ima iskustva u ovakvim slučajevima i spreman je ući u istraživanje cijele pravne situacije.

 

Ako postoji šteta, moje je mišljenje da bi (i) država trebala odgovarati za tu štetu ali mislim da je u praksi to jako teško ostvariti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima!!!!!

Ne znamj jesam li se ubacila na pravu temu,pa ako nisam molim admin-a da mi ne zamjeri.Naime,imam sljedeci problem.

Kupili smo zemljište,s relativno rješenim papirima.Dakle,na zemljištu koje smo kupili iamli smo teret,ili kako se to vec zove,uglavnom ,zena je imala pravo doz. uzivanja na zemljištu,zena je odavno preminula,tako da je samo stvar papirologije bila da se to rijesi,pa smo to vrlo brzo rijesili.Dalje,izradili smo PGP kao redovni postupak koji prethodi izradi grad. projekta.Geodet koji nam ga je izradivao upozorio nas je da u katastru postoje dva nacrta međa našeg zemljišta,od koji je samo jedan pravovaljan.Prema onom koji je prihvacen nakon komesacije,susjed nam je s nekakvim svinjcem usao oko 1m u nas posjed.Taj isti susjed nam je pravio probleme od same kupovine posjeda,govoreci kako nitko ne zna gdje je meda bolje od njega,zvao nam je policiju,grad. inspekciju..... zbog nekakvog svog inata,iako kad god su dosli,i jedni i drugi su mu rekli da nije u pravu.U međuvremenu smo izradili grad. projekt i dobili građ. dozvolu na koju je on u zakonskom roku podnio zalbu,tako da je nas slucaj trenutno na nekakvom razmatranju u Zagrebu.Savjetovali su nas da posaljemo pozurnicu za izradu pravomoćnog rjesenja te nase dozvole medutim ne znam ni kako se pise pozurnica u takvom slucaju,pa vas eto molim za pomoc,jer sve pozurnice koje sam vidjela na netu su za nekakve drukcije slucajeve,nema znaci nesto ovako specificno za ovakvu situaciju.

Molim vas da mi netko,tko ima ideju kako to treba izgledati napiše nekakav predlozak za ovakvu situaciju.

U naprijed puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija